Beursdagboek Trader Guy 12 april 2021, 08:30

...

Zorgen Piet Particulier en Jan Speculant voor een grote CRASH?

12 april 2021, 08:30 | Trader Guy | leestijd: 14 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (1)

Let wel, de titel van deze update kan voor sommigen een spiegel voorhouden, het is zeker NIET de bedoeling dat ik u als lezer wil beledigen of op een of andere manier wil twijfelen aan uw goede bedoelingen maar ik kan het ook absoluut niet verzwijgen dat er iets behoorlijk mis is met het verloop van de markten ... Lees de update in ieder geval wel, er staat belangrijke informatie bij ... Neem het als een waarschuwing van wat ik ervaar en merk, ik weet ook wel dat ik nu even niet de meest populaire persoon ben om te volgen maar ik weet ook wel dat mijn tijd er snel weer aankomt en dat veel mensen mij dan snel opnieuw gaan opzoeken en volgen. Ik zou zeggen, haak nu alvast aan want het momentum is goed denk ik. En dat kan nu dus via een hele mooie aanbieding voor nieuwe leden ...Vanmorgen wat lagere futures op alle indices, Azië over het algemeen lager, ook de rente zakt vanmorgen terwijl de olie rond de 62,6 dollar uitkomt. Toch even de markt in de gaten houden deze week want er komen cijfers en voor men het vergeet moet men zich echt realiseren dat de markten extreem hoog gewaardeerd staan. De grote vraag is wie er op deze stand nog durft in te stappen? En dat men nog instapt is duidelijk want anders komen er geen nieuwe records.

Dat er een nieuwe en mogelijk nog grotere crash zit aan te komen twijfel ik niet aan, het luie geld moet eruit en dat zal zoals dat altijd het geval is gewoon gebeuren, op een blauwe maandag zullen er velen zijn die zich rot schrikken maar goed het is zoals het is. Waarschuwingen (ook door mij) ten overvloed maar wie een index met een PE waarde van 42 nog koopt moet zelf maar weten wat die doet maar als je weet dat de gemiddelde PE waarde tussen de 20 en 22 uit dient te komen bekeken over meer dan 80 jaar dan stel u zelf maar de vraag. Voor Piet Particulier en Jan de Speculant kan het niet op en ik vraag me dan ook af of ze ooit al een keer onderzoek hebben gedaan naar de huidige PE waardes waar we nu mee te maken hebben.

Er zijn verhalen uit het verleden genoeg, ook uit de jaren '20 en de jaren '80, in de jaren '20 was er het bekende verhaal van een super rijke bankier die zijn schoenen liet poetsen op straat ergens in New York toen plots de schoenen poetser zei welke aandelen die moest kopen, hij belde meteen zijn assistent en zei 'ALLES VERKOPEN' ... Een week later verloor Wall Street op 1 dag 25%, in enkele maanden tijd zelfs 90%. Of het verhaal in de jaren '80 toen een bankier in een taxi zat in New York toen de taxi chauffeur hem enkele volgens hem hele goeie aandelen aanprees. Ook toen hetzelfde, de bankier belde meteen zijn assistent en zei 'ALLES VERKOPEN' en ja hoor, in oktober 1987 verloor Wall Street 20% op 1 dag ... Als ik nu naar de volumes kijk, en naar het verloop van de markten en om me heen hoor en lees wie er plots vooral met de beurs bezig zijn dan hou ik me vast aan die 2 anekdotes want dan gaat het meestal helemaal verkeerd aflopen. We noemen dat lui geld, mensen en vooral nieuwe mensen die denken snel geld te kunnen verdienen op de beurs, of met Bitcoins enz...

Hoe het zal aflopen kan ik me wel inbeelden maar ik kan er helaas geen datum opzetten, het enige wat ik kan doen is mijn ervaring laten spreken en waarschuwen maar of dat nuttig is vraag ik me af. Je moet iemand die dronken is ook niet zeggen stop maar met drinken, wees gerust dat gaat niet lukken. Wie in een roes zit krijg je er niet uit, kijk zelf maar eens om je heen, je zult het ook wel hebben meegemaakt. Maar goed, daarmee de week beginnen is weer zoiets van die gast is altijd negatief ... aan de andere kant is het voor sommigen ook goed om even een spiegel voor te houden. Doe ermee wat je wilt, maar ik vrees dat er bij Jan de Speculant en Piet Particulier net zoals toen der tijd tranen gaan vloeien. Een denk aan de schoenenpoetser, de taxichauffeur maar ook aan de camping rally eind jaren '90 toen het ook helemaal mis ging. Toen ging het op het strand niet over de mooie vrouwen die voorbij kwamen maar over hoeveel aandelen men had gekocht en hoe goed ze het wel niet deden. De AEX geraakte toen in het jaar 2000 tot 703 punten, het duurde tot vorige week (20 jaar later) om daar weer te geraken.

