Beursdagboek Trader Guy 7 mei 2022, 09:29

...

Volatiele week zet alles nog wat lager voor het weekend

7 mei 2022, 09:29 | Trader Guy | leestijd: 11 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

De eerste week van mei was er eentje die we niet snel gaan vergeten, de bewegingen waren extreem en de verwachting is dat het nog wel een tijdje zo zal blijven. Nu opnieuw 2 sessies met verlies, de komende week maar eens bekijken vanaf welk punt er een tijdelijk herstel op gang kan komen. Vrijdag probeerde Wall Street heel even de daling te counteren maar zonder succes. In Europa zien we de AEX index 14 punten verliezen, de DAX sluit 228 punten lager. Andere opvallende zaken is dat de 10-jaars rente oploopt tot 3.14% en zo al ver boven de 3% uitkomt, de Brent olie pakt nu ook weer door met 113 dollar op de borden vrijdag. De populaire Bitcoin zakt terug tot 35.500-36.000 dollar en lijkt zo onderweg richting de 30.000 dollar. Op weekbasis zien we overal verliezen behalve bij de energiesector die het weer goed deed door de stijgende olieprijzen. Verder in deze weekend update een overzicht van alle Bear Markten die we hebben gehad tot nu toe, dat ter informatie.



Weekend update zaterdag 7 mei:
Opnieuw een volatiele vrijdag en als we het over de gehele week bekijken zijn er opnieuw verliezen na de eerste week van de maand mei. Zelf heb ik helaas niets kunnen doen omdat ik de instap donderdag heb gemist door dat ik eerst nog een vervolg omhoog verwachtte vrijdag. Toch voorzag ik een momentum om. short te gaan maar soms kun je zoiets missen, het kwam vooral door dat de indices donderdag na de opening heel snel weg zakten en ik daardoor meteen achter de feiten aan moest lopen. De gehele terugval naar de bodems had ik niet in gedachte en zeker niet zo snel. Iets moeten missen is zeker niet iets verliezen, we staan nog op blanco deze maand maar als we naar de beurzen kijken dan was het voor veel beleggers een hele moeilijke week.

De indices op Wall Street verloren allemaal vrijdag, de Dow Jones 162 punten, de S&P 500 sluit 23,5 punten lager terwijl de Nasdaq 173 punten omlaag moest. De Nasdaq 100 verloor 157 punten, de SOX index 23 punten. De Dow Transport index verloor 183 punten. Op weekbasis zien we de Dow Jones 77 punten (-0,25%) lager, de S&P 500 verloor 9 punten (-0,2%). De Nasdaq verloor op weekbasis wat meer, de index sluit 190 punten (-1,55%) lager. De Nasdaq 100 verloor 161 punten (-1,25%). Er waren 2 indices die met winst de week afsluiten, de Dow Transport index won 36 punten (0,25%) terwijl de chip gerelateerde index SOX met 62 punten (2,1%)winst de week afsloot.

Europa sluit ook lager vrijdag, de AEX verloor 14 punten terwijl de DAX met 228 punten terug moest. Zo staat de AEX weer rond de 682 punten, de DAX zien we rond de 13.674 punten. De Franse CAC 40 verloor vrijdag 110 punten. Op weekbasis zien we een verlies van 29 punten (-4%) bij de AEX index, de DAX verloor na de eerste week van mei 423 punten (-3%). De Franse CAC 40 sluit op weekbasis 275 punten (-4,2%) lager.

Bear Market:
De vraag is nu of we met een Bear Market te maken hebben momenteel en het antwoord wat mij betreft is ja, sommige indices staan nog geen 20% onder hun top maar andere wel al een tijdje. De Nasdaq, de Nasdaq 100 en de SOX index zitten al in een Bear Market, de S&P 500 en de Dow Jones nog niet maar ze zijn er wel naartoe aan het werken. Hieronder ziet u een overzicht van alle Bear markten tot nu toe, allemaal dalingen van meer dan 20% ziet u meteen, de grootste daling zien we tussen 1929 en 1932, die kwam uit op 86%. Verder zien we dat de Dow Jones 6 keer 50% of meer verloor vanaf de top. De laatste was in 2020 toen de Dow Jones 34% verloor. Verder zien we dat een Bear Markt 33% daling veroorzaakt. Het zijn gegevens uit het verleden maar ze maken wel duidelijk dat we mogelijk nog veel verder omlaag kunnen op Wall Street.

Een opvallend feit is dat de FED tijdens de Bear Markt in 2009 en die in 2020 kwam met lagere rentes en opkoop programma's, nu is dat andersom want ze bouwen af en verhogen nu de rente snel. Een nieuwe situatie waar we nog aan gewend moeten geraken en zeker de vele nieuwe beleggers die alleen maar weten dat als de beurzen dalen de Centrale Banken wel zullen komen met massale hulp. Dat kunnen ze nu niet wat ervoor zorgt dat we met een compleet andere situatie zitten.

De beurzen moeten nu niet veel verder meer terug om te beginnen met de verplichte verkopen voor beleggers die massaal met geleend geld aandelen hebben gekocht. Dat noemen we Margin Calls, dat kan een daling fors versnellen en zeker dicht bij het sluitingsuur van de markten. De laatste keer dat we daarmee te maken kregen was in 2020, toen verloor de Dow Jones op sommige dagen wel 1500 tot 2000 punten en wel eens meer. Zodra we dat zien wordt het tijd om klaar te staan voor aankopen voor langere termijn en dat zeker bij de tech aandelen die fors worden afgestraft in die fase. Tegen die tijd kom ik daar wel op terug, nu nog niet want ik zie nog geen enkele reden om aan te nemen dat het ergste al voorbij is.

