Beursdagboek US Markets Redactie gisteren om 20:02

...

Daily Roundup - donderdag 27 oktober

gisteren om 20:02 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)


De don­derdag bracht ons een erg bewegelijke dag waarin day traders veel speel­ruimte kre­gen. Ter­wi­jl de mark­ten zoek­ende waren naar richt­ing tra­cht­ten beleg­gers ook een bodem te zetten om een ver­volg naar boven te bewerkstelligen.
Europa.
In Ams­ter­dam opende de AEX op 454,9 en deed een rit­je Space Moun­tain in Dis­ney­land om ruim vier pun­ten hoger, op 459,2, weer terug te vallen tot iets onder de open­ingsko­ers. Door de stoot omhoog wis­ten we echter nog een stuk­je gap te sluiten van gis­teren. Slot van de index lag op 455,7. Tij­dens de dag een kleine winst van 0,8 pun­ten maar in vergelijk­ing tot het slot van gis­teren en min­i­maal ver­lies van 0,1 punt. Nage­noeg vlak dus. Tech­nisch gezien lijkt er na drie dagen cor­rec­tie weer een bodem gezet om naar de jaar­top te klim­men, maar met het beeld wat we nu hebben is dat een te voor­barige con­clusie. Men zou op zijn minst tot morgenocht­end moeten wacht­en, mede dankz­ij kwartaal­ci­jfers van enkele Amerikaanse gigan­ten die vanavond uitkomen.
Opval­lende sti­jger op de hoofdin­dex was KPN, die de boeken voor ons opende. Het aan­deel steeg 3,4% naar 3,01 euro.
In de mid­den­klasse waren ook een paar opval­lende koers­be­weg­in­gen te zien. Arcadis en Grand­vi­sion wer­den hard aangepakt en ver­loren ruim 10%. Arcadis ver­loor vooral van­wege het onverwachte vertrek van hun top­man. Ook BESI, dat vanocht­end cijfers pre­sen­teerde, moest 8% van zijn waarde inlev­eren. Ten slotte was ASMI ook een opvaller. Gis­ter­avond wer­den daar de kwartaal­ci­jfers ken­baar van gemaakt. De chip­mak­er stond in eerste instantie ook ruim 7% in het rood maar krabbelde terug met een slot van ‑3,4%. Deze week werd nog bek­end dat Gold­man Sachs zijn aan­deel in ASMI flink heeft uitgebreid. 
De Frank­furtse DAX kreeg er van­daag een klein plus­je bij van 0,07% ofwel 7,4 pun­ten. De index sloot de dag op een stand van 10717,1 pun­ten. Daar open­den Deutsche Bank en Volk­swa­gen de boeken. DB wist ver­rassend zwarte cijfers onder de streep neer te zetten, ter­wi­jl anal­is­ten nog op een flink ver­lies rek­enden. Het aan­deel sloot 0,5% hoger op 13,37 euro. De aut­o­fab­rikant wist de winst ook op te voeren, maar na de dag eerst nog in het groen te had­den ges­taan moest het 0,3% lager sluiten op 125 euro.
In Frankrijk wist de CAC net als de AEX zo goed als vlak te sluiten en de Brus­selse BEL was West-Europees dagkam­pi­oen met +0,48%. Dat had het vooral te danken aan KBC dat 2,55% steeg.
In Lon­den sloot de FTSE ook hoger, nadat het lange tijd nog in het rood stond. De index sloot met een plus van 0,41% op 6987,5 en wist daarmee het flinke ver­lies van gis­teren weer wat goed te mak­en. Bar­clays pre­sen­teerde de kwartaal­ci­jfers en steeg uitein­delijk 4,65%.
Oliebedri­jf Amec Fos­ter Wheel­er kreeg klap­pen van de zweep omdat het uit­s­tel vraagt in het tonen van een nieuwe strate­gie aan investeerders. Het aan­deel ver­loor ruim 20% van zijn waarde.
Wall Street.
The wolves of Wall Street wer­den in eerste instantie wakker met groene futures, maar daar bleef een half uur voor open­ing van de NYSE weinig van over. Vooral de Nas­daq moet het ont­gelden. De index liep de afgelopen tijd nog voor op de S&P en Dow Jones maar heeft de laat­ste dagen veel ingeleverd. Dat kwam vooral dankz­ij telleurstellin­gen over kwartaal­ci­jfers in de technologiesector.
Om half zes stond de graad­me­ter 0,3% lager op 4855 punten. 
De brede S&P stond tij­dens het Europees slot 0,1% lager op 2137 pun­ten en de Dow Jones, ook onveran­derd, op 18200.
Com­modi­ties.
