Beursdagboek US Markets Redactie 12 augustus 2017, 17:14

...

Weekendupdate - 7 t/m 11 augustus

12 augustus 2017, 17:14 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)


We kre­gen deze week nog een aan­tal bedri­jf­s­ci­jfers en belan­grijke economis­che cijfers voor onze kiezen, maar die vie­len alle­maal in het niet dankz­ij de geopoli­tieke perike­len op het Kore­aanse penin­su­la. Blaaskak­en Trump en Kim weer­hield­en zich er niet van om de span­nin­gen te ver­hogen. Ik noem ze graag zo omdat als pun­t­je bij paalt­je komt, de achter­ban van die twee lei­ders’ ver­standig genoeg zal zijn om in te gri­jpen.

Feit bli­jft natu­urlijk wel dat Noord-Korea een sterkere mil­i­taire macht aan het wor­den is dankz­ij de pro­gressie in de nucle­aire wapenin­dus­trie. Een inter­es­sante ontwik­kel­ing op het oor­logsveld vind dan ook vooral op de achter­grond plaats, die van dig­i­tale aan­vallen. Lees het NOS artikel eens om te zien hoe een nuclaire dreig­ing onschadelijk gemaakt zou kun­nen wor­den.

Terug naar de beurs, want ter­wi­jl de media graag naar mogelijke oorza­k­en zoekt om iets te vertellen, gaat de han­del gewoon door.

Azië
Lat­en we begin­nen bij de Nikkei, want Japan wordt natu­urlijk als west­erse vijand gezien. Had dat effect op de index? Jazek­er, en een belan­grijke ook, want waar ik vorige week vertelde dat de Nikkei moeite heeft met die 20.000 pun­ten blijkt nu waarheid te zijn gewor­den. Een uit­braak naar bene­den uit het zacht dal­ende kanaal is het resul­taat. Het stelt tot nu toe nog niet heel veel voor maar de gri­jze MA200 lijn is in ieder geval het eerste vangnet. Let wel op de gap tot aan de 18.640 pun­ten, want gaten­vullers spe­len daar graag op in.
Deze week een ver­lies van 1,1% tot een stand van 19.730 pun­ten.

Nikkei — day chartBij de overige grote lan­den ver­loor de Shang­hai index deze week 1,6%, mede dankz­ij slechte inflatieci­jfers en lagere export en import in juli, en de hoofdin­dex van Hong Kong zak­te 2,5%. De Korea index daalde met een pit­tige 3,2%. We weten wel waarom.

Europa
Voor de AEX was het deze week ook geen pret­je. Na de top op 533 van dins­dag zak­te de index hard weg om op het vri­jdagslot bij 517 pun­ten te eindi­gen. Een weekver­lies van 2,3% ofwel 12 pun­ten ten opzichte van vorige week.
Op de dag­grafiek is te zien dat we in een moeil­ijke peri­ode zit­ten. Het groene opwaartse kanaal toont een poging om nieuwe hogere top­pen en bodems te plaat­sen op de korte ter­mi­jn. De zware duikel­ing moet vol­gende week dan wel abrupt stop­pen (wellicht dankz­ij euforie als er dit week­end geen gekke din­gen gebeuren. So far so good!).
Mocht­en we toch lager gaan, dan bli­jven we in dat lange zachte neer­waartse kanaal, aangegeven met rode lij­nen. De huidi­ge bull­mar­ket komt dan wel in gevaar als we onder de 506 gaan, maar voor die vrees is tot nu toe weinig te merken.
Bij euforie kun­nen we ons dus weer richt­en op de 533 maar een verdere dal­ing lev­ert ons in ieder geval nog minus 10 pun­ten op. Moeil­ijk nu, dus kijken we ook naar de andere indices.

Betre­ft bedri­jf­s­nieuws kre­gen we weer enkele kwartaal­ci­jfers op de AEX. Zo wist Aegon (+3%) het bedri­jf­s­re­sul­taat met ruim een vijfde op te schroeven naar 535 miljoen euro. De omzet steeg met een flinke 40% naar 3,9 mil­jard euro. Wellicht nog belan­grijk­er voor aan­deel­houd­ers is dat de verzek­er­aar weer div­i­dend wil gaan uitk­eren. Er staat 100 miljoen gep­land over dit jaar, dat in 2018 zal wor­den uit­ge­keerd.
ABN Amro (+1,5%) liet weten dat de net­towinst meer dan ver­dubbelde, naar 960 miljoen euro in Q2 ten opzichte van vorig jaar. Con­crete toekom­st­plan­nen zijn er niet, maar men wil nog wel verder groeien in Europa met lenin­gen en pri­vate bank­ing.
Bij Ahold Del­haize (-3,5%) lijkt de fusie ein­delijk zijn vrucht­en af te wer­pen. De omzet en winst ste­gen met gigan­tis­che cijfers. Bei­den zo’n 70% naar respec­tievelijk 16,1 mil­jard en 355 miljoen euro. Toch lijken de vooruitzicht­en van con­cur­ren­tie de boven­toon bij beleg­gers te voeren want het aan­deel zak­te deze week flink.
Tot slot SBM Off­shore (-5,3%), dat de omzet in het eerste half­jaar met 11% zag dalen naar 835 miljoen dol­lar. De bru­towinst ver­dubbelde wel bij­na, naar 68 miljoen euro dankz­ij besparin­gen. De fraudeza­ak rond Brazil­ië is echter nog steeds niet afgerond en zorgt de mar­i­tiem dien­stver­len­er voor kop­pi­jn.
Verder in het nieuws zagen we Gala­pa­gos hevig bewe­gen op posi­tief nieuws omtrent de medici­jn­voort­gang. Het aan­deel ging ruim 10% hoger de week uit. Arcelor­Mit­tal liet weten op jacht te zijn naar over­names in India. De koers zak­te 1,2%.

