Beursdagboek US Markets Redactie 9 augustus 2011, 16:40

...

Wachten op Ben en de 'blame game'

9 augustus 2011, 16:40 | US Markets Redactie | leestijd: 1 minuut | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)


De hele dag door is er een blame game’ aan de gang tussen politi­ci en Stan­dard & Poor’s. Wie is ver­ant­wo­ordelijk voor deze cri­sis­si­t­u­atie? De slecht ingelichte kredi­et­beo­orde­laar of de the­ater opvo­erende politi­ci? Doe mee aan de dis­cussie op US Markets… 



...

FED vergadering op komst

9 augustus 2011, 12:15 | US Markets Redactie | leestijd: 1 minuut | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)


Wat u van­daag vooral in de gat­en moet houden, is de ver­gader­ing van de FED. Deze meet­ing moest eigen­lijk een gezel­lig onderon­sje wor­den, want de zom­erse han­del is toch nooit erg heftig. Het blijkt nu anders. Beleg­gers over­al ter wereld kijken uit naar de ver­gader­ing en vooral naar de mogelijke maa­trege­len die de FED gaat nemen. Quan­ti­ta­tive Eas­ing 3 lijkt een daad­w­erke­lijke optie. De Dow Jones futures zijn flink aan het jojoën, omdat men geen idee heeft wat er gaat gebeuren.

Zon­der dat de mark­ten open waren, kwa­men de futures op de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age op een ver­lies van 318 pnt om ver­vol­gens naar een winst van 324 te gaan. Deze absurde schom­mel­ing is type­r­end voor de enorme onzek­er­heid in de mark­ten. De ver­gader­ing van de FED zal dus meer rust moeten gaan bren­gen. Echter, komt de FED met niets, dan is te verwacht­en dat de beleg­gers in mineur zullen rak­en. Met een QE3 aanstaande, zou er wel weer wat oplucht­ing in de markt kun­nen komen. Maar dat er iets gaat gebeuren na de ver­gader­ing van de FED is wel duidelijk.



...

Wanneer wordt handel stilgelegd?

9 augustus 2011, 11:42 | US Markets Redactie | leestijd: 1 minuut | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)


De AEX is weer flink in een val ger­aakt (en is inmid­dels wat aan het opkrabbe­len), waar­door bij som­mige beleg­gers de vraag opdoemt wan­neer Euronext de han­del eigen­lijk hele­maal stil zal leggen. Ook omdat in Tel Aviv de han­del afgelopen week­end werd lamgelegd i.v.m. val­lende koersen.

Voor het stil­leggen van de han­del of het geheel sluiten van de beurs bestaan in Ned­er­land geen draai­boeken of regels. Wan­neer dit wel gebeurt, komt dit door tech­nis­che storin­gen. Op 20 en 21 juni is er bijvoor­beeld een paar keer een stor­ing geweest in het Euronext sys­teem, waar­door de han­del minuten tot uren stil werd gelegd. De enige keren dat de Ams­ter­damse beurs echt ges­loten is geweest, was aan het begin van de Eerste Werel­door­log in 1914 en tij­dens de laat­ste negen maan­den van de Tweede Werel­door­log. Na de aansla­gen van 11 sep­tem­ber 2001 en op Zwarte Maandag’ 19 okto­ber 1987, toen de AEX in één dag 12 pro­cent van zijn waarde ver­loor, ging de han­del aan het Dam­rak door.

De han­del in een spec­i­fiek aan­deel kan wel stil wor­den gelegd als er zich ver­dachte koers­be­weg­in­gen voor­doen. Dit heet een zoge­noemde Freeze. Zo wordt de han­del in een aan­deel automa­tisch ter afkoel­ing’ stil­gelegd als de koers ineens met meer dan 2 pro­cent sti­jgt of daalt door één trans­ac­tie, of bij open­ing van de beurs meer dan 10 pro­cent afwijkt van de slotko­ers van de vorige dag.

De kans dat Euronext dus de han­del in alle AEX aan­de­len freezed lijkt dus niet heel groot.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.