De markt momenteel:
De DAX en de AEX kennen een moeilijk verloop de afgelopen dagen, het lijkt erop dat er zich weerstand vormt rond de huidige niveaus en dat er een correctie op de loer ligt. Dat zal denk ik ook op Wall Street gebeuren want de S&P 500 staat nu al op 4129 punten en dat lijkt me wat teveel van het goede. De Dow Jones staat al op een zucht van de 34.000 punten op slotbasis. Het is zelfs zo dat sinds vrijdag de gemiddelde PE ratio van de S&P 500 op 42,02 uitkomt, meer dan 42 keer de winst per aandeel gemiddeld bekeken over 500 aandelen die de index bevat. Het is nogal wat en zo goed als het DUBBELE van wat normaal zou moeten zijn (20-22 keer de winst).

Vanaf deze week komen er kwartaalcijfers binnen met zoals altijd als eerste de banken waaronder JP Morgan, Goldman Sachs, Citigroup en Morgan Stanley (de zakenbanken). Het kan al voor een indicatie zorgen, is de winst voldoende voor de torenhoge waarderingen? Of komen beleggers tot bezinning dat de markt nu wel extreem duur is? Ik denk, en verwacht, dat de kwartaalcijfers het een en ander kunnen laten merken en dat er wel hele goeie cijfers moeten komen over Q1 om de waarderingen te verantwoorden. Alleen in dat geval kan dat extreem hoge cijfer van 42 naar omlaag.

Er komen dus kansen maar ik blijf rustig en doe nog niet teveel of neem geen groot risico met de posities. Er lopen al 2 kleine posities short op indices in Europa, ik wacht al een paar dagen om er een bij te pakken op Wall Street en mogelijk ga ik naar nog eentje erbij zodat we volgende week kunnen uitbreiden naar 3 of 4 posities. We hebben echt niet zoveel nodig om dan naar winst te draaien en die even te laten oplopen. Volgende week dus een hele mooie kans om wat te doen zoals ik er nu tegenaan kijk. Zorg dat u mee bent en de signalen ontvangt, ook de 2 posities die nu lopen kunt u zeker nog aankopen ...

Resultaat dit jaar 2021 verloopt naar wens:
De eerste 3 maanden dit jaar werden positief afgerond en met december erbij komen we nu uit op 4 maanden na elkaar dat er winst werd behaald via de signalen. Dat moest voorzichtig gebeuren want ik hou in het achterhoofd rekening met het scenario wat ik net aangaf, over een aanstaande grote correctie over de gehele markt. Niettemin blijf ik rustig verder opbouwen en er komen deze week wel 1 of 2 posities erbij maar niet te snel. Voor deze maand zie ik in ieder geval nog genoeg mogelijkheden om op te handelen.

Deze manier van werken wil ik hoe dan ook proberen aan te houden, de markt krijg ik steeds beter onder controle en ik probeer met kleine posities zo als goed mogelijk te werken voor de leden. Onderaan deze update ziet u nog een overzicht met hoe de maand maart werd afgerond en hoe we er dit jaar voor staan wat betreft het resultaat via de signalen die we naar onze leden versturen.

Verder ziet u nog de aanbieding tot 1 Juni om mee te doen met onze signalen. Denk eraan dat als ik het momentum kan pakken voor als het moment daar is van wat ik aangaf we een hele grote vis kunnen vangen. Tussendoor blijf ik kalm en rustig met kleine posities werken !!

