Beursdagboek Daïm Boscart 2 januari 2018, 13:58

...

2018 is begonnen, schrijf de getallen op!

2 januari 2018, 13:58 | Daïm Boscart | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)




Het jaar 2018 is begonnen waar­door het in mijn ogen tijd wordt om wat getallen op te schri­jven om deze aan het einde van het jaar weer eens te vergelijken. Een jaar zoals 2017 zal het vri­jwel zek­er niet wor­den daar­voor was 2017 te spe­ci­aal maar we kun­nen wel gaan kijken en vergelijken hoe som­mige onderliggende waarde zich ontwikke­len dit jaar.

De slot­standen van 2017
  • AEX 544,5
  • DAX 12.917
  • DJI 24.719
  • Bit­coin 13.880
  • Brent 66,9
  • Goud 13.000

Dit waren de slot­standen van de belan­grijk­ste onderliggende waar­den en de meest bespro­ken zak­en van 2017. Hier­mee hebben al deze waar­den mooie win­sten weten te behalen en zo is het bijvoor­beeld knap dat men in deze goede tijd ook gelden steekt in goud en cryp­to­munten die men nor­maal gezien als safe haven” zou gebruiken in min­dere tij­den.

In Europa begon het jaar van­daag wat negatief, de voor­beurs Future van de AEX tik­te nog even mooi de 546 pun­ten aan maar na open­ing kelderde de koers in een mum van tijd richt­ing de 540 pun­ten. Een tik­je voor de Europese beurzen dus en daar kwam ver­vol­gens nog een extra negatief gelu­id achter­aan toen de Euro nog verder aansterk­te. Voor het eerst sinds sep­tem­ber sti­jgt de Euro weer boven de 1,2 tav de Dol­lar en net als des­ti­jds had dit een negatief effect op de Europese koersen. De AEX zak­te behoor­lijk weg maar ook de DAX en de CAC40 had­den het even zwaar.

De CAC 40 tik­te zelfs even het 200-MA aan een ontwik­kel­ing waar ik mijn leden op atten­deerde en wat blijkt terecht. Sinds­di­en is de opmars van de Euro even gaan liggen en heeft de CAC40 alweer bij­na een half pro­cent hoger en lijkt men gebruik te mak­en van het koersstim­ulerende effect dat het 200-MA met zich mee­brengt.

Dai­ly AEX / Euro:

Ook de Amerikaanse open­ing die erg posi­tief is draagt bij aan de her­stel­be­weg­ing van de Europese beurzen. Zo staat de Nas­daq future alweer 75 pun­ten hoger ter­wi­jl de Dow Jones en de Dow Trans­port alweer plussen van over de 100 pun­ten hebben lat­en zien. De vorm op de beurzen in Ameri­ka is zoals u gewend bent vanu­it 2017 dus opnieuw opperbest en waar ook de Nas­daq en de Dow Trans­port mooi ope­nen lijkt er daar niet al te veel aan de hand.

Wel komt men nu weer in de buurt van de niveaus die de koersen afgelopen vri­jdag deden kelderen. Naar­mate de Dow Jones dichter­bij de 25.000 pun­ten komt neemt de verkoop­druk toe ter­wi­jl de tech­be­leg­gers hoogtevrees kri­j­gen om en nabij de mijl­paal van 7.000 pun­ten. Hier wacht van­daag dan ook de groot­ste uitdag­ing en men zal moeten door­drukken rond de huidi­ge niveaus om dit voor elka­ar te kri­j­gen. Of dit gaat lukken, ik twi­jfel nog aangezien we een zeer sterk jaar achter de rug hebben en we links en rechts al horen dat men toch wat terughouden­der zal moeten zijn in 2018. De Europese waarschuwing van van­mor­gen neem ik dan ook ten harte en hoewel ik bli­jf geloven in de opwaartse kansen voor de beurzen kijk ik met een schuin oog naar de afgrond die steeds dieper en dieper wordt..

Met vrien­delijke groet,

Daim Boscart | US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.