Beursdagboek US Markets Redactie 29 november 2016, 19:18

...

Daily Roundup - dinsdag 29 november 2016

29 november 2016, 19:18 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)


In navol­ging op de kleine rode uit­sla­gen in Azië start­ten de Europese beurzen aardig in de min. Het werd echter een schom­meldag­je met uitein­delijk veel plussen en enkele uitzonderingen.
De Nikkei in Japan sloot van­daag een kwart pro­cen­t­je lager sinds het de afgelopen twee weken flink aan kracht had gewon­nen. Dat kwam vooral ook door de oplopende USD/JPY die sinds gis­teren wat gas terug neemt.


Europa.
De AEX opende de han­dels­dag op 451,3 om daar­bij direct naar bene­den te schi­eten naar 449,5 (Ik schreef u gis­teren al dat mijn koers­doel voor van­daag 450 met als uitsch­i­eter 447448 zou zijn). Na flinke schom­melin­gen wist de AEX echter een belan­grijke horde te over­win­nen en dat is dat de index boven de MA20 én MA50 gemid­deldeli­j­nen is gebleven. Daarmee behoudt het veel kracht voor een uit­braak­poging. Anderz­i­jds is er wel het prob­leem van de steeds lagere top­pen. Er is nu sprake van een dal­ende lijn die op heden al onder de 458 beweegt. Die lijn moeten we echt zien te door­breken anders wordt het speelveld klein­er en kleiner.
Slotko­ers van van­daag ligt op bij­na dezelfde hoogte als gis­teren: 452,5 pun­ten (-0,05%).

De finan­ciële fond­sen presteer­den van­daag beter dan gemid­deld na de vorige dagen nog juist het blok aan het been te zijn geweest. ABN steeg met 1,5% en ING met 0,8%. Onder de verzek­er­aars waren win­sten van 0,6% tot 1,1%.
Aan de onderkant van de Ned­er­landse aan­de­len hin­gen de olie­fond­sen die met de oliepri­js meeza­k­ten. OPEC natu­urlijk.. SBM ver­loor het meeste met ‑2,8%.
Ook Ahold Del­haize sloot de dag af in het rood na eerst alle hoeken van het veld gezien te hebben. De verkop­er van lev­ens­mid­de­len stond op het einde 1,1% lager dankz­ij een nieuw advies van Mac­quar­ie dat het koers­doel van neu­traal naar under­per­fom ver­laagde. Ze gaven als reden de moeil­ijke Amerikaanse markt door veel con­cur­ren­tie. Overi­gens staat de koers al maan­den lang onder druk sinds de fusie afgelopen zomer is afgerond.
De DAX won van­daag 0,35% tot aan 10620 pun­ten en staat daarmee weer boven die belan­grijke 10600.
In Par­i­js wist de CAC40 een mooie 0,9% te win­nen. Daar werd bek­end dat de Franse con­sumenten in okto­ber flink meer had­den gespendeerd dan werd gedacht.
In Brus­sel steeg de BEL20 met 0,2% en de Engelse FTSE100 wist de flinke ocht­end­ver­lies in te perken tot een ‑0,4% op 6772 punten.
EUR/USD steeg om half drie uit de rode cijfers na bek­end­mak­ing van de Amerikaanse BNP en kwam om half zes vlak uit op 1,061.


Wall Street.
Op de NYSE had­den de bulls weer de over­hand nadat zij gis­teren een verkoopdag­je toestonden.
De Dow Jones stond een tiende pro­cent hoger op 19122 pun­ten, zo’n 30 pun­ten van de all time high verwijderd.
De graad­me­ter voor tech­nolo­gie, Nas­daq, wist het nog beter te doen en stond tij­dens ons slot op 5388 pun­ten. Een winst van 0,4%. Het komt daarmee in ieder geval weer in de buurt van de S&P.
Die index hing overi­gens meer in het mid­den met een winst van 0,2% tot aan 2206 punten.
De Dol­lar index stond vlak op 101,1 pun­ten en geeft daarmee voor de vierde dag op rij wat toe. Dat mag ook wel na een sti­jging van bij­na drie weken.


