Beursdagboek Trader Guy 17 juli 2021, 09:28

...

Correctie krijgt meer vorm, komende week belangrijk

17 juli 2021, 09:28 | Trader Guy | leestijd: 13 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De daling zet door deze keer want al 3 sessies na elkaar weet de Nasdaq zich niet te herpakken richting het slot, ook de DAX, de Dow Jones, de SP 500 en de AEX geraken niet meer verder omhoog of herpakken zich niet. Het lijkt erop dat de markt nu enkele procenten kan corrigeren nu de cijfers de markt opstromen en beleggers zich realiseren dat aandelen te hoog gewaardeerd staan na de recente rally met een reeks records bij de meeste indices die we volgen.Weekend update 17 juli:
De start zag er nog redelijk uit vrijdag maar na een uur handel begon de daling weer op gang te komen. Opvallend was dat de Dow Jones even de 35.090 punten aangetikte wat exact dezelfde stand is van 10 mei toen de absolute top werd neergezet. Uiteindelijk moest de Dow Jones daarna fors inleveren op op 34.688 punten te sluiten wat 400 punten onder de dagtop en dus de hoogste stand ooit is. De S&P 500 verloor vrijdag 33 punten ofwel 0,8% terwijl de technologie het ook slecht deed met de Nasdaq 116 punten lager (-0,8%) en de Nasdaq 100 waar het verlies uitkwam op 118 punten. Ook de chipmakers verloren fors, bij de SOX index zien we een daling van 2,25%. De Dow Transport verloor dan weer 1,4% en ligt er slecht bij bekeken sinds begin mei, deze index is in een downtrend terecht gekomen.

Europa lag er ook slecht bij, de AEX verloor opnieuw 3 punten (-0,4%) en kan nog net de 736 punten steun vasthouden. De DAX verloor 89 punten (-0,6%) en komt zo weer rond de bekende steunzone terecht (15.500-15.550). De Franse CAC 40 verloor met 33 punten (-0,5%). Technisch bekeken (zie grafieken verder in deze update) zien we dat Europa na het zetten van de nieuwe toppen ofwel records aan het inleveren is, ook de indicatoren verzwakken duidelijk zodat de kans op een verdere terugval groter wordt nu.

Markt op weekbasis:
Op weekbasis zien we ook een slecht verloop, op Wall Street verliest de Dow Jones 182 punten ofwel -0,5%, de S&P 500 sluit de week 42 punten lager af (-1%). De Nasdaq kent samen met de Nasdaq 100 en de SOX index een slechte week, de Nasdaq verloor 275 punten (-1,9%) terwijl de Nasdaq 100 een verlies laat zien van 145 punten (-1%). Binnen de tech sector verloren de chipmakers het meest, de bekende SOX index sluit de week 133 punten lager af (-4,1%). Verder zet de Dow Transport index de downtrend verder door, de index verloor weer 341 punten (-2,4%) op weekbasis en staat nu al zo'n 1700 punten onder de top van begin mei.

In Europa wel nog een plus voor de AEX index na enkele zeer sterke dagen, de index won 4,4 punten (0,6%) en was de enige index die we volgen die overeind bleef, de AEX zette ook een record neer de afgelopen week op 747,35 punten maar sluit de week daar wel ruim 10 punten onder. De DAX en de CAC 40 verloren beiden we 1% op weekbasis en het ziet er naar uit dat ook Europa klaar staat om verder in te leveren, zeker als de AEX onder de 736 punten sluit en de DAX onder de 15.500 punten geraakt.

Cijfers zijn goed maar er zit teveel lucht in de markt:
Wat opvalt de afgelopen week is dat de cijfers van de grote zakenbanken wel beter dan verwacht waren maar dat de reactie van de markt daarop negatief uitpakt. Dat wil zeggen dat beleggers wel tevreden waren maar tot inzien komen dat de waarderingen na de jacht op records veel te hoog uitkomen. Je kon erop wachten dat de ongezien positieve flow rijp werd voor een correctie en die zien we nu op gang komen. Ik denk dat wanneer de resultaten van de grote Technologie giganten worden bekend gemaakt we ook vanuit die hoek gaan zien dat de koersen teveel voorop zijn gelopen op hetgeen er komt.

