Beursdagboek Trader Guy 13 april 2021, 08:18

...

DAX met vlakke toppen, Wall Street wat omlaag

13 april 2021, 08:18 | Trader Guy | leestijd: 12 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Vanmorgen wat lagere futures op alle indices maar de verschillen zijn niet echt groot ten opzichte van de slotstanden van gisteren. Toch even de situatie in de gaten blijven houden deze week want de eerste kwartaalcijfers komen eraan waarvan vandaag al een paar banken. Voor men het vergeet moet men zich realiseren dat de markten extreem hoog gewaardeerd staan. De grote vraag is wie er rond deze standen nog durft in te stappen? Vooral nieuwe beleggers moeten zich dat realiseren want velen denken dat de bomen tot in de hemel groeien. Hetzelfde moeten we wat betreft de cryptomunten denken, wat is er toch aan de hand daar? Een Bitcoin kost al $61.000 vanmorgen, 10 jaar geleden nog geen $5 dollar ... Denk er het uwe van maar ooit hebben we dit soort dingen compleet verkeerd zien aflopen ...De markt momenteel:
De DAX en de AEX kennen een wat moeilijker verloop de afgelopen dagen, het lijkt erop dat er zich een wat zwaardere weerstand vormt rondom de topzone zodat er mogelijk een correctie op de loer ligt. Dat zal denk ik ook op Wall Street gebeuren want de S&P 500 staat nu al op 4129 punten en dat lijkt me wat teveel van het goede. De Dow Jones staat al op een zucht van de 34.000 punten op slotbasis. Het is zelfs zo dat sinds vrijdag de gemiddelde PE ratio van de S&P 500 op 42,03 uitkomt, meer dan 42 keer de winst per aandeel gemiddeld bekeken over 500 aandelen die de index bevat. Het is nogal wat en zo goed als het DUBBELE van wat normaal zou moeten zijn (20-22 keer de winst).

Vanaf deze week komen er kwartaalcijfers binnen met zoals altijd als eerste de banken waaronder JP Morgan, Goldman Sachs, Citigroup en Morgan Stanley (de zakenbanken). Het kan al voor een indicatie zorgen, is de winst voldoende voor de torenhoge waarderingen? Of komen beleggers tot bezinning dat de markt nu wel extreem duur is? Ik denk, en verwacht, dat de kwartaalcijfers het een en ander kunnen laten merken en dat er wel hele goeie cijfers moeten komen over Q1 om de waarderingen te verantwoorden. Alleen in dat geval kan dat extreem hoge cijfer van 42 naar omlaag.

Resultaat dit jaar 2021 verloopt naar wens:
De eerste 3 maanden dit jaar werden positief afgerond en met december erbij komen we nu uit op 4 maanden na elkaar dat er winst werd behaald via de signalen. Dat moest voorzichtig gebeuren want ik hou in het achterhoofd rekening met het scenario wat ik net aangaf, over een aanstaande grote correctie over de gehele markt. Niettemin blijf ik rustig verder opbouwen wat betreft de posities.

Deze manier van werken wil ik hoe dan ook proberen aan te houden, het handelen onder de huidige omstandigheden krijg ik steeds beter onder controle en ik probeer met kleine posities zo als goed mogelijk te werken voor de leden. Onderaan deze update ziet u nog een overzicht met hoe de maand maart werd afgerond en hoe we er dit jaar voor staan wat betreft het resultaat via de signalen die we naar onze leden versturen.

Verder ziet u nog de aanbieding tot 1 Juni om mee te doen met onze signalen. Denk eraan dat als ik het momentum kan pakken voor als het moment daar is van wat ik aangaf we een hele grote vis kunnen vangen. Tussendoor blijf ik kalm en rustig met kleine posities werken !!

