Beursdagboek Trader Guy 6 december 2021, 08:36

...

Markt blijft volop in beweging, nog geen houvast voor de AEX

6 december 2021, 08:36 | Trader Guy | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Vrijdag kwam er weer verkoopdruk op gang na de cijfers over de werkgelegenheid die tegenvielen. Verder blijft de onzekerheid over de pandemie parten spelen wat beleggers onzeker maakt. De markt zit hoe dan ook in een moeilijke fase waarin we grote uitslagen blijven zien. De meeste indices zitten nu ook in een gebied waar belangrijke steunpunten onder druk staan. Verder valt het op dat meerdere sectoren het moeilijk krijgen maar aan de andere kant zijn er ook sectoren die zich sterk weten te houden zoals de chip aandelen die nog niet echt veel hebben moeten inleveren.



Update maandag 6 december:
Op Wall Street verloor de S&P 500 vrijdag 0,8%, de Dow Jones verloor 0,2% terwijl de Nasdaq de grote verliezer werd met 1,9% eraf. In Europa verloor de AEX index 0,85% terwijl de DAX 0,6% verloor. Een slechte dag voor de meeste indices die al een tijdje onder druk staan. De enige sector die zich nog goed overeind weet te houden zijn de chip bedrijven, de SOX index verloor vrijdag amper en blijft nog altijd heel dicht bij de top hangen.

Alle aandacht ging vrijdag vooral uit naar het banenrapport in de VS en dat viel tegen. Over de maand november werd door de markt gemiddeld een banengroei verwacht van 573.000 en een werkloosheid van 4,5% maar er kwamen slechts 210.000 banen bij in november terwijl de werkloosheid daalde naar 4,2%. James Bullard, voorzitter van de St. Louis Fed, noemde het banenrapport vrijdag onderliggend sterk en gaf in een presentatie aan dat de Fed wat hem betreft sneller moet gaan afbouwen. Bullard, die in 2022 weer stemrecht heeft in het beleidscomité van de centrale bank, verwacht volgend jaar al 2 renteverhogingen.

Eerder vorige week waarschuwde FED-voorzitter Jerome Powell al dat de centrale bank zijn stimuleringsmaatregelen mogelijk sneller moet afbouwen om de hoge inflatie te bestrijden.

De inkoopmanagersindex ISM toonde een onverwachte stijging in november en kwam uit op het hoogste indexniveau ooit met 69,1. Cijfers die aan de ene kant meevallen met aan de andere kant een tegenvallend banenrapport.

Hoe dan ook vielen de indexen vrijdag terug met de tech aandelen die het moeilijk krijgen nu. Veel kan ik er helaas niet mee doen door dat de markten veel te onrustig blijven. Niet alleen in de negatieve richting maar op goeie dagen ook aan de positieve kant. Met andere woorden, we kunnen niet zomaar wat doen omdat het risico te groot blijft momenteel. Kies je de verkeerde richting dan sta je snel op een verlies en dat zelfs met een paar kleine posities.

Als ik kansen zie dan kunt u meedoen met de posities die ik kies door lid te worden, het zorgt zoals u merkt voor de nodige rust en er zit ook een plan achter. Verder zorg ik ook voor kennis en knowhow van de markten via mijn ervaring en waar nodig bericht ik de leden wel met een update. Vandaag maar eens kijken hoe de markten het gaan doen, de opening zien we via de futures een wat hogere opening maar dat zegt niks over het verdere verloop vandaag.

Schrijf u nu nog snel in via de mooie aanbieding tot 1 FEBRUARI voor €35. Ga meteen naar onze Tradershop via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop

Marktoverzicht:
Wall Street blijft in de correctiemodus hangen, wel zien we dat de verschillende indices ofwel sectoren wat uit elkaar lopen. Vrijdag had vooral de Nasdaq last verkoopdruk terwijl de Dow Jones amper verloor. Ook de SOX index blijft dicht bij de topzone hangen en wil nog niet echt terug tot nu toe. De S&P 500 verloor ook veel en zit in een fase dat het wel eens verder terug kan vanaf nu.

In Europa blijft de verkoopdruk ook aanwezig, er zijn oplevingen maar bij een slechte dag valt alles net zo snel terug. De AEX zet zo weer een nieuwe bodem neer nu op 771-772 punten. De DAX verloor deze keer 93 punten en zakt weer terug naar de belangrijke steunzone rond de 15.000 punten.