Ruwe olie mocht van­daag wat her­stellen nadat het al drie dagen op rij in de uitverkoop staat maar de sti­jging had vooral te mak­en met een rap­port van de IEA waarin een terug­val van Amerikaanse olie werd gereg­istreerd. Gis­teren deed het Amer­i­can Petro­le­um Insti­tute nog een schat­ting van een flinke sti­jging. Dagelijks komen er cijfers uit dat de pri­js bein­vloed maar uitein­delijk wijst de TA ons nog de weg. Waar de han­del in het zwarte goud wel onder druk door komt te staan is het nieuwe pes­simisme over een eventuele OPEC deal, die meer en meer in twi­jfel wordt gebracht.
Brent kostte om half zes 50,66 dol­lar per vat en West Texas 49,8 dollar.
Macro-economis­che cijfers.
Er waren van­daag enkele cijfers die er toe deden maar niet veel directe invloed had­den op de markten.
In de ocht­end kwam het BNP voor Q3 van het Verenigd Koninkrijk naar buiten. Die was hoger dan men schat­te dus de Britse media grepen direct de kans en schreven artike­len als Brex­it doesn’t hurt econ­o­my as bad as we thought it would do blabla’. Er is natu­urlijk nog weinig veran­derd sinds­dat zij naar de stem­bussen zijn geweest, beet­je voor de hand liggend dus. Op jaar­ba­sis steeg de index van +2,1% naar +2,3%.
In de Verenigde Stat­en wer­den de bestellin­gen voor duurzame goed­eren in sep­tem­ber ken­baar gemaakt. Die steeg zoals verwacht van +0,1% naar +0,2%.
Lat­er op de dag kwa­men nog cijfers over de pend­ing home sales’. Dat zijn de huizen die eigen­lijk al verkocht zijn maar waar­van de trans­ac­tie nog niet is voltooid. Vorige keer was er een dal­ing van ‑2,5% waargenomen. Nu steeg het aan­tal met 1,5%.
Kwartaal­ci­jfers.
Gis­ter­avond keken veel beleg­gers met ver­lan­gen uit naar Tes­la. Het bedri­jf staat al tij­den onder druk door­dat de winst maar niet omhoog wil. Anal­is­ten waren daarom pes­simistisch over dit kwartaal maar de auto­bouw­er wist men te ver­rassen. Hoewel het aan­deel nabeurs nog flink steeg wordt het tij­dens de han­del­suren op Wall Street weer verkocht. Staat momenteel +0,1%.
Ook oude rot in het vak Ford liet zijn cijfers zien. De winst en omzet kwa­men lager uit dan voorheen maar overtrof alsnog de verwachtingen.
Het Bra­bantse NXP, dat com­put­er­chips maakt, blijkt over te wor­den genomen door het Amerikaanse Qual­comm voor 43 mil­jard euro. Het maak­te gis­ter­avond ook de cijfers bek­end. De totale omzet steeg met ruim 60% maar de winst zak­te ruim 70% van­wege de over­name van Freescale.
Vanavond komen de reuzen Alpha­bet (google) en Ama­zon nog met cijfers, alsmede de grote far­ma­ceut McKesson.
Agen­da voor morgen.
In Europa komen er een hoop geschat­te con­sumenten­pri­jsin­dex­en voor okto­ber naar buiten. In Frankrijk en Span­je voorzi­et men een lichte sti­jging. In Duit­s­land denkt men dat de index onveran­derd bli­jft op 0,1%.
In Ned­er­land komt in de ocht­end het Dutch Busi­ness Con­fi­dence naar buiten die vorige keer 3,4 pun­ten bedroeg. Dat ligt in lijn met het gemid­delde van de afgelopen jaren.
In Rus­land zal de cen­trale bank (Putin?) lat­en weten wat ze met hun rente doen. Die staat momenteel op 10%. Da’s nog steeds erg laag als je naar hun his­to­rie kijkt.
Voor de V.S. komt een flash update over het BNP van het derde kwartaal naar buiten. Daar denkt men een sti­jging te voorzien van 1,4% naar 2,5%.
Ook het Michi­gan rap­port komt naar buiten waarin de verwachtin­gen en het sen­ti­ment van con­sumenten wordt beo­ordeeld. Het rap­port gaat over de huidi­ge maand.
Betre­ft bedri­jf­s­re­sul­tat­en zijn er op de laat­ste dag van de week nog een paar zeer inter­es­sante bedri­jven, namelijk: Total, Exxon Mobil en Philips 66 (groot energiebedri­jf in de VS). Wellicht kan daar al een hypothese uit opgesteld wor­den voor Shell vol­gende week.
Verder kri­j­gen we uit Bel­gië nog AB Inbev en in Frankrijk de bank BNP Paribas.
In Ned­er­land zullen Gala­pa­gos en Gemal­to van zich lat­en horen.
In Azië zijn wellicht auto­bouw­ers Mit­subishi Motors en Toy­ota interessant.
Vanavond na sluit van Wall Street dus Ama​zon​.com en Alpha­bet. Eens zien of zij de eer kun­nen redden.
Pret­tige avond

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.