Beursdagboek US Markets Redactie 1 december 2016, 18:50

...

Daily Roundup - donderdag 1 december 2016

1 december 2016, 18:50 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 4 / 12 | (0)


De beurzen ston­den na een dag nog redelijk opti­mistisch te zijn geweest, weer flink in het rood. In Azië werd nog vrolijk gereageerd op de deal die OPEC gis­teren maak­te waar­door de meeste mark­ten vanocht­end in het groen eindig­den. De Nikkei schreef 1,1% bij en in Shang­hai een plus van 0,75%.
Even een kort rond­je langs de index­en en grondstoffen:


Europa.
In ons koude kikker­land­je was het vanocht­end alweer vrij snel duidelijk dat het geen zon­nige dag zou wor­den (let­ter­lijk en figu­urlijk). De AEX zak­te welliswaar min­der hard dan de overige index­en maar dat had het vooral te danken aan de olie­fond­sen (Shell +2,4%; SBM +2%). Aan de andere kant stond echter wel het zware Unilever de boel weer omlaag te trekken met ‑2,8%. Het waren uber­haupt de saaie’ aan­de­len die van­daag flink in het rood ston­den. Zo leverde Wolters Kluw­er 4,95% in en zak­te Vopak met 4,3%. Wordt er plots met veel geld geschoven?
De AEX opende de dag op een koers van 455,9 pun­ten en sloot de dag 0,8% lager op 453,6. De uit­braak lijkt in mijn ogen zeer snel te gebeuren. De MA20 lijn die oploopt en de dal­ende top­pen­li­jn waar de AEX zich nog steeds aan houdt zor­gen voor een steeds small­er speelveld.
De DAX zak­te weg tot een koers van 10534 pun­ten. Een ver­lies van een pro­cent. De rest van de nabi­je index­en ston­den ook in het rood. De Engelse FTSE100 ver­loor 0,45% en de CAC40 deed het ook min­der slecht door 0,39% te ver­liezen. In Brus­sel zak­te de BEL20 met 0,8%.
Dankz­ij de in kracht afne­mende Dol­lar steeg EUR/USD met een half pro­cent naar een koers van 1,063.


Wall Street.
Op de NYSE bli­jven The Big Three uit elka­ar lopen waar­bij vooral het ver­schil tussen indus­triële en tech­nol­o­gis­che aan­de­len grot­er wordt. Om half zes ston­den de vol­gende koersen op het bord:
Dow Jones — 19190 (+0,35%)
S&P — 2196,5 (-0,1%)
Nas­daq comp. — 5266 (-0,9%)
Dol­lar index ‑101,25 (-0,3%)


Com­modi­ties.
Ruwe olie bli­jft nog even doork­lim­men en wist weer flink te plussen. Brent stond tij­dens het Europees slot op 54,2 dol­lar (+4,6%) en WTI op 51,5 dol­lar (+4,2%).
Ook aardgas gaat weer leuk mee omhoog en steeg 3,8% tot aan 3,48 dol­lar. Daarmee komt het voor dit jaar weer met enkele pro­cen­ten in de plus te staan.
Ondanks dat de dol­lar wat zakt prof­i­teert goud daar niet van. Om half zes stond het edel­metaal op een koers van 1168 ofwel 0,4% lager. Zil­ver won een kleine 0,15% tot aan 16,50 dollar.


Macro-economis­che cijfers.
Vooral veel inter­na­tionale cijfers uit de indus­trie. De PMI’s van novem­ber wer­den namelijk bek­endge­maakt (boven 50 goed, onder 50 slecht).
Voor Chi­na was dat ver­rassend genoeg verder gegroeid. De man­agersinkoopin­dex steeg van 51,2 naar 51,7. Ook het kleinere Japan steeg een beet­je. De index ging van 51,1 naar 51,3 punten.
Voor de Euro­zone bleef de index gelijk staan op 53,7 en voor Duit­s­land zak­te het met een tiende punt naar 54,3 pun­ten. Frankrijk klim iet­sjes naar 51,7.
Het V.K. viel tegen want daar kwam een onverwachte dal­ing. Echter nog wel posi­tief. De PMI zak­te van 54,2 naar 53,4 punten.
Overi­gens is de werk­loosheid voor de Euro­zone iets verder gedaald. Het per­cent­age van sep­tem­ber werd aangepast van 10% naar 9,9% en voor okto­ber kwam dat nu uit op 9,8%. In Ned­er­land kwam de werk­loosheid uit op 5,7% en Duit­s­land, met de laag­ste werk­loosheid bin­nen onze muntu­nie, noteerde een per­cent­age van 4,1%. Gut geschaft mut­ti Merkel.
De Amerikaanse werk­looshei­d­saan­vra­gen kwam voor afgelopen week wat hoger uit dan de vorige keer. Die steeg van 251.000 naar 268.000 mensen. Nicht gut geschaft vati Obama? 
Ook in de V.S. kwam de PMI naar buiten en die steeg hard­er dan verwacht, van 51,9 naar 53,2. De werkgele­gen­heid in de Amerikaanse indus­trie is zoals verwacht iets afgezwakt. Het index­ci­jfer zak­te van 52,9 naar 52,3. Dat betekent dat bedri­jven dus nog steeds op zoek zijn naar mensen maar wel min­der dan in de maand oktober.
Vanavond komen er nog cijfers over de Amerikaanse autoverkopen. Dat wordt vaak gebruikt als indi­ca­tor voor de koop­kracht van con­sumenten (zoals huizenverkoop).
Agen­da voor morgen.
Mor­gen staat dan weer het maan­delijkse banen­rap­port van de Amerikaanse over­heid op de agen­da. Die wordt om half drie gepub­liceerd. Cana­da toont een gelijk­soor­tig rap­port maar dat inter­esseert beleg­gers min­der (USA! USA! Toch?)
Verder kri­j­gen we nog de Britse PMI van de bouw­sec­tor en zal Span­je zijn eigen werk­looshei­d­sci­jfer pub­liceren. Van­daag kwam in het Europees rap­port naar buiten dat de Spaanse werk­loosheid op een flinke 19,2% staat maar wel hard daalt in vergelijk­ing met vorig jaar.
Nadat Wall Street opent geen cijfers meer (behalve dan de weke­lijkse telling van boor­plat­for­men) dus het week­end begint voor de anal­is­ten wat eerder. Voor u ook?

Tot slot zullen beleg­gers in Europa hier en daar wat maa­trege­len tre­f­fen voor het aankomende ref­er­en­dum in Ital­ië. Guy adviseert u even niets te doen want inder­daad, posi­ties mee over het week­end nemen is nu extra risicovol.
Pret­tige avond!


...

Europese beurzen verspelen winsten gisteren

1 december 2016, 12:15 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)




Een lagere open­ing van­daag in Europa en richt­ing lunchti­jd lopen de ver­liezen verder op. Zodoende ver­spe­len de beurzen in Europa een deel van de win­sten die gis­teren behaald wer­den. Voor de AEX geldt dat de weer­stand­zone rond de 458 pun­ten ander­maal te zwaar blijkt ter­wi­jl in Duit­s­land de beurzen door de onder­gren­zen begin­nen te zakken. Ook in Ned­er­land komen nu enkele belan­grijke ste­un­zones in zicht, mocht­en de koersen verder doorza­kken zal het tech­nisch beeld van de AEX draaien en kun­nen de beurzen doorza­kken naar lagere regio­nen. Kor­tom, een negatief beeld in Europa waar nu alle ogen op Wall Street gericht zijn. Mocht­en de beurzen daar besluiten om een einde te mak­en aan de recor­dreeks kun­nen de beurzen in Europa wel eens een stap terug gaan doen.

De beurzen had­den gis­teren veel profi­jt van het onder­houd in Wenen waar de OPEC lan­den bijeen kwa­men om een pro­duc­tiebeperk­ing af te spreken. Deze afspraak zal het aan­bodover­schot van olie moeten terug­drin­gen het­geen een posi­tief effect zal hebben op de oliepri­jzen. De Bren­tko­ers schoot gis­teren door het pla­fond met een 8% sti­jging als gevolg. Ook van­daag bli­jft het posi­tieve effect zicht­baar voor de oliepri­jzen. Zo sti­jgt Brent weer een pro­cent van­daag waarmee de koers van Brent ruim boven de $52 staat.

