Beursdagboek US Markets Redactie 22 april 2017, 11:52

...

Beursweek van 17 t/m 21 april

22 april 2017, 11:52 | US Markets Redactie | leestijd: 12 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)


De mark­ten zijn weer dicht en we zagen een week waarin we op poli­tiek niveau wederom inter­es­sante din­gen meemaak­ten. Er gaat natu­urlijk ook nog wat komen want mor­gen mak­en er enkele kan­di­dat­en kans de tweede ronde van de Franse verkiezin­gen te bereiken. Mits er nie­mand de absolute meerder­heid weet te halen in de eerste ronde vol­gt de show­down tussen de twee sterk­ste kan­di­dat­en op 7 mei.
Goed, dat horen en zien we zonda­gavond wel weer. Wat zagen we afgelopen week gebeuren?


Pasen
Op maandag zat­en de Europese beleg­gers lekker aan het paa­sont­bi­jt en werd er niet gehan­deld. In Chi­na wer­den een hoop pro­duc­tieci­jfers bek­endge­maakt waaron­der dat van staal. Die klom in maart naar een nieuw record met maar lief­st 72 miljoen ton. Het land is goed voor de helft van de wereld­wi­jde pro­duc­tie. De koers van Arcelor­Mit­tal reageerde een dag lat­er erg negatief door 6,2% lager te sluiten maar wist dat deze week weer terug te bren­gen naar nul.

De NYSE was in de V.S. wel open en dankz­ij het lage vol­ume kon­den er mooie groene cijfers op de bor­den wor­den gezet.

Net­flix toonde tij­dens tweede paas­dag de kwartaal­ci­jfers waarin duidelijk werd dat de totale abbonees nog net geen 100 miljoen heeft bereikt (eat your heart out Guy). Sinds vorig jaar zijn ze bij­na over heel de wereld actief met uit­zon­der­ing van Syrië, Noord-Korea en de Krim want dat mag niet van de Amerikaanse over­heid. Ook Chi­na heeft nog geen Net­flix­con­tract maar daar wordt werk toe gezet. 1,3 mil­jard poten­tiële abon­nemen­t­jes bin­nenko­rt?
De omzet steeg van 2,0 naar 2,6 mil­jard dol­lar. De winst steeg naar een record van 178 miljoen dol­lar.


Grote jon­gens zijn min­der groot
De groot­ste bank ter wereld wist in vergelijk­ing met andere banken weinig te prof­iteren van de economis­che groei. Hoewel de winst met ruim 80% steeg naar 2,2 mil­jard dol­lar was dat toch een stuk min­der dan anal­is­ten had­den verwacht. Con­cur­renten lieten vorige week dubbele sti­jgin­gen zien. De omzet voor het eerste kwartaal kwam 26% hoger uit op ruim 8 mil­jard.

IBM zag de omzet van haar ICT-dien­stver­len­ing met 2,8% zakken naar 18,2 mil­jard dol­lar. Cloud­di­en­sten liepen sterk op maar de verkoop in hard- en soft­ware ver­slech­ter­den. De winst in het eerste kwartaal van dit jaar zak­te van 2 naar 1,8 mil­jard dollar.

Ook Gen­er­al Elec­tric had te mak­en met een dal­ende omzet van slechts 1% naar 27,7 mil­jard. Veel belan­grijk­er was dat er weer winst geboekt werd ten opzichte van het ver­lies een jaar eerder. Onder de streep bleef 619 miljoen dol­lar over.


Verf­bedri­jven houden de boeken zwart.
Het Amerikaanse PPG stu­urde een open brief over AkzoNo­bel waarmee het opnieuw poogt om om de tafel te zit­ten met het Ned­er­landse verf- en chemiebedri­jf. Bei­de bedri­jven pub­liceer­den deze week hun eerste kwartaal­ci­jfers waar­bij AkzoNo­bel een omzetsti­jging van 7% realiseerde ten opzichte van Q1 2016 en het bedri­jf­s­re­sul­taat met 13% zag sti­j­gen. Ter toevoeg­ing werd gemeld dat de chemie- en ver­fafdelin­gen opge­s­plitst zullen wor­den in twee aparte bedri­jven. De lei­d­ing is ervan over­tu­igd dat zij daarmee sneller kun­nen groeien dan als één geheel. Of er daarmee twee aparte AkzoNo­bel noterin­gen komen is nog niet bek­end. Wel werd gezegd dat een groot deel van de opbrengst naar de aan­deel­houd­ers zal gaan.
Overi­gens steeg voor PPG de omzet met 1% en de winst over het eerste kwartaal met 3%.


Tsuna­mi aan cijfers op het Dam­rak
Naast AkzoNo­bel had­den we in Ned­er­land een hele wasli­jst aan beursgeno­teerde bedri­jven die de boeken open­den.

In een update liet Heineken weten de goede resul­tat­en uit 2016 voort te zetten in het eerste kwartaal dit jaar. Het vol­ume in bierverkoop steeg wederom en de winst steeg van 265 naar 293 miljoen euro in Q1. Heineken’s verwachtin­gen voor de rest van het jaar bestaat uit toen­e­mende omzet en winst.

