Beursdagboek Daïm Boscart 21 juni 2017, 11:47

...

Uurgrafieken: Europa vervolgt daling, focus op olie en Wall Street vanmiddag

21 juni 2017, 11:47 | Daïm Boscart | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)




Wederom een lager beurs­beeld in Europa van­daag waar de beurzen verder weg­gli­j­den. De mark­ten staan onder druk en met name de AEX zit in de hoek waar de klap­pen vallen. De index noteert inmid­dels nog maar 516517 pun­ten waarmee de index een inmid­dels ruim 20 pun­ten is weggevallen vanaf de jaar­top die op 538 pun­ten staat. Tech­nisch gezien lijkt de AEX de schade niet meer te kun­nen repar­eren en nu we 4% vanaf de top zit­ten kun­nen we sti­laan gaan spreken van een cor­rec­tie op de AEX index. Hele­maal wan­neer we de GAP vanaf 513 pun­ten (Macron-over­win­ning) gaan dicht­en en er een dal­ing van 25 pun­ten vanaf de top (5%) is ingezet kun­nen we spreken van een cor­rec­tie op de hoofdin­dex van Ned­er­land. Tot waar deze zal gaan lei­den zal dan de vraag zijn maar voor­lop­ig zet ik in op een neer­waartse beweg­ing tot min­i­maal 506513 pun­ten. Ook de DAX heeft het weer moeil­ijk van­daag: gis­teren noteerde de Duitse hoofdin­dex een nieuwe All Time High op 12.951 pun­ten maar sinds­di­en is het ontzettend rap gegaan met de Duit­sers. De dal­ing in Duit­s­land reikt inmid­dels al tot 12.725 pun­ten ofwel een dal­ing van 225 pun­ten vanaf de top van gis­teren. Nu ook Wall Street begint mee te delen in de malaise (Dow Trans­port gis­teren ‑1,8%, SP0,7% en Nas­daq ‑0,8%) lijkt het er sterk op dat de beurzen klein zijn voor een neer­gaande beweg­ing. Gezien de overige indi­ca­toren op de markt zou dit weleens meer kun­nen gaan zijn dan slechts een kleine cor­rec­tie bin­nen de trend, een alge­hele mark­t­brede cor­rec­tie behoort ook tot de mogelijkhe­den al zullen we daar­voor eerst meer sig­nalen vanu­it Wall Street moeten gaan kri­j­gen. Duidelijk is dat de diver­gen­tie in Ameri­ka nog alti­jd aan de orde is, de Dow Jones ver­tik­te het gis­teren om mee te doen aan de dal­ing en gaf met veel pijn en moeite in het laat­ste uur uitein­delijk 60 pun­ten toe.

AEX
De AEX laat van­daag wederom zien dat het alle­maal wat broos oogt op het Dam­rak. Na de voorstelling van gis­teren waar de BEARS drie plus­pun­ten wis­ten om te tov­eren naar vijf min­pun­ten zak­te de index van­mor­gen wederom meer dan vijf pun­ten weg. Hier­mee kwam de index tot 515,3 pun­ten en is het groot­ste gedeelte van de 513520÷521 GAP van 24 april inmid­dels gedicht. De focus zal nu bli­jven liggen op een volledi­ge GAP­close waar­voor de AEX de 513 pun­ten zal moeten halen. Hier ligt voor­lop­ig dan ook het voor­naam­ste koers­doel voor de index.

Wat verder opvalt op de uur­grafiek is dat er door de grote koerss­chom­melin­gen van de afgelopen dagen een duidelijke dubbele top is gevor­md op de uur­grafiek van de AEX. Een dubbele top patroon is een sig­naal dat BEAR­ISH is aangezien het de onkunde van de BULLS ron­dom de weer­stand­szone aan­duidt. De neer­gaande beweg­ing die daarop vol­gt en vaak vrij snel en fors is resul­teert in twee bergachtige” vor­men op de grafiek. De afgelopen dagen heeft de AEX tweemaal de 528-zone getest waar­na een korte felle dal­ing vol­gde tot de 515516 ste­un­zone. Mocht de index een dez­er uren/​dagen deze ste­un­zone toch neer­waarts door­breken lijkt het dubbele top patroon beves­tigd en kun­nen we serieus naar onder kijken. De vuistregel is namelijk dat we de koers­dal­ing vanaf de dubbele top naar het dal (de bodem­li­jn 515516) aan de onderkant mogen dis­con­teren om een duidelijk koers­doel te for­muleren. In dit geval zouden we dus uitkomen rond de 502503 pun­ten. Als deze beweg­ing daad­w­erke­lijk zal voortzetten, wat ik wel verwacht, is het koers­doel voor de AEX de komende dagen/​weken 502506 pun­ten.

Hourly AEX:DAX
De uur­grafiek van de DAX oogt wat anders dan die van de AEX. De Duit­sers, die gis­teren nog een nieuwe ATH noteer­den, zit­ten vanzelf­sprek­end nog in een UPtrend op de uur­gafiek. Echter wordt deze trend de afgelopen dagen meerdere malen aangevallen. Zo zien we dat er aan de onderz­i­jde een oplopende ste­un­li­jn loopt (trend­kanaal) die de index al ruim een maand richt­ing het noor­den lei­dt. Deze ste­un­zone heeft elke onder­brek­ing van de opgaande beweg­ing keurig opgevan­gen en weer omhoog gelei­dt. Toch zie ik nu wat ontwikkein­gen bij de DAX index die wat stof tot nadenken geven, de index beweegt keurig bin­nen de opwaartse trend maar de afgelopen weken zien we toch dat de koerss­chom­melin­gen inten­siev­er wor­den en dat de volatiliteit enorm toe­neemt. Zo is elke aan­val van de bovenkant van het trend­kanaal maar zeer kort van duur en wordt deze opgevol­gd met een snelle, felle dal­ing. Net als voor de AEX heeft dit gere­sul­teerd in een negatief koerspa­troon op de uur­grafiek namelijk het Trip­ple Tops” patroon. Dit koerspa­troon, nog betrouw­baarder dan het Dou­ble Tops” patroon dat we bij de AEX zagen, is BEAR­ISH van aard en kan voor een grote dal­ing zor­gen. Om dit patroon daad­w­erke­lijk af te ron­den zal de DAX eerst moeten breken met de onderkant van het trend­kanaal waar­na er een bezoek moet wor­den gep­land bij de 12.675÷12.700 ste­un­zone. Indi­en deze ste­un­zone zal wor­den gebro­ken, wat in mijn ogen zek­er tot de mogelijkhe­den behoort, kan de DAX zo’n 250 pun­ten terug­vallen tot ergens bin­nen de 12.390÷12.500 ste­un­zone. Voor­lop­ig bli­jft mijn koers­doel voor de DAX dan ook 12.675 pun­ten met daar­na een mogelijkheid tot 12.42512.475 pun­ten.

Hourly DAX:Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart | US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.