AEX
De AEX lev­ert rond lunchti­jd ruim 3.5 punt in en beweegt daarmee in de richt­ing van de 453 ste­un. Kijk­end naar de AEX-geno­teerde fond­sen zien we met name dat de olie­fond­sen de dans ontsprin­gen. Door de posi­tieve ontwik­kelin­gen ron­dom de OPEC staan zow­el Shell als SBM met meer een pro­cent in de plus. Met name de plus van Shell weegt zwaar op de AEX en voorkomt vooral­snog een verdere dal­ing van de index. Daartegen­over staat wel een dikke min voor Unilever die de winst van gis­teren weer weggeeft.

Ste­un voor de AEX nu dus eerst de 453 ste­un­li­jn met daaron­der ste­un rond de 451 pun­ten. Hieron­der komt de 445 – 448 ste­un­zone in beeld, hier wordt het alle­maal wat span­nen­der voor de AEX omdat onder deze ste­un­zone het tech­nisch beeld van de AEX zeer negatief kan omslaan.
Weer­stand voor de AEX ligt nu rond de 455 – 456 zone met daar­boven de bek­ende 458 – 460 zone als weer­stand voor de AEX.

Voor meer tech­nis­che infor­matie over de AEX kunt u de uur­grafieken en ocht­end TA van Daïm raad­ple­gen:

Uur­charts:
http://​www​.usmar​kets​.nl/​b​e​u​r​s​d​a​g​b​o​e​k​-​d​a​i​m​-​b​o​s​c​a​r​t​.html

Voor­beurs TA AEX en AEGON:
http://​www​.usmar​kets​.nl/​t​e​c​h​n​i​s​c​h​e​-​a​n​a​l​y​s​e​/​159833​-​t​a​-​o​p​m​a​r​s​-​a​e​x​-​s​t​o​k​t​-​w​e​e​r​-​r​o​n​d​-​458​-​s​h​o​r​t​k​a​n​s​-​a​e​g​o​n​.html


DAX
De DAX ver­keert nu in zwaar weer, de Duitse hoofdin­dex lijkt nu defin­i­tief afscheid te nemen van de ste­un­zone van 10.600 pun­ten. Net als de voor­gaande dagen heeft de DAX moeite om de weg omhoog weer in te slaan. De DAX staat met 80 min­pun­ten vlak bij de ste­un­li­jn van 10.550 pun­ten, dit is de eerste serieuze ste­un die de DAX weer terug moet lei­den naar de 10.600 pun­ten. Indi­en dit niet lukt kan de DAX op de korte ter­mi­jn terug­vallen tot wel 10.375 pun­ten.

Mocht de DAX opwaartse druk rond de ste­un­niveaus de DAX weer terug­bren­gen tot 10.600 pun­ten zal de vol­gende weer­stand liggen op 10.635 pun­ten met daar­boven de 10.700 als weer­stand voor de DAX. Het doel gedurende deze laat­ste maand van het jaar zal het bereiken van de jaar­top rond de 10.828 pun­ten zijn.

Bek­ijk ook de uur­chart van de DAX:
http://​www​.usmar​kets​.nl/​b​e​u​r​s​d​a​g​b​o​e​k​-​d​a​i​m​-​b​o​s​c​a​r​t​.html

Aan­de­len die van­daag opvallen bin­nen de AEX:

Sti­jgers:
Arcelor­Mit­tal 1.8%
Roy­al Dutch 1.7%
SBM Off­shore 1.1%

Dalers:
Wolter­sKluw­ers 3.3%
Unilever 3.2%
Heineken 2.9%

Sig­naal­dien­sten
Via onze sig­naal­dien­sten ont­vangt u koop en verkoopsig­nalen op bepal­ende momenten gedurende de han­dels­da­gen. Via onze abon­nementen kunt u zich inschri­jven voor deze ser­vices. Ook dit jaar staan onze porte­feuilles weer dik in de plus. Bezoek onze trader­shop en lees reviews, bek­ijk onze resul­tat­en en schri­jf u in voor een van onze sig­naal­dien­sten via: https://​www​.usmar​kets​.nl/​t​r​a​d​e​r​shop/ .

USMar­kets Redactie

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.