We merken ook dat er al enkele indices zijn die het al een tijdje aan het opgeven zijn, neem de Russel 2000 en de Dow Transport index als voorbeeld, we zien daar dat de trend al omslaat naar negatief bekeken over de afgelopen weken. Ook de chipmakers krijgen het moeilijk nu hetgeen we duidelijk kunnen zien bij de SOX index die al 6,3% onder de top uitkomt. Als de Transport, de SOX en de Russel 2000 een correctie doormaken dan volgt over het algemeen de rest vanzelf en dat beginnen we de afgelopen dagen te merken.

Wat betreft het handelen, we zitten in ieder geval met wat short posities in de markt momenteel en na wat wachten door vooral de rust te bewaren staan de posities nu in de plus. Zolang het kan zal ik in de markt blijven om een groot deel van de correctie mee te pakken. Mijn verwachting is dan ook dat deze maand (juli) wel goed zal verlopen voor onze leden. Ik blijf rustig handelen en blijf vooral ook voorzichtig met de posities.

Zorg ervoor dat u in de markt zit bij de draai:
Meedoen met US Markets Trading kan uiteraard door lid te worden, we hebben wat posities open staan die u nog kunt aankopen. Ik blijf rustig en hou me aan het plan voor de komende periode, ik verwacht een grotere move omlaag en we zitten in ieder geval klaar om mee te zitten. Als u de signalen wilt ontvangen wordt dan vandaag nog lid via de nieuwe zomeraanbieding voor €35 die loopt tot 1 oktober ...

Maand JUNI werd afgerond met een mooie winst:
De maand juni zit erop het werd al de 7e maand op rij dat alle abonnementen de maand met winst afronden en dat in toch een redelijk moeilijke markt. Ik zal ook deze maand met voorzichtig handelen resultaat te behalen, u kunt meedoen door lid te worden.

Bij Guy Trading kijk ik ook naar wat aandelen waar ik iets mee kan doen. Schrijf u dus op tijd in, ik zal in ieder geval het momentum kiezen om in te stappen.

Maak nu gebruik van de zomeraanbieding tot 1 OKTOBER voor €35 (Polleke Trading €45 en COMBI-Trading voor €75) https://www.usmarkets.nl/tradershop

Hieronder het resultaat van deze maand (JUNI) en dit jaar (2021):


Marktoverzicht:

Technische conditie AEX:
De AEX was een van de enige indices die de week nog positief wisten af te sluiten, dat kwam vooral door nog maar eens een stevige rally van het aandeel ASML dat enorm zwaar weegt binnen de AEX index. De index geraakte gedurende de week even tot 747,35 punten maar daarna was het genoeg en zakt de index terug tot de eerste en meest belangrijke steun die uitkomt rond de 736 punten. We zien ook dat het door ASML komt dat de index net zo snel kan terugvallen. De index leunt na het slot van vrijdag op de belangrijke steun, als de AEX onder de 736 zakt dan kan het snel terug naar de 728 en de 723 punten waar we de volgende steun zien uitkomen. Verder blijft het voor wat betreft de AEX belangrijk om boven de 717-718 punten te blijven omdat daar de meest belangrijke steun wacht en waar ook de recente bodem uitkomt.

Weerstand nu de topzone 747-748 punten, later de 753 en de 760 punten. Let op de lijn over de toppen op de grafiek hieronder, die loopt wel gestaag wat omhoog naarmate de tijd verloopt en kan een zware weerstand worden de komende tijd. Let ook op de indicatoren die het moeilijk krijgen, die geven ook al aan dat de index kan draaien de komende periode.