LET OP !! De komende dagen kunt u zich eenmalig tegen een zeer leuke aanbieding inschrijven voor een van onze abonnementen tot 1 JUNI voor €25 ... Bij Polleke Trading is dat dan €35 tot 1 JUNI en voor COMBI TRADING nu €50 ... Via de site en dan de Tradershop kunt u als lid de lopende posities met alle details altijd inzien via https://www.usmarkets.nl/tradershop

Technische conditie Wall Street:
Wat betreft Wall Street nog steeds weinig verandering ten opzichte van de afgelopen dagen, we zien wel dat de S&P 500 er nog een record uit kon slepen als was dat maar zeer minimaal. De Dow Jones en de Nasdaq laten wel iets liggen maar veel is het nog niet. De Dow Transport en de SOX index leveren beiden weer in na de geforceerde stijging van afgelopen vrijdag. Ook op Wall Street zie ik twijfels rondom de topzone en dan vooral bij de Transport en de SOX index, de komende dagen zal een en ander wel duidelijker worden.

Technisch blijft Wall Street met al dat geweld omhoog er nog altijd sterk uitzien tot er een definitieve top komt te staan, pas vanaf dat moment moeten we echt gaan opletten. Pas als de indices daarna pakweg 2 tot 3% inleveren moeten we ons zorgen beginnen te maken voor het vervolg op de korte termijn.

De Dow Jones, de S&P 500, de Transport, de Nasdaq en de Nasdaq 100 blijven in ieder geval ruim boven hun 20-MA en 50-MA (MA = daags gemiddelde) en staan nu al een hele lange periode boven hun 200-MA. Hieronder ziet u de chart van de Nasdaq 100 index waar we de dubbele top duidelijk zien nu. Let ook op het volume dat wegvalt, ook iets om in de gaten te houden want dat is bij alle indices het geval.

Technische conditie AEX en DAX:

AEX index:
Bij de AEX even een stap terug maandag en dat vooral door een stevige terugval bij het aandeel ASML dat zwaar meeweegt. De index komt nu uit rond de 707 punten en dat is al zo'n 10 punten onder de top die vorige week werd neergezet. Weerstand voor de AEX index nu eerst de 710-712 met daarna de 715 en de 718 punten. Verder de 725 en de 735 punten maar dat ligt nu weer een stuk verder weg na de terugval van gisteren.

Steun blijft de oude top rond de 702-703 punten maar een beter beeld krijg ik rond de laatste top van de index die we rond de 688-690 punten zien uitkomen. We kijken vooral naar de ontwikkelingen op Wall Street waar de eerste kwartaalcijfers vanaf vandaag binnen beginnen te stromen en hoe de markten daarop zullen reageren. Toch maar eerst deze steunpunten als richtpunt aanhouden dus.

DAX index:
De DAX doet het op zich nog altijd goed maar we zien wel een reeks toppen die op hetzelfde niveau uitkomen. Man zegt wel eens "Flat Top Predict Market Drop" maar dat zien we nog wel. Het lijkt er in ieder geval wel op dat de DAX niet meer de kracht kan ontwikkelen om nog nieuwe records neer te zetten.

De volgende richtpunten omhoog blijven eerst de 15.300 en de 15.450 punten bij een doorbraak van de weerstand. Vrijwel alle indices, dus ook de DAX, zijn rijp voor een grotere correctie. Steun zien we nu rond het 20-MA rond de 14.830 punten uitkomt, later de 14.500 punten (recente bodems) en de 14.350 punten waar we het 50-MA nu zien uitkomen als steun.

Er is zoals u merkt meer dan genoeg ruimte omlaag voor wat betreft de DAX voor dat de index in de problemen komt.

Gevaar ligt op de loer:
Dat er een nieuwe en mogelijk nog grotere crash zit aan te komen twijfel ik niet aan, het luie geld moet eruit en dat zal zoals dat altijd het geval is gewoon gebeuren, op een blauwe maandag zullen er velen zijn die zich rot schrikken maar goed het is zoals het is. Waarschuwingen (ook door mij) ten overvloed maar wie een index met een PE waarde van 42 nog koopt moet zelf maar weten wat die doet maar als je weet dat de gemiddelde PE waarde tussen de 20 en 22 uit dient te komen bekeken over meer dan 80 jaar dan stel u zelf maar de vraag. Voor Piet Particulier en Jan de Speculant kan het niet op en ik vraag me dan ook af of ze ooit al een keer onderzoek hebben gedaan naar de huidige PE waardes waar we nu mee te maken hebben.

