Beursdagboek US Markets Redactie 9 december 2016, 19:39

...

Weekly Roundup - 5 t/m 9 december

9 december 2016, 19:39 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)


Weer een han­del­sweek voor­bij en zo bli­jven er nog pre­cies 3 over tot 2016 weer voor­bij is. Het heeft ons maan­den mogen duren maar Europa is ein­delijk uit dat zijwaartse gedoe gebro­ken. De meeste index­en hebben dan ook weer nieuwe jaar­top­pen neergezet of zelfs nieuwe all time highs’. De Nikkei uit Japan heeft deze week 3,1% gewon­nen maar is sowieso al goed bezig sinds de Amerikaanse verkiezin­gen. De index is vaak geliefd als het in de V.S. wat onzek­erder wordt. Op jaar­ba­sis staat het nog 0,2% onder water maar het goede sen­ti­ment lijkt daar toch veran­der­ing in te brengen.
Europa.
De AEX won van­daag nog eens 3,1 pun­ten tot een koers van 469,8 waar­door het op een weekre­sul­taat van 20,1 pun­ten winst ofwel 4,5%. Of het een uit­braak is of slechts een korte ral­ly is natu­urlijk nog niet te zeggen. In augus­tus dacht­en we bij de 466 namelijk het­zelfde maar toen werd de Ams­ter­damse hoofdin­dex ook weer terug naar bene­den getrokken. Nu de DAX wel is uit­ge­bro­ken geeft dat toch een ander sce­nario, maar ook daar is nog niets zek­er. Wat we voor de lan­gere ter­mi­jn nodig hebben is een hertest op de gebro­ken weer­standen om te zien of zij in het ver­volg als ste­un kun­nen fungeren.


De belan­grijk­ste Frank­furtse index sloot van­daag op een stand van 11204 pun­ten. Een dag­winst van 25 pun­ten of 0,23%. Daarmee wint het voor de hele week 690 pun­ten. Een flinke 6,6%.
In Bel­gië heeft de BEL20 het nog wel moeil­ijk en loopt dan ook flink uit de pas vergeleken met de rest van de index­en. Dat komt vooral door de zwaardere fond­sen en van­daag waren dat KBC en UCB die bei­den ruim 3% in de min sloten. Ook ING, dat daar aan­de­len laat ver­han­de­len, stond van­daag 0,6% in de min en is met bij­na 12% gewicht erg zwaar op de index.
Verder zagen we de FTSE100 in Lon­den sinds lange tijd weer een goede week hebben. De index steeg deze week 3,3% naar 6954 pun­ten. Het moet echter weer koersen van boven de 7000 lat­en zien wil het ervoor zor­gen dat het schoud­er-hoofd-schoud­er patroon niet voltooid gaat worden.
In Par­i­js steeg de CAC40 deze week met +5,2% ook flink, maar de echte ral­ly was in Ital­ië aan de gang. Met het ref­er­en­dum achter zich wist het deze week ruim 7% op de index te win­nen. Van­daag sloot het echter wel 0,7% lager. Voor de oud­ste bank ter wereld, Monte di Paschi, komt de dead­line voor het zoeken naar investeerders steeds dichter bij. Aan het eind van het jaar moet de finan­ciële instelling 4 mil­jard euro bij elka­ar hebben, zo stelt de ECB. Het lukt echter niet om die investeerders te vin­den en had daarom ook om uit­s­tel gevraagd aan de overkoe­pe­lende organ­isatie. Dat kre­gen ze echter niet dus de dead­line bli­jft op 31 decem­ber 2016 staan.
De Euro ver­loor natu­urlijk veel ter­rein na het ECB besluit van gis­teren en dat lijkt mijn inziens nog wel even door te gaan. Zek­er met de Fed­er­al Reserve aankomende week die de Dol­lar nog wel eens een zetje kan geven. De wis­selko­ers opende deze week op 1,065 en stond tij­dens het slot op 1,054. Zakt de fun­der­ing in, dan gaan we richt­ing de niveaus van rond het mil­le­ni­um, ofwel onder de 1 dollar.
Wall Street.
In New York waren de gemoed­eren ook posi­tief waar­bij de Dow Jones om half zes op een voor­lop­ige 19667 pun­ten staat en op week­ba­sis bij­na 500 pun­ten (+2,5%)
De S&P500 doet het op week­ba­sis pre­centueel nog iets beter maar heeft net als de Nas­daq nog wat in te halen. Zij ston­den op respec­tievelijk 2251 en 5440 pun­ten. Week­win­sten van 2,6% en 3,5% met elke dag weer nieuwe all time highs.
De Dol­lar bli­jft hoog staan, mits vol­gende week de rente wordt ver­hoogd door de Fed­er­al Reserve. Daar heeft men de val­u­ta immers op voor­bereid. Tij­dens het Europees slot stond de index op 101,6 pun­ten. Hier een top neerzetten zou wel een klassiek twee­t­op­pen­sce­nario bekrachti­gen (weekchart), waar­van de andere in maart 2015 is neergezet. Dat zou een rever­sal betekenen.


