Beursdagboek US Markets Redactie 6 december 2016, 19:30

...

Daily Roundup - dinsdag 6 december 2016

6 december 2016, 19:30 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)




Het lijkt te gebeuren dames en heren. Naar mijn idee gaat de AEX op zeer korte ter­mi­jn uit­breken. We zouden dus aan de vooravond (let­ter­lijk?) kun­nen staan van een eindejaarsrally.
Vanocht­end sloten de Azi­atis­che beurzen al in de plus die nog even wilden prof­iteren van het posi­tieve sen­ti­ment van gis­teren. De Nikkei steeg 85,5 pun­ten ofwel 0,47% en in Hong Kong wist de Hang Seng 0,75% bij te schri­jven. De beurs van Shang­hai viel tegen en zak­te 0,2%.
Europa.
In Ams­ter­dam won de AEX op een vrij rustige han­dels­dag meer dan een pro­cent. De Ned­er­landse beurs lijkt zich op te mak­en om naar boven uit te breken. Vooral nabeurs berei­den beleg­gers zich al voor om die paar extra pro­cen­ten voor kerst te pakken.
De AEX opende de dag op 455,1 pun­ten en wist vooral na open­ing van Wall Street de weg omhoog te vin­den. Wellicht dat de Amerika­nen bezig zijn om wat geld naar het buiten­land sturen, onze kant op. Het slot lag , ten opzichte van het slot van gis­teren 4,8 pun­ten hoger op 459,3. Zoals ik verwachtte is de dal­ende top­pen­li­jn dus ein­delijk ver­bro­ken en dat deed het gelukkig ook duidelijk. Daarmee is de kans op een uit­braak plots zeer aan­nemelijk. De laat­ste horde is de 466,1 uit sep­tem­ber en als we die weten te breken zullen we ein­delijk dit zijwaartse geneuzel achter ons laten.
Niet zozeer alle finan­cials maar wel de banken waren van­daag flink in trek. ABN steeg met een flinke 4,6% en ook ING deed daar met 4,4% niet aan ten onder. Ook in het buiten­land waren plussen van tot wel 8% te zien omdat het red­dings­plan voor de Ital­i­aanse Monte dei Paschi waarschi­jn­lijk opgepikt wordt door de over­heid. Een geld­in­jec­tie via de belast­ing­be­taler vin­den beleg­gers alti­jd fijn om te horen. Het was sowieso al moeil­ijk om investeerders te vin­den voor de berek­ende 5 mil­jard euro die de bank nodig zou hebben. 20% daar­van zou pas geregeld zijn via een bij­drage uit Qatar.
Ook Boskalis steeg flink. De bag­ger­aar schreef 3% bij nadat bek­end werd dat het zijn belang in Fugro flink heeft verkleind.
Gala­pa­gos was de enige duidelijke daler met een min van 1,1%. Een duidelijke aan­lei­d­ing was daar niet voor te vin­den anders dan het geap­pre­cieerde TheStreet’ onlangs een verkoopad­vies gaf.
De DAX steeg van­daag 90,5 pun­ten naar een stand van 10775 en komt daarmee weer dicht bij zijn huidi­ge weer­stand bij 10800. De future is overi­gens al wel onder­weg om uit te breken dus wellicht wor­den we mor­gen­vroeg wakker met goed nieuws.
Groot­ste sti­jgers waren over­duidelijk Com­merzbank en Deutsche met respec­tievelijk 6,6% en 7,9%. Vooral Deutsche Bank beleg­gers zijn blij met de ver­grote kans van het Ital­i­aanse red­dings­plan omdat DB flink wat geld in Monte dei Paschi heeft zitten.
Overige Europese beurzen ston­den ook in het groen. De FTSE bleef wat achter met een half pro­cen­t­je tot aan 6780 pun­ten. De BEL20 won 1,8% en de CAC40 1,25%. In Milaan steeg de MIB40 een flinke 4,15%. Of het daarmee het jaarver­lies nog goed kan mak­en is de vraag want het staat nog 17% in de min (ter vergelijk­ing: AEX bij­na +4% en DAX0,5%).
De Euro zak­te na de afgelopen dagen geste­gen te zijn alweer wat af ten opzichte van de dol­lar. Om half zes stond de wis­selko­ers op 1,073 maar dat kwam juist omdat de USD weer in kracht toenam.
Wall Street.
The Big Three bleven van­daag alle­maal dicht bij huis. De Dow Jones stond tij­dens het slot 0,05% lager op 19206 pun­ten. Daarmee is het nu zo’n 70 pun­ten ver­wi­jderd van de all time high. De S&P en Nas­daq ston­den licht­jes in het groen op een stand van 2205,5 en 5306 punten.