Een overzicht van de bekende Bear Markten tot nu toe

De signaaldiensten:
We gaan de komende week bekijken of er mogelijkheden komen om wat posities op te nemen. Dat kan zowel long als short worden, dat hangt af van het verloop van de markt. Tot nu toe heb ik niets kunnen doen, het was wel de bedoeling om een short op te nemen maar de markt draaide donderdag snel en onverwacht, het zou achter de feiten aanlopen zijn en dat wil ik liever niet. Een gemiste kans maar ook een logische keuze om nog even te wachten na de enorme rebound van woensdagavond. De komende week dus alert blijven en waar het kan zal ik zeker wat doen voor de leden. Door voorzichtigheid mis je soms wat maar over het gehele jaar 2022 bekeken doen we het nog altijd heel goed. De bedoeling is dat iedereen mee kan doen en dat met het nodige vertrouwen.

Meedoen met onze signalen kan nu via de nieuwe aanbieding die loopt tot 1 JULI 2022. Schrijf u nu snel in tot 1 JULI voor €35 via de Tradershop en kies uw abonnement via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop

Marktoverzicht:
Wall Street sluit opnieuw lager vrijdag, de daling van donderdag was behoorlijk fors, het vervolg vrijdag zette alles nog wat lager. Verder zien we dat alle indices op Wall Street hun bodem opzoeken en er zijn er een paar die al een nieuwe bodem neerzetten. De Dow Jones zakt onder de 33.000 punten en dat is geen goed teken. Voor de komende week wordt het hoe dan ook spannend want als alles nog wat verder zakt moeten we ons opmaken voor nog een procent of 3 tot 5 daling. Denk uiteraard ook op een rebound in diezelfde orde, tussen de 3 en 5 procent erbij kan makkelijk en het past helemaal binnen een Bear Market.

In Europa vrijdag een terugval van 14 punten bij de AEX en 228 punten bij de DAX. We zien dat zowel de AEX als de DAX nu ook op een belangrijk punt terecht komen en in feite niet verder omlaag mogen. Als dat wel het geval is moeten we rekening houden met een vervolgdaling tot de bodems van begin maart.

Dow Jones:
De Dow Jones verliest vrijdag na opnieuw een volatiele sessie 99 punten, veel kan ik niet vertellen over het verdere verloop alleen dat we bij de Dow een bodem zien rond de 32.250 punten en dat zou voor steun kunnen zorgen. Wel is het zo dat als de index eronder duikt het nog veel lager kan. We wachten het verloop af en bekijken waar er zich een kans voordoet. Weerstand nu de 33.200-33.250 punten, later de 33.750 punten.

AEX index:
De AEX zakt vrijdag fors terug met een slot op 682 punten, de bodem van vorige week werd aangetikt en de index geraakte er zelfs nog wat onder met de laagste stand op 676 punten. Steun blijft de 680-682 punten, later de 670 en de 660 punten waar de bodemzone wacht.

Weerstand nu eerst de 690 punten, later de bekende 700-702 punten en de 708-710 punten. Verder weerstand rond de top van donderdag rond de 715 punten.

DAX index:
De DAX laat het nu ook afweten, de index zakt verder weg onder de 14.000 punten en zet vrijdag een bodem neer op 13.600 punten. De index staat nu onder de 13.750 punten steun waardoor we moeten opletten voor een vervolgdaling de komende week. Onder de 13.500 punten ziet het er niet goed uit, dan mogelijkheden richting de bodem van begin maart. Weerstand zien we nu rond de 13.750 punten, later de 14.000 en de 14.300 punten als weerstand.

Nasdaq Composite:
De Nasdaq sluit opnieuw 1,4% lager en zet de daling door onder de 12.500-12.600 punten steun. Het ziet er niet goed uit in ieder geval, we moeten rekening houden met die 12.000 punten waar de index vrijdag al even onder terecht kwam met de bodem op 11.990 punten. Onder die 12.000 punten snel mogelijkheden tot rond de 11.500 punten en zelfs lager. Voorlopig zit de index nog in een slechte fase maar hou rekening met zeer stevige oplevingen (400 tot 500 punten en zelfs meer) die bij het verloop van een Bear Market horen, we gaan het zien de komende dagen.

Weerstand nu de 12.250 punten, later rond de 12.500-12.600 punten weerstand. Bij een sterke opleving kan de index snel naar de 12.750 punten en wie weet weer naar de top van woensdag die rond de 13.000 punten wacht.

Overzicht resultaat dit jaar (2021):
Alle posities die op het laatst van de maand april werden opgenomen werden met winst gesloten, het resultaat loopt zo weer wat verder op en het verloop ziet er prima uit voor dit jaar. Ik blijf vooral de rust bewaren waar dat nodig is. Het is nu zoeken naar een mooi momentum om in te stappen. Door de volatiliteit blijven we nog altijd met kleine posities werken om zo geen onnodige risico's te lopen. Zie via de tabellen hieronder de resultaten voor deze maand (april) en dit jaar (2022).

Meedoen met onze signalen kan nu via de nieuwe aanbieding die loopt tot 1 JULI 2022. Schrijf u nu dus snel in tot 1 JULI voor €35. Ga meteen naar onze Tradershop en kies uw abonnement via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop

Overzicht resultaten deze maand maart en dit jaar (2022)



Met vriendelijke groet,
Guy Boscart


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.