Beursdagboek US Markets Redactie 28 november 2016, 19:32

...

Daily Roundup - maandag 28 november 2016

28 november 2016, 19:32 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)


De Nikkei zak­te voor­beurs flink maar wist richt­ing het Japanse slot toch nog ver terug te krabbe­len om 0,13% lager te sluiten op 18357 pun­ten. De overige beurzen in het verre oost­en wis­ten wel in de plus te eindigen.
Europa.
In navol­ging op het gek­wakkel van de Europese beurzen vorige week was het van­daag weer raak. De futures ston­den al licht in het rood en direct na open­ing zak­ten de index­en al weg.
De AEX opende op 455,9 (laag­ste stand vri­jdag) en sloot uitein­delijk 5,3 pun­ten lager (-1,15%) op een stand van 452,7. Daarmee is ook weer het laat­ste stuk­je gap (wor­den alti­jd ges­loten!) dicht en lijkt de weg richt­ing de MA20 lijn weer genomen te zijn. Daar zigzaggen we al maan­den lang om heen want we gaan immers zijwaarts. 450,4 zou dus een eerste koers­doel zijn maar de zone 447448 is een sterke mag­neet dus waarschi­jn­lijk vallen we weer daar naar terug.
Weinig groene fond­sen op het Dam­rak van­daag waar­bij op de AEX alleen Gemal­to steeg met een plus van bij­na 2% dankz­ij dubbel nieuws. Een nieuwe samen­werk­ing met het Chi­nese Huawei en een gewon­nen paten­trechtza­ak zorgden voor optimisme.
Aan de andere kant waren het vooral de finan­cials en olie­fond­sen die slecht presteer­den. ABN zak­te met 2,6% en ING met 1,8%. Ook de verzek­er­aars ston­den tot 1,4% in het rood. Bij Aegon werd bek­end dat Matthew Rid­er de nieuwe finan­cieel directeur wordt vanaf 1 jan­u­ari. In het verleden had hij dezelfde func­tie bij ING Insurance.
In Frank­furt zak­te de DAX weer onder de 10600 en eindigde op een stand van 10583 pun­ten. Da’s een ver­lies van 116,6 pun­ten ofwel ‑1,1%.
Ook daar waren het de finan­cials die flinke tikken kre­gen. Deutsche Bank zak­te 2,5% weg en Com­merzbank zag nog eens 3,1% van zijn waarde ver­damp­en. Ook Lufthansa deed weer slechte zak­en met een ver­lies van 2,3% door­dat de piloten na een korte pauze weer het stak­en zullen her­vat­ten. Daarmee komen er weer hon­der­den vlucht­en te ver­vallen en bli­jft het dra­ma tussen de bon­den en de lucht­vaart­maatschap­pij door­gaan. Nu al ruim twee jaar..
De BEL20 ver­loor 0,85% en in Par­i­js zak­te de CAC40 met 0,9%. De FTSE100 was de beste van de slecht­ste en ver­loor 0,6% tot net geen 6800 punten.
EUR/USD bleef aan het einde van de dag onbe­wogen op 1,059.


Wall Street.
Ook in New York zak­ten de index­en wat weg na vorige week weer flink in waarde te zijn toegenomen. De rode cijfers vallen echter enorm mee en het gaat tot nu toe gewoon om gezonde win­st­ne­min­gen. De Dow Jones stond om half zes op 19095 pun­ten, een ver­lies van 0,3%. Ook de S&P en NQ comp ver­loren tot aan 0,3%.
De dol­lar index begon vanaf de lunch weer te sti­j­gen na eerst in het rood te zijn gedo­ken. Tij­dens het Europees slot stond het een tiende van een pro­cent hoger op 101,4 pun­ten, de top uit maart 2015.


Com­modi­ties.
Ruwe olie schom­melt zoals verwacht heen en weer naar mate we dichter bij de OPEC ver­gader­ing komen. Die vin­dt woens­dag plaats in Wenen. Afgelopen vri­jdag werd nog bek­end dat Sau­di-Ara­bië de meet­ing met Rus­land, die voor van­daag gep­land stond, had afge­blazen. Reden was dat ze het ver­spilde moeite zouden vin­den omdat Rus­land niet van plan is om de pro­duc­tie te verminderen.
Venezuela en Alger­i­je zijn wél naar Mosk­ou afgereisd in een poging de Russen om te praten.
Brent stond tij­dens het slot op 49,2 dol­lar (+2,2%) en WTI steeg naar 47 dol­lar (+2,4%) per vat.
Aardgas is nog steeds niet te stop­pen en kostte om half zes 3,2 dol­lar. Een sti­jging van ruim 4%. Daarmee staat het een paar cent onder de open­ingsko­ers van dit jaar (3,25 dollar).
Goud wist wat duur­der te wor­den door­dat de dol­lar het gas los laat (let dus op, mocht de dol­lar weer wat zakken dan ontstaan kansen). Tij­dens het Europees slot kostte het edel­metaal 1190 dol­lar an ounce (+0,7%). Zil­ver kostte 16,65 wat goed is voor een sti­jging van driek­wart procent.


Macro-economis­che cijfers.
Betre­ft cijfers was de agen­da zo goed als leeg. ECB pres­i­dent Mario Draghi sprak van­mid­dag wel tij­dens een hoorzit­ting van het ECON (onderdeel Europees Par­lement). Daar zei hij dat onze cen­trale bank op 8 decem­ber zal besluiten of het mon­e­taire beleid zal moeten wor­den aangepast. Hij wilde nog geen uit­spraak doen over wat het effect van Trump (dol­lar) zal zijn op de Euro­zone en rentes. Daar­naast her­haalde hij nog eens scherp dat de ECB maar zo veel kan doen om de economie te stim­uleren en dat het vooral in de han­den van de Europese regerin­gen ligt zoals het oplossen van de bankenproblemen.
Agen­da voor morgen.
Mor­gen om half zeven komt het CBS in Ned­er­land met het bedri­jfsvertrouwen in novem­ber. Vorige maand kwam dat uit op 4,3 punten.
Een uur voor­dat de beurzen ope­nen kri­j­gen we de Duitse import­pri­jzen te horen. Die zijn waarschi­jn­lijk verbeterd.
Verder zullen de Duit­sers, en Span­jaar­den en Bel­gen ook, de eerste schat­tin­gen van de inflatie van novem­ber ken­baar mak­en. Verwacht daar niet veel veran­der­ing in.
Voor de Euro­zone kri­j­gen we om 11:00 het maan­delijke busi­ness rap­port over bedri­jf­skli­maat en vertrouwen.
In de V.S. staan het BNP voor het derde kwartaal gep­land (eerste schat­ting) en ook het con­sumenten­vertrouwen voor deze maand. Die is naar verwacht­ing geste­gen van 98,6 naar 101,2 punten.
Pret­tige avond.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.