De Dol­lar index steeg twee tiende pro­cent tot aan 100,36 punten.
Com­modi­ties.
Ruwe olie zak­te van­daag wat weg en dat is logisch nadat het immers al ruim 12% steeg vorige week. Ook het feit de OPEC deal vanaf jan­u­ari pas van kracht gaat zorgt ervoor dat de pri­jzen niet direct naar boven schi­eten. Brent stond aan het einde van de han­del­suren 1,77% lager tot aan 53,97 dol­lar per vat. WTI ver­han­delde voor 50,78 dol­lar ofwel een ver­lies van 1,95%.
Goud bewoog van­daag amper en stond om half zes 0,1% hoger op 1171 dol­lar. Zil­ver kostte om datzelfde tijd­stip 16,82 dol­lar ofwel een sti­jging van 0,55% maar nabeurs werd dat door Los Amer­i­canos alweer omge­gooid. Bei­de met­al­en kre­gen de afgelopen weken/​maanden flinke klap­pen door diverse fac­toren zoals een aansterk­ende dol­lar, hogere bonds en een groeiende Amerikaanse economie. De laat­ste horde is echter de rentesti­jging door de Fed aankomende week. Mocht­en zij ook dat doorstaan (jaar­resul­taat is immers nog steeds goed) dan kun­nen we in 2017 waarschi­jn­lijk weer naar boven kijken. 
Macro-economis­che cijfers.
Van­daag had­den we niet zoveel cijfers waar­door de mark­ten ook rustig bewogen. Voor­beurs werd bek­end dat in Duit­s­land de fab­riek­sor­ders uit okto­ber bij­zon­der hard geste­gen waren. Waar men een voor­spelling deed van een groei van 0,6% was het uitein­delijke cijfer 4,9%. De maand ervoor werd aangepast van ‑0,6% naar ‑0,3% krimp. De laat­ste keer dat de fab­riek­sor­ders zo’n sti­jging toonde dateert alweer uit feb­ru­ari vorig jaar.
Verder blijkt de jaar­lijke BNP groei in de Euro­zone iets te zijn geste­gen, van 1,6% naar 1,7% en in Rus­land zak­te de inflatie van 6,1% naar 5,8% en bli­jft daarmee in een gematigde trend richt­ing nor­malere niveaus bewegen.
In de V.S. zijn de fab­riek­sor­ders in okto­ber ook flink geste­gen, van 0,6% naar 2,7% groei. 
Daar­naast is de Amerikaanse han­dels­bal­ans verder achteruit gegaan. Er werd in okto­ber voor 42,6 mil­jard dol­lar meer geïm­por­teerd dan geëx­por­teerd tegen de 36,2 mil­jard uit september.
In Cana­da blijkt de brede Ivey man­agersinkoopin­dex onverwachts achteruit te zijn gegaan. Voor novem­ber werd een cijfer van 56,8 pun­ten gereg­istreerd tegen de 59,7 pun­ten een maand eerder. Anal­is­ten had­den een kleine uit­brei­d­ing van de groei verwacht, namelijk 59,9 punten.
Agen­da voor morgen.
Wat staat ons mor­gen dan te wachten?
Unilever schri­jft bij haar investeerders het div­i­dend bij. Ex vond al in okto­ber plaats.
In navol­ging op de Duitse fab­riek­sor­ders kri­j­gen we ook te weten wat de indus­triële pro­duc­tie in okto­ber gedaan heeft. Daar wordt een sti­jging van 0,8% verwacht na een dal­ing van ‑1,8% een maand eerder.
Verder komen er in het Verenigd Koninkrijk cijfers over de huizen­pri­jzen van novem­ber, die op maand­ba­sis waarschi­jn­lijk min­der hard zijn geste­gen. Ook de indus­triële pro­duc­tie van okto­ber wordt bek­endge­maakt die wellicht iets zijn gestegen.
Twee cen­trale banken mak­en hun rentebesluit mor­gen bek­end. In India wordt een dal­ing van de belan­grijk­ste rente verwacht, een kwart pro­cen­t­je naar 6%. In Cana­da bli­jft het waarschi­jn­lijk gelijk op de toch al lage 0,5%.
Voor de V.S. staan de weke­lijkse olievoor­raden op de agen­da en zullen een half uur na open­ing van de beurzen ook de nieuwe baan­va­ca­tures uit okto­ber bek­end wor­den gemaakt.
Wederom geen zware agen­da­pun­ten van­daag dus hopelijk kun­nen onze beurzen de huidi­ge trend gewoon door­pakken. Don­derdag wel de ECB ver­gader­ing dus dat kan voor ruis zorgen.
Pret­tige avond!

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.