Beursdagboek US Markets Redactie 18 november 2016, 19:49

...

Weekly Roundup - 14 t/m 18 november

18 november 2016, 19:49 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)


De han­del­sweek is alweer voor­bij en na van­daag hebben we ook de expi­raties van de opties weer achter de rug. We had­den vooral te mak­en met de nasleep van de Amerikaanse verkiezin­gen en de eerste nieuws­bericht­en over de samen­stelling van het nieuwe kabi­net. Voor de posi­tie min­is­ter van finan­ciën komt er waarschi­jn­lijk een oude Wall Street fanaat in aan­merk­ing. Daar­naast zijn de Amerikaanse mark­ten sowieso al nieuws­gierig in hoeveel vri­jheid zij gaan kri­j­gen onder The Don­ald. Zo gaat wellicht het Dodd-Frank ver­drag op de schop die banken tot nog toe ver­biedt om zelf op de beurs te handelen.
In Japan is de beurs nog eens 0,6% hoger ges­loten na de rest van de week al aardig te zijn geste­gen. Op week­ba­sis heeft de Nikkei er 3,4% bijgeschreven tot aan 17967 pun­ten. Dat heeft het wel vooral te danken aan de sti­j­gende USD/JPY. De Yen is miss­chien wel de belan­grijk­ste tegen­hang­er van de dol­lar en die val­u­ta is momenteel hard aan het sti­j­gen. De wis­selko­ers is daarmee deze week al bij­na 7% gestegen.


Europa.
De Europese index­en waren van­daag maar slap. Er viel weinig te beleven en daarmee weinig te bewe­gen. Dat geldt trouwens wel voor de hele week. Zo opende de AEX maandag op 449,6 en sloot het van­daag op een stand van 450,7 pun­ten. Ten opzichte van vorige week is dat dan nog wel een winst van 1,2% ofwel 5,3 punten.
Grote sti­jgers op de Ams­ter­damse hoofdin­dex deze week waren onder andere ASML (+8,05%), RELX (+5,1%) en Wolters Kluw­er (+5,95%). De ver­liez­ers­groep bestaat uit ABN Amro (-5,1%), KPN (-4,5%) en Ahold Del­haize met ‑4,1%.
ABN en Ahold Del zak­ten vooral op de pub­li­catie van de kwartaal­ci­jfers. KPN tikt wat af nadat de CEO zei niet open te willen staan voor een over­name in Europa. Het bedri­jf zou in zijn woor­den sterk genoeg moeten zijn om op eigen benen te bli­jven staan.
Op de AMX was PostNL een opvaller. Het bedri­jf zit in over­leg met Bpost omdat de Bel­gen een over­name tra­cht­en te realis­eren. De biedin­gen wor­den keer op keer afgewezen en ook de Ned­er­landse over­heid toont weer­stand. De koers stond vorige week nog boven de 5 euro door al het posi­tieve nieuws, maar sloot van­daag op 4,44. Grote win­naar kwam vanu­it de biotech­nolo­gie. Op de mid­kap wist Cor­bion deze week 13,05% te ver­di­enen dankz­ij nieuws dat zij samen zullen werken met Total aan de ontwik­kel­ing van bio­plas­tic. Ken­nelijk een hot item.
Enkele dagen terug las ik een col­umn van Nico Inberg die de AEX eens neer­legde naast andere index­en om te zien hoe goed onze beurs momenteel presteert. Zie hieron­der degrafieken Year to date en 20 jaar. Een derde grafiek (20 jaar) is in het col­umn te lezen en dat toont een heel ander beeld. Lees daar dan ook even waarom! Col­umn Nico Inberg

Year to date:
5 jaar:
In Duit­s­land sloot de DAX van­daag 21 pun­ten lager en dat brengt de koers terug naar de eind­stand van vorige week op 10864,5 (exact gespro­ken een ver­lies van 3,5 punten).
Soft­ware ontwikke­laar SAP en Infi­neon Tech­nolo­gie ste­gen respec­tievelijk met 1,5% en 1,7%. Energiebedri­jven E.ON en RWE waren wederom de ver­liez­ers en daalden met ‑1,05% en ‑1,6%. Op week­ba­sis ston­den zij al enkele pro­cen­ten in de min.
In Bel­gië presteert de BEL20 deze week onder­maats en ver­li­est 1,9% tot aan 3426 punten.
De Franse CAC40 wint 0,35% en komt uit op 4504 punten.
De FTSE in Lon­den schri­jft er tot 0,7% bij met als resul­taat een stand van 6776 punten.