Er zijn verhalen uit het verleden genoeg, ook uit de jaren '20 en de jaren '80, in de jaren '20 was er het bekende verhaal van een super rijke bankier die zijn schoenen liet poetsen op straat ergens in New York toen plots de schoenen poetser zei welke aandelen die moest kopen, hij belde meteen zijn assistent en zei 'ALLES VERKOPEN' ... Een week later verloor Wall Street op 1 dag 25%, in enkele maanden tijd zelfs 90%. Of het verhaal in de jaren '80 toen een bankier in een taxi zat in New York toen de taxi chauffeur hem enkele volgens hem hele goeie aandelen aanprees. Ook toen hetzelfde, de bankier belde meteen zijn assistent en zei 'ALLES VERKOPEN' en ja hoor, in oktober 1987 verloor Wall Street 20% op 1 dag ... Als ik nu naar de volumes kijk, en naar het verloop van de markten en om me heen hoor en lees wie er plots vooral met de beurs bezig zijn dan hou ik me vast aan die 2 anekdotes want dan gaat het meestal helemaal verkeerd aflopen. We noemen dat lui geld, mensen en vooral nieuwe mensen die denken snel geld te kunnen verdienen op de beurs, of met Bitcoins enz...

Hoe het zal aflopen kan ik me wel inbeelden maar ik kan er helaas geen datum opzetten, het enige wat ik kan doen is mijn ervaring laten spreken en waarschuwen maar of dat nuttig is vraag ik me af. Je moet iemand die dronken is ook niet zeggen stop maar met drinken, wees gerust dat gaat niet lukken. Wie in een roes zit krijg je er niet uit, kijk zelf maar eens om je heen, je zult het ook wel hebben meegemaakt. Maar goed, daarmee de week beginnen is weer zoiets van die gast is altijd negatief ... aan de andere kant is het voor sommigen ook goed om even een spiegel voor te houden. Doe ermee wat je wilt, maar ik vrees dat er bij Jan de Speculant en Piet Particulier net zoals toen der tijd tranen gaan vloeien. Een denk aan de schoenenpoetser, de taxichauffeur maar ook aan de camping rally eind jaren '90 toen het ook helemaal mis ging. Toen ging het op het strand niet over de mooie vrouwen die voorbij kwamen maar over hoeveel aandelen men had gekocht en hoe goed ze het wel niet deden. De AEX geraakte toen in het jaar 2000 tot 703 punten, het duurde tot vorige week (20 jaar later) om daar weer te geraken.

Euro, olie en goud:
De euro zien we nu rond de 1.189 dollar, de prijs van een vat Brent olie komt uit op 63,5 dollar terwijl een troy ounce goud nu op 1726 dollar staat.

De LIVEBLOG en Twitter:
Via de LIVEBLOG en tussendoor ook via mijn Twitter account laat ik gedurende de dag ook wat grafiekjes met korte uitleg voorbij komen over de markt. Op Twitter kunt u mij volgen via @USMarkets dan kunt u deze snelle informatie die ik deel uiteraard ook inzien .... https://twitter.com/USMarkets , ook opvallende beursfeiten komen er vaak langs !

Inter Market overzicht op slotbasis ...

LET OP !! De komende dagen kunt u zich eenmalig tegen een zeer leuke aanbieding inschrijven voor een van onze abonnementen tot 1 JUNI voor €25 ... Bij Polleke Trading is dat dan €35 tot 1 JUNI en voor COMBI TRADING nu €50 ... Via de site en dan de Tradershop kunt u als lid de lopende posities met alle details altijd inzien via https://www.usmarkets.nl/tradershop

Met vriendelijke groet,
Guy Boscart


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »