Beursdagboek US Markets Redactie 11 november 2016, 20:03

...

Weekly Roundup 7 t/m 11 november

11 november 2016, 20:03 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)



Wat een drukke week voor de beurzen zeg. Alle­maal natu­urlijk van­wege de Amerikaanse verkiezin­gen. Het han­delsvol­ume is in één klap weer terug omhoog want een hoop beleg­gers zullen hun strate­gieën moeten aan­passen van­wege de verassende uit­slag. In Japan schom­melde de Nikkei deze week omlaag en omhoog met een koersver­schil van maar­lief­st 9%. In totaal schri­jft de index er 2,8% bij.
Europa.
Hoewel de beurzen in Europa eerst nog euforisch reageer­den na Trump’s over­win­ning, lijkt het tij voor veel aan­de­len toch te keren. Van­daag gin­gen de index­en die weinig indus­triële noti­ties hebben aardig naar beneden.
De AEX daalde van­daag iets meer dan een pro­cent en eindigde de week op 445,4 pun­ten. Dat kwam voor­namelijk door zwaargewicht Shell. De Brits-Ned­er­landse oliepro­du­cent zak­te 4,25%. De lichtere aan­de­len die in het groen ston­den kon­den de index niet red­den. Groot­ste sti­jger was Ahold Del­haize met 2,46%. Gis­teren daalde het lev­ens­mid­de­lenbedri­jf nog met ruim 3%.
Op week­ba­sis schri­jft de hoofdin­dex er wel 1,1% bij ten opzichte van vorige week maar de can­dle is een doji­can­dle wat wijst op onzek­er­heid. We bli­jven daar­door maar zijwaarts varen.
Bij onze oost­er­bu­ren heeft de DAX van­daag een klein plus­je van 0,35% lat­en zien tot aan 10668 pun­ten. Dat brengt het week­to­taal op een winst van een mooie 409 pun­ten. Vooral de auto­pro­du­cen­ten en Deutsche Bank (Flink verte­gen­wo­ordigd in de V.S.) presteren nu goed. De bank die de laat­ste weken slecht in het nieuws kwam steeg deze week met maar­lief­st 20,6%. Ook Com­merzbank doet het niet onaardig met een plus van 12,75%.
In Brus­sel sloot de Bel20 vlak en ook op week­ba­sis is de koers bij­na gelijk ges­loten als dat het maandag opende. Ten opzichte van vorige week is er wel een winst van 1,5% te zien.
Pos­torderbedri­jf Bpost, dat al twee weken lang wegza­kt, kreeg gis­teren nog de hard­ste klap. Het nieuws bracht ons van­daag de meld­ing dat PostNL niet ingaat op het over­name­bod. Bpost ver­loor over de week 8,8% van de waarde.
De Franse CAC40 sti­jgt op week­ba­sis 2,55%. Ook daar wis­ten de finan­cials zoals BNP Paribas en Société Générale aardig te sti­j­gen. Renault wist in tegen­stelling tot andere auto­bouw­ers de week niet posi­tief af te sluiten. Het aan­deel sloot 1,3% lager.
Tot slot nog de FTSE100 van het Verenigd Koninkrijk. Die index steeg in het begin van de week nog aardig maar dankz­ij alle invester­ings­maatschap­pi­jen waar het rijke­lijk mee gevuld is daalde het de afgelopen twee dagen toch nog aardig. Onder­aan de streep bleef een plus van 0,55% over.
Wall Street.
In New York komen de grote drie iets meer tot rust na de flinke beweg­in­gen afgelopen dagen. De index­en ste­gen voor de verkiesing­suit­slag al flink maar de indus­triële Dow Jones is tot nu toe de grote win­naar. Een sti­jging van 5% op week­ba­sis is al jaren niet meer voorgekomen (mits het vanavond boven de 18800 sluit). Op jaar­ba­sis begint de index dan ook flink vooruit te lopen op de rest.
De graad­me­ter voor tech­nolo­gie kri­jgt het door The Don­ald waarschi­jn­lijk een stuk moeil­ijk­er. We weten dat de pro­duc­tie vooral in Chi­na plaatsvin­dt en we weten ook dat Trump niet blij is met het han­delsver­drag tussen de twee lan­den. Beleg­gers zijn in die sec­tor dus voorzichtiger gewor­den. De Nasdaq100 heeft er tot nu toe zo’n 1,9% bijgeschreven.
De Standards&Poor500 hangt er tuss­enin en stond om half zes op week­ba­sis zo’n 3,5% in de plus.
Ondanks dat beleg­gers min­der zek­er zijn gewor­den van een rentev­er­hoging (polls daalden van ruim 80% naar zo’n 55% kans voor decem­ber) is de dol­lar wel weer sterk­er gewor­den. Deze week kri­jgt het er zo’n 2% bij tot aan 99 punten.
Com­modi­ties.
De ruwe olie kri­jgt keer op keer klap­pen mede dankz­ij de ver­schil­lende rap­porten die deze week zijn uit­gekomen van onder andere het IEA en OPEC. Die laat­ste heeft sinds gis­teren de pri­jsverwacht­ing met 20 dol­lar ver­laagd van 60 naar 40 in de nabi­je toekomst. Het IEA schreef al in het rap­port dat de verwachte pro­duc­tie dit jaar nog iets afneemt maar dat er vol­gend jaar wel veel meer extra vat­en per dag bijge­pompt zullen wor­den, ter­wi­jl de vraag niet tot weinig zal stijgen. 
De twee belan­grijkere graad­me­ters, Brent en WTI, zak­ten van­daag door tot aan de bodems uit augus­tus en dat wordt gezien als zware ste­un. Mocht bijvoor­beeld Brent door die ste­un van 43,3 zakken dan wacht de vol­gende bodem van 40,5 dol­lar te wacht­en. Klein opti­misme is dat OPEC nog met een deal moet komen al acht ik de kans klein dat zij hun arro­gantie en eigen belang kun­nen overwinnen.
Aardgas ver­li­est ook al weken aan waarde en zak­te deze week met nog eens bij­na 5%.
Goud zag er tot en met vol­gende week veel­belovend uit maar dat is nu veran­derd. De ste­un van de afgelopen weken lijkt door­bro­ken mits het onder 1240 sluit. De rare koer­son­twik­kelin­gen door al het nieuws mak­en het wel een moeil­ijk te behan­de­len com­mod­i­ty. Zil­ver schri­jft er van­daag ruim 6% af en lijkt het­zelfde lot te onder­gaan. 17,15 dol­lar moet bli­jven staan anders ziet het er slecht uit.
Macro-economis­che cijfers.
Van­daag wer­den in Duit­s­land de inflatieci­jfers gepub­liceerd. Die zijn naar de verwachtin­gen gelijkge­bleven. Voor okto­ber komt die op jaar­ba­sis weer op 0,8% te liggen. Voor Ned­er­land werd gis­ter bek­end dat de inflatie van 0,1% naar 0,4% op jaar­ba­sis is gestegen.
In de V.S. is de voor­lop­ige schat­ting van het Michi­gan con­sumer­re­port van deze maand naar buiten gekomen. Die is hard­er geste­gen dan gedacht. Let daar wel op dat de data over con­sumenten­verwacht­ing en ‑sen­ti­ment van voor de verkiez­ing­suit­slag komt dus over twee weken waarschi­jn­lijk flink zullen zakken.
Verder kwa­men er deze week nog wat cijfers over onder andere de Europese verkopen in de detail­han­del. Die zijn in sep­tem­ber wederom met 0,2% gedaald.
In Chi­na zijn in okto­ber de export (-7,3%) en import (-1,4%) wederom flink gedaald maar iets min­der hard dan een maand eerder. De Chi­nese inflatie is in okto­ber gelijk gebleven op 2,1%.
De Duitse fab­riek­sor­ders en indus­triële pro­duc­tie tonen in septem­per krimp.
In de V.S. zijn de olievoor­raden wederom geste­gen nadat ze vorige week al een record van 14 miljoen extra vat­en had­den. Nu zijn dat er zo’n 2,4mjn extra. 
Tot slot zijn de huizen­pri­jzen in Enge­land vol­gens de Heli­fax index met 1,4% geste­gen tegen een verwacht­ing van 0,2%. Ook de pro­duc­tie in de maakin­dus­trie groei­de met 0,6%.
Kwartaal­ci­jfers.
Deze week kwa­men er op de AEX nog aardig wat bedri­jven met kwartaalcijfers.
Zo kre­gen we te horen van Arcelor­Mit­tal, Vopak en Altice. Ook SBM Off­shore gaf een update. Daarmee hebben we bij­na alle 25 indexnoti­ties gehad en dan zult u van mij een glob­ale samen­vat­ting krijgen.
Een pit­tige week dus, niet alleen op de beurs maar ook gewoon op het nieuws. Het pop­ulisme heeft een flinke winst bemachtigd met Trump waar­door ik per­soon­lijk denk dat de mogelijkhe­den in Europa ook zullen groeien, of u daar nu blij mee bent of niet. Opstanden met de daar­bi­jbe­horende rellen zijn in de V.S. al in volle gang. Lat­en we hopen dat we die onrust in ieder geval niet in ons koude kikker­land­je kri­j­gen want dat is ner­gens voor nodig. Zo slecht loopt het hier toch niet?

Pret­tig week­end en zondag kunt u zoals gewoon­lijk de week­a­gen­da verwachten!


...

Europa heeft moeite Wall Street te volgen

11 november 2016, 12:31 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)



Wederom een onrustige ocht­end op de Europese beurzen. Voor­beurs zag het erna uit dat de indices van­daag wat winst zouden behalen en de indices open­den dan ook hoger. Na een kleine run richt­ing de weer­stand­niveaus moesten de beurzen in de loop van de mor­gen deze win­sten weer inlev­eren en doken de indices zelfs in de min. De beurzen in Europa kun­nen het geweld vanu­it Ameri­ka niet vol­gen waar de Dow zelfs een nieuwe ATH kon noteren. Zoals we al vak­er hebben gemeld bij US Mar­kets is er sprake van diver­gen­tie, grote ver­schillen tussen de inter­na­tionale aan­de­len­mark­ten wat ervoor zorgt dat de ver­houd­ing scheef lopen. Oplet­ten dus voor ons en onze leden aangezien de beurzen op den duur dezelfde richt­ing zullen gaan kiezen.

De AEX opende van­mor­gen met een plus van drie en zette daarmee direct de weer­stand rond 453 – 454 pun­ten onder druk. De neer­waartse druk rond deze weer­stand deed de AEX weer terug­vallen richt­ing de ste­un­niveaus rond de 448 pun­ten. Deze ste­un kon de AEX niet opvan­gen en zodoende staat de AEX rond lunchti­jd op 445 pun­ten. Het is nu wacht­en op Ameri­ka waar alle ogen gericht zijn op de grote indices waar men het ook niet eens is aangezien de Dow een nieuwe ATH noteerde en de Nas­daq pun­ten moest inlev­eren. Ste­un voor de AEX nu 445 pun­ten met daaron­der de 442 en 438 als ste­un voor de AEX. Weer­stand nu eerst 448 pun­ten met ver­vol­gens de 450 en 453 als weer­stand voor de AEX.

De DAX toont zich van­daag wat sterk­er door de AEX. De Duitse aan­de­lenin­dex staat rond lunchti­jd nog vrij vlak nadat het van­mor­gen bij­na 100 pun­ten in de plus stond. Hier­mee tik­te de DAX van­mor­gen de 10.700 weer­stand aan waar­na de DAX terug moest richt­ing de open­ings­stand van 10.630 pun­ten. Ook voor de DAX geldt dat de ogen gericht zijn op Wall Street. Weer­stand voor de DAX nu dus de 10.700 met daar­boven de 10.800 en de jaar­top op 10.828 als weer­stand voor de DAX. Ste­un nu de open­ingsko­ers van 10.630 pun­ten met daaron­der 10.500 en 10.350 als ste­un voor de DAX.

Aan­de­len die van­daag opvallen bin­nen de AEX:
Sti­jgers:
Uni­bail 2.3%
Ahold 1.2%
Vopak 0.6%

Dalers:
Roy­al Dutch Shell 2.3%
ING 1.7%
SBM 1.5%

Sig­naal­dien­sten
Via onze sig­naal­dien­sten ont­vangt u koop en verkoopsig­nalen op bepal­ende momenten gedurende de han­dels­da­gen. Via onze abon­nementen kunt u zich inschri­jven voor deze ser­vices. Ook dit jaar staan onze porte­feuilles weer dik in de plus. Bezoek onze trader­shop en lees reviews, bek­ijk onze resul­tat­en en schri­jf u in voor een van onze sig­naal­dien­sten via: https://​www​.usmar​kets​.nl/​t​r​a​d​e​r​shop/ .

USMar­kets Redactie

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.