Wall Street.
Na de heftige ral­ly van vorige week (Die hoogst­waarschi­jn­lijk toch stond te gebeuren ongeacht de uitkomst van de verkiezin­gen) deden The Big Three het deze week rustig aan. De Dow Jones, die na maan­den weer een nieuw record zette, stond om half zes op een stand van 18866 pun­ten. Daarmee stond het 18 pun­t­jes boven de slotko­ers van vorige week. De ATH werd maandag gezet op een koers van 18934 punten.
Voor de S&P stond er tij­dens het Europees slot een dagver­lies van 0,2% op een stand van 2182. Dat zou de week­winst naar 0,8% brengen.
De Nas­daq ver­loor 0,35% maar houdt daar­toe op week­ba­sis nog wel een winst van 1,2% aan over. Daarmee probeert het de andere twee index­en weer wat in te halen. De koers stond om half zes op 4809 punten.
De dol­lar index bli­jft klim­men en kwam terecht op 101,4 pun­ten. Kort daar­voor testte het zelfs even de top uit maart 2015 toen de hoog­ste stand op 101,47 geme­ten werd. Het lijkt daarmee hard op weg om weer naar de standen te gaan van voor de Euro, toen de index nog de 125 aantikte. 
Con­trair beweegt de EUR/USD, dat de afgelopen twee weken flink wat ter­rein ver­li­est. Ik had sinds jan­u­ari een post-it op het bord hangen waarop ik geschreven had dec16 EUR/USD 0,99’. Met de huidi­ge snel­heid lijkt dat nog uit te komen ook!
Com­modi­ties.
De ruwe olie bew­erk­stel­ligde deze week weer een sti­jging die wel lang niet had­den gezien. Afgelopen dins­dag wist Brent met 5,7% te sti­j­gen na een weken­lange koers­dal­ing, maar de overige dagen sloot de graad­me­ter gewoon weer in het rood. Ook van­daag lijkt dat nog te gebeuren met vlakke koersen rond half zes of iets daaron­der. Er wordt echter getra­cht de pri­jzen iets op te krikken om een aan­lei­d­ing te creëeren voor de aankomende OPEC gesprekken. Die zullen eind deze maand met een deal moeten komen want nieuw uit­s­tel zal lei­den tot afs­tel. Vooral Irak en Iran zijn dwarslig­gers die een spe­ciale behan­del­ing willen bin­nen de deal. Rus­land en de V.S. willen niks met een pro­duc­tiev­er­min­der­ing te mak­en hebben en zijn overi­gens ook niet lid van de club. Een 2% ver­min­der­ing door OPEC die 40% van de markt in han­den heeft zal sowieso niet veel uithalen. Mocht het lukken, dan toont het in ieder geval wel dat de club nog enig nut heeft. Anders kun­nen ze mijn inziens net zo goed ophouden te bestaan.
Hoe dan ook, de lan­den die er niet aan mee­doen zullen het laatst lachen als de deal rond komt.
Goud en zil­ver bli­jven in waarde dalen en daarmee bli­jft er steeds min­der over van de jaar­winst. Enkele maan­den terug stond goud nog boven de 1375 dol­lar maar nadert het nu al snel de belan­grijke ste­un van 1200.
Bij zil­ver is deze week al bij­na 4% ver­loren maar komt de jaar­winst nog op zo’n 20% uit.


Macro-economis­che cijfers.
In sep­tem­ber zijn in Ned­er­land de con­sumente­nu­it­gaven geza­kt van 1,3% naar 0,9%.
De Duitse pro­du­cen­ten­pri­jzen zijn in okto­ber op maand­ba­sis gestegeven van ‑0,2% naar +0,7%. Op jaar­ba­sis bli­jft er nog wel sprake van een krimp van ‑0,4%.
Draghi sprak van­daag in Frank­furt op het jaar­lijkse Europees banken­con­gres en uitte daarmee zijn zor­gen over de zwakke inflatie die nog verre ver­wi­jderd is van de gewen­ste 2%. Het is daarmee een hint op het ver­len­gen van de stim­u­ler­ing vanu­it de ECB. Enkele tijd gele­den wees hij er nog wel op dat het huidi­ge beleid zek­er tot maart 2017 zal bli­jven bestaan.
De Rus­sis­che werk­loosheid is opgelopen van 5,2% naar de verwachte 5,4%. Het breekt daarmee de trend die in mei dit jaar begon. Ook de verkopen in de detail­han­del vie­len niet mee. Daar ver­ergde de krimp van ‑3,6% naar ‑4,4% op jaar­ba­sis. Overi­gens in de Rus­sis­che hoofdin­dex dit jaar met zo’n 30% geste­gen dankz­ij de dal­ende USD/RUB. De inflatie in dat land is al decen­nia onstabiel.
Tot slot is in Cana­da is de con­sumenten­pri­jsin­dex in okto­ber naar 0,2% gegaan zoals verwacht. Ook zon­der de fluctuerende pri­jzen zoals energie en voed­ing kwam de inflatie uit op datzelfde cijfer.