ASML mocht gemixte kwartaal­ci­jfers tonen. De omzet van de chip­ma­chinebouw­er steeg van 1,91 naar 1,94 mil­jard euro maar de winst daalde met 14% naar 452 miljoen euro. Het order­boek is momenteel gevuld voor een poten­tiële omzet van 4,5 mil­jard euro.

Vopak zag de inhoud in zijn opslag­tanks ver­min­deren. De sti­j­gende oliepri­jzen vraagt naar min­der opslag van ruwe olie, zo liet het Rot­ter­dams bedri­jf weten. De omzet daalde 2% naar 342 miljoen euro. Het bedri­jf­s­re­sul­taat zak­te met ruim 11 miljoen euro naar 203 miljoen ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar.

Zwaargewicht Unilever wist de omzet in het eerste kwartaal naar 13,3 mil­jard euro te trekken. Een sti­jging van 6%. Zoals gewoon­lijk legt het de vooruitzicht­en voor de komende maan­den neer bij de weer­som­standighe­den, dat een grote invloed op de ijsverkoop heeft.

Op de AMX liet Tom­Tom slechte cijfers zien. De omzet zak­te met 2% naar 213 miljoen euro en van winst was in dit kwartaal geen sprake. Onder de streep stond een ver­lies van 4,6 miljoen euro. Vreemd genoeg beloon­den beleg­gers het aan­deel met een sti­jging van 2,8%. Einde van de week stond de koers 1,2% hoger.

Arcadis had te mak­en met zow­el een dal­ende omzet van 3% naar 818 miljoen euro alsmede een dal­end bedri­jf­s­re­sul­taat van 9% naar 47 miljoen euro. Over winst/​verlies werd geen uit­spraak gedaan.

Tot slot Philips Light­ing. De afge­s­plit­ste tak die vorig jaar een noti­tie op het Dam­rak kreeg had een nage­noeg zelfde omzet als in het eerste kwartaal vorig jaar, namelijk 1,7 mil­jard euro. De winst steeg hard van 14 miljoen naar 61 miljoen euro. In de Europese markt groei­de Light­ing met 5% maar moeil­ijke mark­ten in Noord- en Zuid-Ameri­ka zorgden voor een dal­ing van 7% van de regio-omzet.


May day! May day!
Op Sky News zag ik de jour­nal­is­ten dins­dag plots zeer onrustig wor­den. Ze kre­gen een update dat pre­mier There­sa May onverwachts een speech zou geven. Wat bleek? Ze wil vervroegde verkiezin­gen houden! Onder­tussen is ook bek­end dat het par­lement meren­deels voor heeft gestemd om dit op 8 juni plaats te lat­en nemen. Maar waarom doet ze dit? May heeft momenteel een zeer krappe meerder­heid in het par­lement en velen bin­nen haar par­tij staan niet 100% achter haar. Met de Brex­it-onder­han­delin­gen kan het dus zeer gevaar­lijk zijn als je een paar van je eigen mensen ver­li­est. May is ervan over­tu­igd dat ze op 8 juni een grote winst voor de con­ser­vatieven zal behalen en daarmee alle kri­tiek van zich af kan schuiv­en en een sterkere posi­tie heeft voor de onder­han­delin­gen met ons, de prachtig­ste en sterk­ste Unie van de pla­neet.
Beleg­gers reageer­den negatief op het nieuws en de FTSE100 op de Lon­dense beurs ver­loor deze week dan ook een flinke 213 pun­ten (-2,9%). Ruim onder het gemid­delde van de overige Europese beurzen.


Inflatie euro­zone
Waar de ECB met alle mogelijkhe­den een poging doet de inflatie in de euro­zone naar 2% te bren­gen bli­jft het een ontzettend zware klus. Door sterke energiepri­jzen in feb­ru­ari kwam het jaarper­cent­age op 2% uit maar na de maand maart bleek toch te vroeg gejuicht. De con­sumenten­pri­jsin­dex daalde namelijk weer naar 1,5%. Zon­der de sterk fluctuerende pri­jzen steekt de euro­zone op jaar­ba­sis zelfs op 0,7% (was nog 0,9% in feb­ru­ari). A long way to go..


The Don­ald
Er zijn bij­na hon­derd dagen voor­bij sinds­dat Trump op de grote stoel zit en dat is een sym­bol­is­che mijl­paal. Pres­i­den­ten willen dan ook vaak een hoop bereiken in die korte peri­ode om te lat­en zien dat ze waardig zijn dit ambt te bek­le­den. Trump heeft nog niet zo veel bereikt en het falen van het nieuwe zorg­plan kwam dan ook met een klap in het gezicht terug. De belast­ingher­vorm­ing heeft daar­door pri­or­iteit gekre­gen en afgelopen vri­jdag tek­ende de New Yorkse vast­goed­mag­naat een doc­u­ment voor de eerste beloofde belast­ingver­lag­ing. De details zijn helaas onbek­end en aanstaande woens­dag weten we pas meer. Vol­gens de pres­i­dent zou het gaan om de groot­ste ver­lag­ing ooit, maar ja, alles is bij hem het groot­ste en het beste…


