Beursdagboek Trader Guy 19 augustus 2019, 08:43

...

Week start positief maar opletten voor de reactie nadien

19 augustus 2019, 08:43 | Trader Guy | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De start van de nieuwe week ziet er positief uit wat betreft Wall Street, dat kunnen we vanmorgen meteen merken aan de futures die hoger staan en dat na een positief slot op Wall Street. We zien vanmorgen ook plussen in Azië waar Hongkong zo'n 500 punten hoger sluit. Verder valt op dat de olie wat herstelt na de daling van vorige week terwijl het Goud een stapje terug doet.



Marktanalyse:
Inmiddels staat de Dow Jones weer rond de 26.000 punten (via de futures vanmorgen), we zien sinds woensdag een herstel van rond de 600 punten gemeten vanaf de laagste stand van afgelopen woensdag. Dat komt vooral door dat er door de markt wat positieve zaken werden doorgegeven waaronder dat er opnieuw wat producten van de lijst werden gehaald vrijdag nabeurs. Het is te merken dat Trump een soort laatste strategie aan het toepassen is in de handelsoorlog, hij zet eerst op alles 10% invoertaks erbij en begint nu in kleine stapjes producten van de lijst te halen. Dat kan 2 oorzaken hebben, eerst en vooral om de markt wat losser te trekken tijdens de onrustige fase waarin we zitten maar ook vooral om de komende Thanksgiving en Kerst aankopen te bevorderen. Trump merkt dat de producten door dat er minder omzet aan zit te komen duurder worden hetgeen behoorlijk wat invloed op de economie zal krijgen. Nogmaals, een soort laatste redmiddel om de zaak weer los te krijgen, of dat zal lukken is een andere vraag.

Verder lees ik dat er verdeeldheid is wat betreft al dan niet een aankomende recessie in de VS, de rentecurve die eigenlijk nooit faalt wat dat betreft geeft dat al meer dan een week aan maar tussen de economen is er nogal een verschil van gedachte. Wat moeten we geloven, de indicatie van een belangrijke graadmeter in de markt? Of moeten we op de schouders van sommige economen en Trump leunen die zeggen dat er helemaal geen recessie komt? De markten zitten in een soort tussenfase nu, ze verwerken wat negatieve en positieve feiten maar na wat we de afgelopen 2-3 weken hebben gezien blijft voor mij de ballans doorwegen naar een grotere correctie van 12 tot 15% op Wall Street berekend vanaf de toppen. Wel blijft het sentiment op het moment zeer belangrijk, is dat positief dan kan het zo een paar dagen doorzetten maar als dat omslaat naar negatief dan worden de winsten sneller weer eraf gehaald en geraakt alles in no time wat dieper dan voorheen. Het is dus hoe de vlag erbij hangt op een bepaald moment en dat maakt het allemaal zo moeilijk op dit moment.

Centrale Banken:
Woensdag komen de notulen van de laatste FED vergadering naar buiten, men is zeer benieuwd wat daarin staat uiteraard want de rente werd op 31 juli voor het eerst met een kwartje verlaagd. Men kijkt uit wat de FED van plan is later dit jaar, mogelijk staat daar een hint in naar het vervolg. Ook komen de grote mannen bij elkaar in Jackson Hole vanaf donderdag, beleggers zullen met spanning aanhoren wat de centrale bankiers daar te melden hebben. In die aantekeningen zal worden gespeurd naar aanwijzingen over toekomstige rentestappen, elk jaar komen de belangrijke mannen uit de bankenwereld daar samen om de economische situatie te bespreken. Dat is aankomende donderdag en vrijdag.

Weekoverzicht:
Hier nog het overzicht van de weekendupdate, de Dow Jones geraakt de afgelopen week 401 punten kwijt (-1,5%) terwijl de S&P 500 met een verlies van 30 punten de week uitgaat (-1,03%). De Nasdaq verliest 63 punten (-0,8%). Op zich valt het nog mee, dat komt door het herstel van donderdag en vrijdag. Wel staan de indices nog ruim onder de top die eind juli werd neergezet, toen nog recordstanden. De kleinere indices sluiten wisselend de week af, de SOX (Semi-conductor index) sluit zelfs 15 hoger (+1%) maar de Russel 2000 verliest dan weer 20 punten (-1,3%). De Dow Jones Transport index presteerde het slechtst de afgelopen week op Wall Street, de index sluit de week 240 punten negatief (-2,35%).

Europa deed het vrijdag ook goed met mooie plussen maar ook Europa sluit de week negatief af vergeleken met vorige week, bij de AEX viel dat nog mee want onze index verloor slechts 0,3 punt (-0,05%) terwijl de DAX veel meer moest inleveren, de DAX verloor op weekbasis 131 punten (-1,12%). Kijken we naar Frankrijk dan zien we ook de CAC 40 met verlies de week afronden, daar 27 punten verlies (-0,5%). Op zich viel het nog mee en dat komt vooral door de sterke sessie van vrijdag waar zowel de AEX als de DAX 1,3% hoger weten af te sluiten.

Conditie markt:
We zien een sterk herstel de afgelopen dagen maar de daling van midden vorige week waar de Dow Jones meer dan 800 punten verloor op dagbasis wat meteen de 3e grootste in punten ooit werd staat nog in het geheugen. Technisch bekeken ziet het er nog altijd slecht uit ook al lijkt het herstel van pakweg 2-3 sessies er goed uit. De grafieken, en die zijn zeker niet leidend in het geheel, blijven we aangeven dat de markt vermoeid geraakt en rijp lijkt voor een verdere terugval. We gaan het snel genoeg merken want vandaag of morgen moeten er beslissingen over de te volgen richting komen. Hetzelfde wat betreft Europa, eind vorige week herstel, vanmorgen ook hoger maar wat wordt nu het vervolg? Daarom kijken we naar wat er op Wall Street gaat gebeuren, dat wordt hoe dan ook belangrijk ...

Neem nu een proefabonnement voor €39 tot 1 november:
Als u lid wil worden via de nieuwe aanbieding vanaf vandaag voor een proefabonnement kan dat tot 1 NOVEMBER voor €39, schrijf u op tijd in want ik verwacht nog veel nieuwe kansen om op te handelen. Deze maand verloopt zeker nog niet zoals ik het zou willen maar vergeet ook niet dat we 10 positieve maanden op rij winst hebben kunnen behalen. De juiste flow zal naar mijn mening snel weer terugkomen, zorg dan dat u mee bent de komende periode ... Inschrijven kan via de Tradershop en de link daarvoor is https://www.usmarkets.nl/tradershop

Waar op te letten de komende periode?

  • De rentestanden Europa en VS kondigen een recessie aan
  • De situatie in Hongkong
  • De berichtgeving tussen de VS en China rondom het conflict
  • De economie in Europa, Duitsland laat al krimp zien via de cijfers
  • Het dreigende bankroet van Argentinië
  • Italië waar de problemen toenemen
  • De inversie tussen de 2- en 10-jaars rente in de VS (recessie signaal)
  • Het gevaar dreigt dat de KW verhoudingen op Wall Street te hoog worden
  • Als laatste het momentum verzwakt duidelijk bij de S&P 500 (zie grafiek)


AEX:


DAX:


Dow Jones:


Nasdaq:


S&P 500:


Brent olie:



Met vriendelijke groet,
Guy Boscart


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.