LET OP !! De komende dagen kunt u zich eenmalig tegen een zeer leuke aanbieding inschrijven voor een van onze abonnementen tot 1 JUNI voor €25 ... Bij Polleke Trading is dat dan €35 tot 1 JUNI en voor COMBI TRADING nu €50 ... Via de site en dan de Tradershop kunt u als lid de lopende posities met alle details altijd inzien via https://www.usmarkets.nl/tradershop

Technische conditie Wall Street:
Wat betreft Wall Street nog steeds geen verandering ten opzichte van de afgelopen dagen, we zien dat de Dow Jones, de S&P 500, de Dow Transport en nu ook de Nasdaq 100 index een nieuw record weten neer te zetten vrijdag. Bij de SOX index lukt het nu even niet meer om nog nieuwe toppen neer te zetten.

Technisch blijft Wall Street met al dat geweld omhoog nog altijd op zoek naar nieuwe toppen tot er een definitieve top komt te staan, vanaf dat moment moeten we echt gaan opletten. Pas als de indices daarna 2 tot 3% inleveren moeten we ons zorgen beginnen te maken voor het vervolg op de korte termijn.

De Dow Jones, de S&P 500, de Transport, de Nasdaq en de Nasdaq 100 blijven in ieder geval ruim boven hun 20-MA en 50-MA (MA = daags gemiddelde) en staan nu al een hele lange periode boven hun 200-MA.

Technische conditie AEX en DAX:

AEX index:
Bij de AEX weinig verandering op dit moment, we zien zowel op de korte als op de langere termijn een uitbraak sinds vorige week maar er veranderde weinig in de loop van de korte week. De uitbraak was meteen krachtig en ging zelfs even door tot de zone 715-718 punten waar we nu weerstand kunnen verwachten. Bij een verder positief verloop verwacht ik de index nu richting de 715-718 punten en later tot rond de 725 punten.

Aan de andere kant kan er ook snel een terugtest van de 702-703 punten zone komen. Onder die oude top ofwel onder de 702 punten mogelijkheden tot de oude weerstand tussen de 688-690 punten waar de top van begin dit jaar uitkomt. Pas onder die 688 ziet het er slecht uit, in ieder geval een belangrijk niveau om in de gaten te houden de komende weken mocht de markt draaien. Let nu dus op de 718, de 725, de 735 en zelfs de 765 punten als weerstand. Steun nu de 702, de 690 en de 675 punten.

DAX index:
De DAX doet het ook nog altijd goed en blijft op slotbasis dicht ofwel rondom het record hangen nu. We zien weerstand door de lijn over de toppen vanaf november, de uptrend bij de DAX blijft nog steeds intact zoals u op de grafiek hieronder kunt zien. De volgende richtpunten omhoog zijn nu eerst de 15.300 en de 15.450 punten bij een verder positief verloop. Aan de andere kant zijn vrijwel alle indices, dus ook de DAX, rijp voor een grotere correctie. Steun nu rond het 20-MA rond de 14.810 punten uitkomt, later de 14.450 punten (recente bodems) en de 14.340 punten waar we het 50-MA nu zien uitkomen als steun.

Er is zoals u merkt meer dan genoeg ruimte omlaag voor wat betreft de DAX voor dat de index in de problemen komt. Even een terugval lijkt me nu logisch, daarna kan er mogelijk nog een nieuwe stijging op gang komen met weer nieuwe records.

Euro, olie en goud:
De euro zien we nu rond de 1.189 dollar, de prijs van een vat Brent olie komt uit op 62,7 dollar terwijl een troy ounce goud nu op 1740 dollar staat.

De LIVEBLOG en Twitter:
Via de LIVEBLOG en tussendoor ook via mijn Twitter account laat ik gedurende de dag ook wat grafiekjes met korte uitleg voorbij komen over de markt. Op Twitter kunt u mij volgen via @USMarkets dan kunt u deze snelle informatie die ik deel uiteraard ook inzien .... https://twitter.com/USMarkets , ook opvallende beursfeiten komen er vaak langs !

Inter Market overzicht op slotbasis ...

LET OP !! De komende dagen kunt u zich eenmalig tegen een zeer leuke aanbieding inschrijven voor een van onze abonnementen tot 1 JUNI voor €25 ... Bij Polleke Trading is dat dan €35 tot 1 JUNI en voor COMBI TRADING nu €50 ... Via de site en dan de Tradershop kunt u als lid de lopende posities met alle details altijd inzien via https://www.usmarkets.nl/tradershop

Met vriendelijke groet,
Guy Boscart


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »