Beursdagboek Trader Guy 12 augustus 2021, 08:39

...

Sessie met een reeks records, Nasdaq en SOX verliezers

12 augustus 2021, 08:39 | Trader Guy | leestijd: 12 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Het zijn nu vooral de meer traditionele indices die opvallen want we zien records bij de Dow Jones, de S&P 500, de DAX, de AEX en de CAC 40. Aan de kant van de verliezers zien we de Nasdaq, de Nasdaq 100 en de SOX index deze keer. Er zijn opnieuw divergenties tussen veel sectoren en dat blijft de markt bepalen voorlopig. Een soort sprinkhanen gedrag, beleggers huppelen snel van de ene naar de andere sector.



Update 12 augustus:
Dat de markt er positief bijligt momenteel lijkt me duidelijk en dat zal iedereen wel zien, wel is het zo dat we met records zitten aan de ene kant maar aan de andere kant zien we bij bekende indices ook twijfels met een draai omlaag. Een divergentie die opvalt en dat is een teken dat de markt het moeilijker krijgt om de vaart erin te houden.

Divergenties geven vaak aan dat we dicht bij een top moeten zitten, we zien dat ook aan de voorzichtigheid rondom de toppen ofwel de records die er gemaakt worden. Kijk naar de Dow Jones, een nieuw record op de borden maar de index loopt nog niet echt weg met extreme uitslagen omhoog. We blijven zoals we dat zeggen een beetje hangen. Dat is ook zo bij de S&P 500, voorzichtige nieuwe records maar geen extremen naar omhoog. Kijken we naar de DAX, al sinds juni wordt die 15.800 punten opgezocht maar we geraken er niet door met kracht.

Het voelt aan alsof alles snel en telkens verder omhoog gaat maar per slot van rekening trappelen we wat op de plaats. Een uitzondering zien we bij de AEX index samen met de Franse CAC 40 index, die zetten wel een behoorlijk sterke reeks neer. Hier in Nederland en dus ook in Frankrijk voelt het aan alsof we in een langdurige flow omhoog zitten maar bekeken over de gehele markt kunnen we dat niet bevestigen op dit moment. We moeten het over de gehele lijn bekijken, de grote indices blijven dus op de plaats hangen, andere indices draaien al. Het zal ook zo zijn dat als de rest het zal opgeven we er rekening mee moeten houden dat indices die ver door zijn geschoten wat meer gaan verliezen zodra er een draai komt over de gehele breedte van de markt.

Let dus op met de AEX index, er zit teveel lucht in de index door het verloop van de afgelopen weken. Een aandeel dat daarbij gevaarlijk blijft is ASML, daar kan makkelijk 50-60 euro vanaf, dat zal de AEX dan makkelijk 20 tot 30 punten lager zetten.

Marktoverzicht:
Hieronder zien we bij de 6 indices een duidelijk verschil, de AEX heel sterk, de S&P 500 loopt ook wat weg maar veel voorzichtiger. De tech indices draaien naar omlaag nu, de Nasdaq en de SOX index (half geleiders). Verder zien we dat de DAX en in mindere mate de Dow Jones het goed deden de afgelopen dagen maar ook aan de bovenkant blijven hangen.

De uitbraak van woensdag zegt daar niet zoveel over, dat kan net zo goed de overdrijving zijn. Het overzicht toont dus de divergentie waar ik het over heb duidelijk, nu maar eens bekijken wat het vervolg wordt. Staan er toppen voor een langere tijd? Of breekt alles toch uit? Ik ga voor een top op de korte termijn, we gaan het snel genoeg merken.

Dow Jones:
De Dow Jones won opnieuw best veel, deze keer 220 punten erbij met een slot op 35.485 punten wat meteen weer een nieuw record is. De Dow stond ook heel even boven de 35.500 punten gedurende de sessie zodat we daar nu de nieuwe hoogste stand ooit zien uitkomen. De Dow blijft zich sterk houden aan de bovenkant, nu maar afwachten of de index door kan trekken de komende dagen?

We letten vooral op de steunlijn die in feite niet al te ver onder de huidige koers uitkomt. Het gaan om ongeveer 700-750 punten ofwel ongeveer 2%. Aan de bovenkant houden we nu vooral de 35.500 punten in de gaten, aan de onderkant de 34.600-34.650 punten. De weerstand onderdrukt de Dow Jones voorlopig dus een terugval tot minimaal die blauwe steunlijn zit er denk ik wel in bij het wegvallen van nieuws en cijfers. Een redelijk gezonde correctie van 3 tot 5% is ook iets waar we nu rekening mee moeten houden. Dat de index nu even net boven die lijn over de toppen uitkomt maakt niet zoveel uit, we zien dat het ook zo was begin mei waarna er een snelle terugval kwam van ongeveer 1500 punten.

De index ligt er goed bij nu maar let dus op voor het vervolg, de markt lijkt behoorlijk overspannen nu aan de bovenkant.

AEX index:
Wat betreft de AEX index zien we dan toch net weer een record met nu de hoogste stand ooit op 778,73 punten, de index zet op 775,84 punten een nieuwe hoogste slotstand ooit neer. Veel werd het niet deze keer maar toch, woensdag kan weer de boeken in en het is de vraag voor hoe lang we het nog gaan hebben over 11 augustus? Het is een record sessie dus als er geen nieuwe meer komen dan kan het een dag worden die blijft staan voor een tijd. We gaan het zien, voorlopig blijft het een richtpunt, meer is het niet.