Com­modi­ties.
Ruwe olie zak­te weer in naar mate we dichter bij de span­nende’ OPEC ver­gader­ing komen, die mor­gen van start gaat. WTI stond om half zes op 45,3 dol­lar. Een ver­lies van 3,6%. Brent ver­loor 3,4% tot aan 47,5 dol­lar per vat waarmee het ver­schil tussen de twee verder uit­loopt. Dat is gro­ten­deels te danken aan de dollarprijs.
Aardgas moet van­daag even uithi­j­gen na de eerdere ste­vige plussen en stond 0,4% lager op 3,3 dollar.
Edel­metaal goud bli­jft voor­lop­ig hangen tussen de 1180 en 1200 dol­lar en voor zil­ver geldt het­zelfde rond de 16,5 dol­larko­ers. Moeil­ijke en onin­ter­es­sante koersbewegingen.


Macro-economis­che cijfers.
Van­daag had­den we enkele inter­es­sante cijfers, of ze nou invloed had­den op de mark­ten of niet. In Ned­er­land schi­jnt het onderne­mersvertrouwen voor novem­ber te zijn gedaald van 4,3 naar 3,4 pun­ten. Bijft dus nog matig posi­tief maar het wil ook niet meer echt sti­j­gen gezien de afgelopen cijfers.
In Duit­s­land zijn de import­pri­jzen voor okto­ber iets hard­er gegroeid dan aan­vanke­lijk werd geschat. Die gin­gen van 0,1% naar 0,9%.
De Franse con­sumente­nu­it­gaven in diezelfde maand ste­gen van ‑0,4% naar 0,9%. Anal­is­ten had­den een kleinere groei van 0,4% voorspeld.
De eerste schat­ting van de Spaanse inflatie van deze maand kwam wederom uit op 0,7% en valt daarmee mee. De verwacht­ing stond op een afne­mende jaar­groei naar 0,5%.
Lat­er werd de Bel­gis­che inflatie bek­endge­maakt en die zak­te van 0,3% naar 0,1% voor deze maand. Op jaar­ba­sis bli­jft het daarmee nog wel rond de 1,8% en is daarmee gemid­deld een stuk hoger dan in de rest van de Eurozone.
Ook Duit­s­land pub­liceerde de eerste inflati­eschat­ting voor novem­ber en die zak­te van 0,2% naar 0,1%. Op jaar­ba­sis bli­jft de groei daar­door op 0,8% staan.
De Amerikaanse con­sument is vol­gens het Con­fer­ence Board in deze maand zek­erder gewor­den over de economie. Het con­sumenten­vertrouwen steeg van 110,8 naar een onverwacht hoge 107,1 pun­ten. Dat is in jaren niet meer zo hoog geweest want daar moeten we voor terug naar voor de cri­sis (oei als dat maar goed gaat).
Agen­da voor morgen.
Mor­gen staan onder andere de Ned­er­landse en Franse inflatie op de agen­da die bei­den voor­beurs bek­end wor­den gemaakt. Ital­ië slaapt uit en zal hun cijfers om 11:00 bek­end­mak­en. Dat geldt ook voor de EU en Euro­zone. Het betre­ft hier alle­maal eerste schat­tin­gen voor november.
Mario Draghi zal om half twee nog uit­leg geven tij­dens een korte presentatie.
Eerder op de ocht­end kri­j­gen we ook nog te mak­en met de Duitse werk­loosheid waar men een kleine dal­ing van 5000 werk­lozen verwacht. In totaal zou dat wederom 6% van de bevolk­ing zijn.
Kwart over twee brengt ons het maan­delijkse ADP banen­rap­port dat alti­jd twee dagen eerder ver­schi­jnt op het offi­ciële Amerikaanse rap­port. Het HR-bedri­jf voorzi­et een groei van 147.000 naar 165.000 nieuwe banen.
Lat­er staan er nog de Canadese BNP, de Amerikaanse wach­t­ende huizen­verkopen en weke­lijkse olievoor­raden op de agen­da.
Over olie gespro­ken, in uw agen­da staat natu­urlijk ook het acroniem OPEC geschreven. Jazek­er, want zij zullen vanaf des mor­gens ver­gaderen op het hoofd­kan­toor in Wenen en dat duurt naar verwacht­ing de hele dag. Als het echt ruz­iën wordt zullen ze al vrij snel lat­en weten dat de deal is mis­lukt. Mocht het met een hoop energie toch lukken dan kri­j­gen we dat laat in de mid­dag of pas in de avond te horen. Waarschi­jn­lijk zijn de Europese beurzen al ges­loten dus houd de futures en natu­urlijk de oliepri­js goed in de gat­en. Zek­er op de AEX kan dat de nodi­ge invloed hebben.
Maar voor nu.. wens ik u een hele pret­tige avond!

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.