Zondag zoals gewoon­lijk de agen­da voor aankomende week. Voor nu een pret­tig week­end gewenst!


...

Kleine minnen in Europa

18 november 2016, 13:32 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 3 / 12 | (0)




Rond lunchti­jd zien we enkele kleine min­nen op de bor­den staan in Europa. De indices kun­nen het geweld van Wall Street voor­lop­ig nog niet vol­gen en het is ook wacht­en op hoe Wall Street straks zal ope­nen. De indices aldaar staan nu zeer hoog, Dow zette de afgelopen dagen al wat ATH’s neer maar ook de S&P 500 en de Nas­daq komen nu op me hoek kijken. De S&P staat met een sluit­stand van 2.187 nog maar 6 pun­ten van de ATH op 2.193 ter­wi­jl de Nas­daq nu met een slot­stand van 5.333 nog maar 10 pun­ten ver­wi­jdert is van de All Time High op 5.342 pun­ten. Een zeer Bull­ish ver­loop op Wall Street de afgelopen de afgelopen weken. Echter, men moet nu wel reken­ing gaan houden met de weer­stand die deze zeer hoge top­pen met zich mee­brengt. De neer­waartse druk rond de ATH’s zal toen­e­men en het is afwacht­en of men kan door­drukken in Ameri­ka. De futures in Ameri­ka voor­spellen vooral­snog een lagere open­ing. De S&P fut staat 3 pun­ten lager ter­wi­jl de future van de Nas­daq 2 pun­ten lager staat.

AEX:
De AEX staan rond lunchti­jd een dik punt lager en daarmee rond het 50-daags gemid­delde op 450.3 pun­ten. Van­mor­gen opende de AEX hoger en tik­te bij­na de 454 pun­ten aan, de neer­waartse druk rond de 453 – 454 pun­ten lei­d­de de AEX ver­vol­gens weer terug richt­ing de 449 pun­ten. Hier­mee bli­jft de AEX bin­nen de range van 449 – 453 pun­ten van de afgelopen dagen. Weer­stand voor de AEX nu dus de 450.5 zone met daar­boven de 453 en 455 pun­ten als weer­stand voor de AEX. Ste­un voor de AEX nu 449 pun­ten met daaron­der de 447 en 445 als ste­un voor de AEX.

DAX:
Ook de DAX lev­ert in de loop van de mid­dag wat pun­ten in na een hogere start van­mor­gen. De Duitse hoofdin­dex steeg na open­ing richt­ing de weer­stand van 10.740 weer­stand waar­na een kleine cor­rec­tie vol­gde. Zodoende staat de DAX nu op tegen de weer­stand van 10.675 pun­ten, hier­boven bli­jft de eerstvol­gende weer­stand voor de DAX staan op 10.740 pun­ten. Ste­un voor de DAX nu 10.600 pun­ten met daaron­der de 10.500 als ste­un voor de DAX.

Aan­de­len die van­daag opvallen bin­nen de AEX:
Sti­jgers:
Gemal­to 2.6%
RELX 0.6%
ASML 0.6%

Dalers:
KPN 1.6%
Ahold 1.4%
Roy­al Dutch Shell 0.7%

Sig­naal­dien­sten
Via onze sig­naal­dien­sten ont­vangt u koop en verkoopsig­nalen op bepal­ende momenten gedurende de han­dels­da­gen. Via onze abon­nementen kunt u zich inschri­jven voor deze ser­vices. Ook dit jaar staan onze porte­feuilles weer dik in de plus. Bezoek onze trader­shop en lees reviews, bek­ijk onze resul­tat­en en schri­jf u in voor een van onze sig­naal­dien­sten via: https://​www​.usmar​kets​.nl/​t​r​a​d​e​r​shop/ .

USMar­kets Redactie

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.