De index corrigeerde de afgelopen pakweg 16 sessies amper tot niet en zet een behoorlijke lange en sterke reeks neer met meerdere records die elkaar opvolgen. De AEX kan het moeilijk krijgen vooral door dat de trendlijn (rood) aan de bovenkant wordt aangetikt en voor weerstand kan zorgen. Dat moet de komende periode nog duidelijk worden, ook de indicatoren zien er heel sterk uit en staan aan de hoge kant. De AEX laat de afgelopen weken dan ook een totaal ander beeld zien dan andere indices zoals de Dow Jones en de DAX.

De AEX lijkt dan ook zeker rijp voor een grotere terugval van minimaal 3%, zelf ga ik nu uit van ongeveer 3 tot 5% in eerste instantie. Bij de AEX is 3% nu ongeveer 23 punten, als de index 5% terug moet dan hebben we het over 39 punten. De AEX staat op 776 punten nu dus ofwel de index kan naar de 753 punten (-3%) ofwel de index kan naar de 737 punten (-5%). In beide gevallen zal de trend dan nog positief blijven dus de index kan die correctie makkelijk doorstaan zonder al teveel schade aan te richten.

Daar doen we in ieder geval wat mee door een positie op de AEX in te nemen, een mooi momentum om in te stappen kregen we gisteren al. De leden krijgen altijd op tijd een mail en een SMS om de posities op te nemen waar het kan. Om mee te doen kunt u lid worden, schrijf u in via deze link ...

DAX index Duitsland:
De DAX kijkt even boven de zware weerstand die eerder telkens voor een top zorgde en zet een top neer op 15.887 punten wat meteen een nieuw record is. Ook op slotbasis een record deze keer, het slot op 15.826 punten gaat de boeken in als het hoogste slot bij de DAX ooit. Aan de andere kant ziet het er lang nog niet overtuigend uit, een record is het wel maar nogal zuinig met weinig animo. Het kwam meer door dat de index mee werd getrokken met de traditionele indices op Wall Street. De DAX gaat ook door het leven als een meer traditionele index, net als de Dow Jones Industrials. Nu de Dow Jones een sterke reeks neerzet volgt de DAX makkelijker mee omhoog, ook de euro die wat aan het inleveren is maakt het makkelijker voor de DAX om wat op te klimmen.

Weerstand nu de 15.890 punten, later de 16.000 en de 16.200 punten als mogelijke doelen mocht de uitbraak doorzetten. We zijn er nog lang niet, eerst maar even de bevestiging afwachten vandaag en vrijdag dan kunnen we verder kijken. Steun zien we nu eerst rond het 50-daags gemiddelde en dat komt uit rond de 15.615 punten. Later komt de bekende zone 15.500-15.550 punten weer in beeld als steun. Denk eraan dat het allemaal heel snel kan gaan, we zitten met een range van pakweg 300 punten tussen een zware weerstand en een stevige steun.

Nasdaq:
Een index die nu een duidelijke divergentie laat zien is de Nasdaq, daar zien we nu al 3 sessies van de 4 een terugval op gang komen. Dat is ook zo bij de Nasdaq 100 en de SOX index die het wat laten afweten en al een keer het 20-daags gemiddelde hebben aangetikt. Divergenties zijn moeilijk te voorspellen maar we zitten er al een tijdje mee, het is ook zo dat als de tech indices het goed doen we hetzelfde zien bij andere indices die het nu goed doen.

Bij de Nasdaq is er nog een oplopende steunlijn die snel dichterbij komt nu, de lijn onder de bodems vanaf begin mei. We zien de eerste belangrijke steunlijn nu rond de 14.600 punten en dat is ongeveer 165 punten onder de slotkoers van woensdag. Een terugval tot die steun kan er snel komen maar dat is niet het belangrijkste, de grote vraag is nu of die steun de index kan opvangen of deze keer niet? Gaan we eronder dan kan het 50-daags gemiddelde snel worden opgezocht en dat zien we rond de 14.445 punten wat weer zo'n 155 punten lager is.

Op zich is dat ook nog niet de meest sterke steun voor wat betreft de Nasdaq, we zien die pas rond de 14.200 punten waar we de 3 bekende toppen zien uitkomen voor dat de uitbraak er kwam eind juni. Ook dat punt blijft zeer belangrijk voor de Nasdaq die het nu toch moeilijker krijgt.

Weerstand zien we nu rond de topzone die uitkomt rond de 14.850 punten, later rond de 15.000 punten weerstand door de lijn over de recente toppen. Het zou te makkelijk zijn om te denken dat we daar niet meer gaan geraken dus we moeten ook deze route in het achterhoofd houden. Nu een wat mindere periode, de vraag is dus tot waar de index zal moeten inleveren?

Overzicht resultaat 2021 blijft goed:
Woensdag heb ik wat nieuwe posities opgenomen en dat rond de toppen, er lopen nu posities op meerdere indices en dan kleine aantallen. Steeds meer beursvolgers denken dat we nu toch heel dicht bij een top in de markt terecht komen en dat er een 10% correctie aan zit te komen. Dat komt vooral door de enorme stijging van de afgelopen periode zonder dat de markt ook maar iets inlevert momenteel. Zelf wil ik het nog niet hebben over 10% maar ik denk dat we nu makkelijk 3 tot 5% kunnen inleveren vanaf de huidige niveaus.

We moeten ook niet vergeten dat markten altijd tussendoor een mindere periode doormaken, daar is het nu de tijd voor volgens mij en veel anderen. We zitten dus al gepositioneerd met wat posities en ik hoop ze nu toch wat langer vast te kunnen houden.

Meedoen kan meteen als u lid wordt, de posities kunt u nog opnemen daarna want de details ziet u dan in onze Tradershop op de website. Schrijf u nu in tot 1 OKTOBER voor €35 via de aanbieding., ga naar https://www.usmarkets.nl/trade... en doe meteen mee met de nieuwe posities ...

Met vriendelijke groet,
Guy Boscart

US Markets Trading


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.