Com­modi­ties.
De ruwe olie bli­jft nog even hoog hangen in het zijwaartse trend­kanaal. In de week­grafiek heeft het veel weg van de beweg­ing uit 2009/2010. Kijk maar eens naar de grafiek hieron­der voor North Sea Brent. Hogere koersen zouden vol­gend jaar weer van start kun­nen gaan na eerst nog eens te dalen.

Brent kostte om half zes 54,12 dol­lar, een sti­jging van 0,45%. WTI steeg naar 51,38 dol­lar per vat (1,05%). Aardgas steeg naar 3,75 dol­lar (+1,5%) en heeft als eerste weer­stand de 3,84 dollar.
Voor Goud en zil­ver ziet het er op week­ba­sis nog steeds slecht uit. Het dure edel­metaal stond tij­dens het slot op 1162 dol­lar, een ver­lies van 0,7%. Zil­ver daalde met 0,4% naar 16,95 dollar.
Macro-economis­che cijfers.
Niet zo veel cijfer­t­jes van­daag behalve dat de inflatie van Chi­na iets hard­er is geste­gen en op jaar­ba­sis nu op 2,3% uitkomt. Alleen de data van decem­ber moet nog wor­den toegevoegd.
Verder bleek de Duitse import en export weer wat sinds okto­ber, nadat het een maand eerder nog krimp ver­toonde. De import was 1,3% hoger en export een telleurstel­lende 0,5% hoger dan in september.
Ook de Ned­er­landse maakin­dus­trie groei­de in okto­ber weer maar wel min­der hard. Per­centueel zak­te het van +0,7% naar +0,5% groei.
Tot slot de Engelse han­dels­bal­ans waar­bij import en export een stuk dichter bij elka­ar zijn komen te liggen. Dat kwam vooral omdat de han­del met lan­den buiten de EU was toegenomen.
Wat kre­gen we deze week nog meer te horen?
Uit­er­aard de ECB die gis­teren besloot om de rente op 0% te lat­en maar het opkopen van schuld­pa­pi­er zal ver­min­deren vanaf april 2017. Dan wordt er nog slechts 60 mil­jard per maand opgekocht komend van de huidi­ge 80 mil­jard euro.
Ook de cen­trale banken van Cana­da en India besloten niets met de rente te doen. Die bli­jven nu staan op 0,5% en 6,25%.
Verder weten we dat de dien­sten­sec­tor globaal nog steeds posi­tief is want de PMI’s toon­den voor novem­ber wederom pri­ma index­ci­jfers. In de EU zak­te dat gemid­delde wel een beet­je, van 54,1 naar 53,8 punten.
In Duit­s­land maak­ten de fab­riek­sor­ders in okto­ber een flinke sprong. Daar werd een groei gecon­sta­teerd van 4,9% tegen een eerdere krimp van ‑0,3%.
Tot slot kwa­men er uit Chi­na nog ver­rassend goede cijfers over de han­del naar buiten. Daar waren de export (+0,1%) en import(+6,7%!) in novem­ber toegenomen ter­wi­jl men een ver­volg van de krimp had voorspeld. 
Een belan­grijk week­je dus voor de Europese beurzen want op tech­nisch gebied zijn we dus ein­delijk uit­ge­bro­ken uit dat zijwaartse gedoe. Of dat voor een lan­gere peri­ode geldt of dat het slechts om een ein­de­jaarsral­ly gaat weten we in jan­u­ari pas. Om even lekker pes­simistisch te doen: er zijn komend jaar nog een hele hoop onzek­er­he­den voor de EU wat reden genoeg geeft om weer terug te vallen. Nu we de laat­ste horde van het jaar hebben genomen (Ital­i­aanse ref­er­en­dum) hebben we in ieder geval even tijd om een paar harde pro­cen­ten te pakken. Men lijkt er nu in ieder geval op uit om de cham­pagne vroeg te ontkurken!
Pret­tig weekend.