Dow Jones:
De Dow Jones kwam tot de belangrijke steunlijn vorige week maar weet zich te herpakken zodat de index nu even op adem kan komen. Vrijdag kwam de Dow Jones al terug tot de weerstand die we rond de 34.750 punten. Het is nu afwachten wat de index de komende dagen zal gaan doen, breekt de Dow uit boven de 34.750 punten en herpakt de index zicht verder? Of zakken we de komende dagen weer terug tot de zone 33.750-34.000 punten?

Op de grafiek zien we dat de Dow Jones daar beter niet onder terecht komt. We zien daaronder nog steun rond de 33.250 punten ofwel de bodem van juni maar dan zitten we meteen met een probleem.

Weerstand nu eerst de 34.750 punten, later de 35.000 en het 50-daags gemiddelde rond de 35.290 punten.

AEX index:
De AEX kreeg het vrijdag opnieuw moeilijk en moest terug tot ver onder de 780 punten, we letten nu op de 770 punten als steun al zie ik ook daar weinig houvast. De index sluit zelfs al onder de 2 belangrijke steunlijnen die we op de grafiek zien. Nu de AEX zo onder druk komt te staan moeten we gaan letten op de 760 en de 750 punten, later het 200-daags gemiddelde dat we nu rond de 747 punten zien uitkomen.

Weerstand nu eerst de 780-782 punten met later de 790 en de 800-802 punten.

DAX index:
De DAX blijft voorlopig tussen de bodem die rond de 15.000 punten uitkomt en de topzone rond de 15.500 punten bewegen. Wel is het zo dat de onderkant belangrijk blijft want de index kan daar maar beter niet onder terecht komen. Steun nu eerst de 15.100 met later de 15.000 punten. Weerstand nu in eerste instantie de 15.300 met later die belangrijke 15.500 punten aan de bovenkant. Mocht de index naar boven uitbreken dan zien we weerstand rond de 15.650 punten en daarna de bekende 15.810 punten maar ik betwijfel of de DAX daar nog snel zal geraken op de korte termijn.

Er zullen positieve en negatieve sessies tussen zitten en door de volatiliteit kan het behoorlijk snel gaan in beide richtingen. De voorlopige range zie ik tussen de 15.000 en de 15.500 punten.

Nasdaq Composite:
De Nasdaq valt ver terug vrijdag en lijkt nu onderweg naar de volgende steunlijn die we rond de 14.800-14.825 punten zien uitkomen. De correctie zet door en na de daling tot onder de 15.400 punten en later onder het 50-daags gemiddelde rond de 15.275 punten ligt de weg nu open tot die volgende belangrijke steun rond de 14.800-14.825 punten. Later mocht de index nog lager willen dan pas steun rond de 14.500 en de 14.200 punten, bij die laatste steun herkennen we nog een oude top.

Weerstand nu eerst het 50-daags gemiddelde rond de 15.275 punten, daarboven de 15.400 en de 15.500 punten. We letten vooral op het brede oplopende trendkanaal nu bij de Nasdaq.

Overzicht resultaat november en dit jaar (2021):
De maand november sluiten we af met winst, beperkt weliswaar maar met de extreme volatiliteit is dat meer dan goed. In zo'n maand kun je veel winnen maar ook veel verliezen. We hebben het rustig aangepakt en in ieder geval geen risico genomen voor de leden. Deze en meteen de laatste maand van het jaar maar eens zien wat we kunnen doen, ik denk dat we alles goed onder controle hebben momenteel, we blijven rustig en houden de risico's beperkt.

Het handelen verloopt al het gehele jaar goed want via de overzichten hieronder ziet u dat we er wat betreft 2021 mooi voorstaan. We hebben nog enkele weken te gaan dit jaar en er komen zeker nog genoeg kansen zoals ik de markt nu inschat. Ik zoek in ieder geval voorzichtig naar nieuwe mogelijkheden.

Om mee te doen kan dat nu via het proefabonnement tot 1 FEBRUARI voor €35. Schrijf u nu in via de nieuwe aanbieding en ga meteen naar onze tradershop via de link https://www.usmarkets.nl/trade...

Overzicht resultaten maand november en dit jaar (2021)


Met vriendelijke groet,
Guy Boscart


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.