AEX – tech­nisch
De hoofdin­dex van de Ams­ter­damse beurs beweegt sinds deze week in een kleine neer­waartse trend bin­nen de grote opwaartse trend. Op de lan­gere ter­mi­jn bli­jven we dus omhoog kijken. Pas als we duidelijke lagere top­pen en bodems neerzetten moeten we oplet­ten. Ik verwacht voor nu een schom­me­lende beweg­ing in het kleine dal­ende kanaal tot­dat het in con­flict komt met het grotere kanaal. Raakt de koers één van de lij­nen, dan kunt u koop of verkoop­posi­ties over­we­gen. Een uitsch­i­eter op maandag van­wege de Franse verkiezin­gen is wel zeer kan­srijk. Laat uzelf niet gek mak­en.
Op week­ba­sis ver­loor de index 0,7%.
DAX – tech­nisch
De oost­er­bu­ren lat­en een iet­wat sterk­er dal­ende trend zien. Wat snel opvalt is dat er met man en macht is geprobeerd om de koers bin­nen het grote sti­j­gende kanaal te houden, met suc­ces. Ook hier geldt natu­urlijk dat de Franse verkiezin­gen roet in het eten kun­nen gooien maar voor nu ziet de set­up er nog prachtig uit. Het tikkie met de MA50 lijn, de blauwe stip­pel­li­jn, lijkt wel op een touch-and-go manou­vre uit de lucht­vaart. Even­t­jes de land­ings­baan rak­en om daar­na direct weer op te sti­j­gen. Lat­en we hopen dat er nog meer kruit in het vat zit en de DAX snel die top breekt. Waarom? Omdat we nu met een twee­t­op­pen-patroon zit­ten zoals te zien is in de uitver­grote chart. Dat voor­spelt op de mid­del­lange ter­mi­jn namelijk niet heel veel goeds.
Op week­ba­sis ver­loor de index 0,5%.

Day chart
Day chart, uitver­g­root.Wall Street – tech­nisch
Op de NYSE wis­ten de DJIA en de S&P aardig heen en weer te schom­me­len. De groot­ste index kon 0,46% aan waarde te win­nen en de tweede steeg met 0,85%. Bei­de bli­jven op tech­nisch vlak in hun dal­ende trend zit­ten waar­bij zij nu duidelijk onder de MA50 lijn begin­nen te varen. Het beeld ziet er ondanks de winst van deze week dus toch niet zo heel mooi uit.
De Nas­daq deed het zoals gewoon­lijk weer beter en won 1,85% op de slotko­ers van vorige week. Daar is dan ook geen sprake van een dal­ende trend maar wordt er juist getra­cht de record­ko­ers te ver­beteren waar het nu nog 38 pun­ten of 0,7% van ver­wi­jderd is.

Dow Jones Indus­tri­al
S&P500Nas­daq
Goud – tech­nisch
Er lijken weer veel stieren onder­weg voor het dure edel­metaal. In novem­ber en decem­ber kre­gen we te mak­en met een pit­tige dal­ing die zo’n 20% van de waarde afs­noepte. Vlak voor de jaar­wis­sel­ing werd er echter gebodemd en sinds­di­en hebben we al die ver­liezen weer goedge­maakt. Op de week­grafiek is mooi te zien dat die rebound gebeurde toen de MA50 lijn boven de MA200 lijn terecht kwam. Momenteel zit de koers dus weer op het niveau van een dag voor de Amerikaanse verkiezin­gen maar veel belan­grijk­er is dat we zijn aangekomen bij een jare­noude weer­stand­sli­jn uit 2011 en 2012. Vorig jaar werd al eerder gepoogd die lijn te verni­eti­gen. Mijn inziens kri­j­gen we op zeer korte ter­mi­jn een breuk.

Day chart
Week chartBrent – tech­nisch
Twee weken terug wees ik voor u al de top aan van de afgelopen sti­jging welke een pracht­plaats was voor een short­posi­tie. Eerste doel bevond zich tussen de MA50 en MA200 lij­nen in maar de koers is momenteel op weg naar de ste­un­li­jn bij de 51 dol­lar. Dat zou een fysieke dal­ing van 9,9% beteke­nen en daar zit­ten we al bij­na. Hebt u er van geprof­i­teerd? Zo niet, dan ligt de vol­gende kans bin­nenko­rt bij een poging voor een rebound naar 54 dollar.

EUR/USD – tech­nisch
Deze houden we kort. Mooie schom­mel­be­weg­ing omhoog maar er kan ver­draai­ing optre­den door de Franse verkiezin­gen. Zo niet, dan bli­jven we nog even tussen de 1,06 en 1,08 zweven. Op de week­grafiek gaan we nog steeds richt­ing die 1 op 1 (pariteit) maar dat lijkt nog even te duren.


Een druk week­je dus vooral betre­ft cijfers en dat is nog verre van voor­bij. Vol­gende week hebben we er namelijk nog veel en veel meer
Mor­gen de Franse voorverkiezin­gen en natu­urlijk de USmar­kets agen­da voor aankomende beur­sweek.
Pret­tig weekend!


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.