Technische conditie DAX:
Na dan toch een record in de loop van de week gevolgd door twijfels rond dat niveau zien we dat de DAX het weer moet opgeven. Door dat de markt in zijn geheel aan het draaien is was het ook een kwestie van tijd dat de DAX weer terug zou vallen tot de bekende steunzone 15.500-15.550 punten hetgeen vrijdag ook uitkwam. De index leunt nu dus weer op de bekende steun en is het de vraag of de index deze steun nu weer kan verdedigen. Let nu ook op het 50-daags gemiddelde dat op 15.540 punten uitkomt nu en waar de index vrijdag precies op weet af te sluiten. Als de DAX maandag verder moet inleveren en onder de steun terecht komt dan kan het wel eens voor een tijdje over en uit zijn.

Steun nu de 15.500-15.550 punten, dat weten we maar al te goed, later de 15.450 punten en de 15,310 punten. Onder de 15.300 kan het snel naar de 15.150 of zelfs tot net onder de 15.000 punten. Zoals ik al aangaf krijgen we een paar zeer belangrijke sessies aan het begin van de nieuwe week en als ik naar de grafiek kijk kan het wel eens moeilijk worden.

De eerste weerstand blijft de topzone rond de 15.800 punten, later kijken we naar de 15.900 en de 16.000 punten. Tussendoor ook wat weerstand rond de 15.625 punten. De indicatoren zijn in ieder geval duidelijk aan het verzwakken zoals u kunt zien op de grafiek hieronder.

S&P 500 analyse:
De S&P 500 begint na het maken van een reeks records in te leveren, we zien aan de bovenkant ook duidelijk de lijn over de toppen waar we nu de zware weerstand zien uitkomen. De kans is nu groot dat de index terug zal moeten tot de lijn onder de bodems ofwel de lijn die al gedurende een langere periode de index weet op te vangen. Deze steun is behoorlijk betrouwbaar en de index mag daar in ieder geval niet onder geraken de komende tijd want dan kan de trend voor een langere tijd gaan draaien naar negatief. Zo ver is het nog niet maar het is wel iets om goed in de gaten te houden. Deze steunzone waar we ook het 50-daags gemiddelde (4239) zien uitkomen wacht tussen de 4230 en de 4250 punten, goed op deze zone letten vanaf nu want het ziet er naar uit dat we daar naartoe gaan op de korte termijn.

Weerstand nu de top van deze week rond de 4394 punten met daar net boven de 4400 en de 4425 punten. We letten dan vooral op de bovenkant van de opgaande trendlijn zoals u kunt zien op de grafiek hieronder. De indicatoren worden wat zwakker en beginnen duidelijk te draaien, de komende sessies blijven hoe dan ook zeer belangrijk voor wat betreft de S&P 500.

Analyse Nasdaq:
De Nasdaq moest voor de 2e sessie op rij behoorlijk inleveren en sluit onder de opgaande trendlijn waardoor de weg nu vrij komt te liggen richting de lijn over de vorige toppen en die komt uit rond de 14.211 punten. Nu eerst nog steun rond de 14.400 punten waar we de recente bodem zien uitkomen, later komen de oude toppen rond de 14.211 punten wat nu de belangrijkste steun wordt voor wat betreft de Nasdaq.

Weerstand nu eerst de 14.600 met later de hoogste stand ooit rond de 14.803 punten. Verder zien we de 14.900 en de 15.000 punten als richtpunten mocht de markt plots weer gaan opleven de komende week. Wat we nu ook duidelijk zien is dat de indicatoren behoorlijk aan het verzwakken zijn, zowel de MACD als de RSI draaien duidelijk naar omlaag.

Euro, olie en goud:
De euro zien we nu rond de 1,1805 dollar, de prijs van een vat Brent olie komt uit op 73,15 dollar terwijl een troy ounce goud nu op 1812 dollar staat.

De LIVEBLOG en Twitter:
Via de LIVEBLOG en tussendoor ook via mijn Twitter account laat ik gedurende de dag ook wat grafiekjes met korte uitleg voorbij komen over de markt. Op Twitter kunt u mij volgen via @USMarkets dan kunt u deze snelle informatie die ik deel uiteraard ook inzien .... https://twitter.com/USMarkets , ook opvallende beursfeiten komen er vaak langs !

Met vriendelijke groet,
Guy Boscart


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.