AEX — day chartIn Frank­furt ver­loor de DAX deze week 284 pun­ten, ofwel ‑2,3% tot een stand van 12.014 pun­ten.
De index komt op de dag­grafiek zeer dicht bij de gri­jze MA200 lijn. Een zone dat veel kooporders kán trig­geren, zek­er als die lijn nog sti­j­gend is.
Nog een belan­grijk feit van de recente dal­ing is de aansterk­ende euro, dat als gif werkt voor de export. Een doorn in het oog voor een index waar zoveel bedri­jven afhanke­lijk van zijn. Maar de sti­jging in de euro lijkt nu voor het groot­ste deel te zijn ingepri­jst wat een extra reden geeft om weer naar boven te kijken.

DAX — day chartOverige index­en in Europa waren ook over­we­gend negatief. De CAC40 ver­loor 2,7% aan waarde en de BEL20 prik­te 2,6% lager. In Lon­den zak­te de FTSE100 een ruime 2,7%. De Spaanse IBEX35 maak­te het hele­maal bont met een dal­ing van 3,5%.

Inflatieci­jfers in Europa waren voor juli in lijn met de verwachtin­gen. De Duitse inflatie bleef steken op 1,7% op jaar­ba­sis en die van Span­je op 1,5%. Ital­ië bli­jft ondergemid­deld presteren met een jaar­in­flatie van 1,1%. De maand­in­flatie van de Ital­ia­nen was in juli dan ook maar 0,1%.
In Ned­er­land is de inflatie iets geste­gen ten opzichte van juni. Van 1,1% naar 1,3%.
Het betre­ft hier alle­maal wel de cijfers inclusief de sterk fluctuerende pri­jzen zoals lev­ens­mid­de­len en de huidi­ge lage olieprijzen.


Verenigde Stat­en

Ook de index­en in New York moesten redelijk wat inlev­eren, iets wat we al een tijd­je niet gezien hebben. Toch valt de schade daar alle­maal weer mee als je het met Europa vergelijkt.
De Dow Jones Indus­tri­al ging de week 1,1% lager uit tot aan 21.858 pun­ten en bli­jft vooral­snog in een sterke uptrend.
De DJ Trans­port daalde slechts 0,85% en is nog steeds in gevecht met de MA200. Het ziet er nog steeds span­nend uit en een prik omhoog zal naar mijn idee niet veel kracht meer hebben. Wellicht wordt de gap nog ges­loten om daar­na weer te zakken.

Dow Jones Indus­tri­al — day chart
Dow Jones Trans­port — day chartBrede graad­me­ter S&P500 ging onderuit met ‑1,4% tot 2441 pun­ten. En bleek inder­daad niet uit te kun­nen breken uit het opwaartse trend­kanaal. De kleine gap van 12 juli moet op de korte ter­mi­jn nog wel te sluiten zijn.

S&P500 — day chart
Tot slot nog de NASDAQ100 die deze week 1,1% moest inlev­eren. Apple repa­reerde wat van de schade door de week toch nog ruim een pro­cent hoger te sluiten met nieuwe records.

NASDAQ100 — day chartOverige
Brent ging in een week met veel olie-gere­la­teerde infor­matie 0,6% lager de han­del uit tot aan 52,10 dol­lar per vat. De gri­jze MA200 op de dag­grafiek is een te zware weer­stand en op de week­grafiek lijkt de tijd nog niet rijp voor een langeter­mi­jn sti­jging.

Brent crude oil — day chart
Eur/​Usd bli­jft ste­vig maar de rappe sti­jging was er de afgelopen twee weken wel uit. Het huidi­ge slot boven de MA200 is wel een grote over­win­ning voor de stieren. 1,21 zou het vol­gende tar­get zijn mits de sti­jging door gaat.

EUR/USD — week chart

Tot slot nog even wat anders:

De ben­jamin van de DJ Indus­tri­al en de DJ Trans­port is de Dow Jones Util­i­ty. Deze index omvat 15 grote energiebedri­jven ver­spreid over de Verenigde Stat­en. Belan­grijk om te weten is dat deze sec­tor het alti­jd goed doet aan het einde van een bloeiende economie (inflatie sti­jgt en con­sumenten­vertrouwen stag­neert) en aan het begin van krimp. Nu wil ik niet direct Nos­tradamus uithangen maar op de index is wel een dri­estap­pen­pa­troon waar te nemen, waar­bij rond 2000 de tech­nolo­giebubbel barstte en rond 2008 de kredi­et­cri­sis toes­loeg. Nu hangt de koers weer aan de bovenkant van het kanaal en neemt de kans toe dat de lucht­bal­lon de koud­ere regio­nen gaat opzoeken. Maar wat de aan­lei­d­ing zal zijn is wellicht giswerk. Als u het weet mag u het zeggen!

Dow Jones Util­i­ty — week chartIk wens u in ieder geval een pret­tig week­end zon­der nucle­aire aan­vallen toe!


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.