...

Europa kleurt langzaam aan groen, AEX op hoogste stand van het jaar

9 december 2016, 12:56 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 4 / 12 | (0)




De beurzen in Europa kleuren langza­am aan groen naar mate de dag vordert. Waar de DAX van­daag moeite had om op gang te komen staat de Duitse hoofdin­dex inmid­dels ook in de groene cijfers. De AEX die de afgelopen dagen wat achter bleef ten opzichte van de DAX laat van­daag zien dat het nog wat goed te mak­en had. De index laat een mooie plus zien van 2,5 pun­ten, hier­mee den­dert de index door richt­ing de koers­doe­len die we hier op USMar­kets al een tijd com­mu­niceren : 475 – 478 pun­ten.

In Ameri­ka staat men momenteel hoger dan ooit en ook van­daag zijn de voorteke­nen op Wall Street goed. De futures op Wall Street staan iets in het groen en duiden hier­mee op een hogere open­ing. De S&P 500 zal bij open­ing weer­stand ondervin­den van de 2.250 weer­stand waar­na direct de 2.251 All Time High in beeld komt. De neer­waartse druk rond dit punt zal aanzien­lijk zijn maar bij een opwaartse beweg­ing kan de index direct doorstoten tot de vol­gende weer­stand op 2.260 pun­ten.

AEX
Na een peri­ode waar we veel geduld moesten hebben is de AEX dan ein­delijk uit­ge­bro­ken. De Ned­er­landse hoofdin­dex heeft de 438 – 458 zone voor­lop­ig ver­lat­en en kan zodoende verder omhoog kijken. De AEX stoomt verder door richt­ing het noor­den en is de oude jaar­top van 466,17 pun­ten inmid­dels ruim gepasseerd. Met de sti­jging van van­daag staat de huidi­ge jaar­top nu op 469,4 pun­ten. De AEX heeft met het passeren van de weer­stand op 468 pun­ten enorm veel poten­tieel om door te sti­j­gen tot het beschreven koers­doel van 475 – 478 pun­ten. Wel zal de index onder­weg nog weer­stand ondervin­den van de weer­stand rond de 471 – 472 pun­ten. Aan de onderkant nu ste­un voor de AEX op 468,463 en 458 pun­ten. Voor een volledig tech­nisch beeld van de AEX kunt u de voor­beurs TA van de AEX en AAL­BERTS raad­ple­gen.

DAX
In Duit­s­land werd de DAX van­mor­gen wat afgeremd na het bereiken van de weer­stand­zone van 11.200 pun­ten. Na het naderen van deze weer­stand viel de DAX 50 pun­ten terug maar in de loop van de dag loopt de DAX weer op richt­ing de 11.200 pun­ten. Indi­en de DAX verder bli­jft oplopen komt de 11.200 weer­stand snel weer in beeld waar­na het vol­gende doel voor de DAX de weer­stand rond de 11.350 pun­ten zijn. Aan de onderkant nu ste­un voor de DAX rond de 11.150 pun­ten, deze ste­un heeft de koers van de DAX van­mor­gen ook opgevan­gen. Hieron­der kan de DAX terug­vallen tot de 11.000 pun­ten waar nu een zware ste­un voor de DAX ligt.

Klik op de vol­gende link voor uur­charts van de AEX en de DAX:
http://​www​.usmar​kets​.nl/​b​e​u​r​s​d​a​g​b​o​e​k​-​d​a​i​m​-​b​o​s​c​a​r​t​.html

Aan­de­len die van­daag opvallen bin­nen de AEX:

Sti­jgers:
Gemal­to 8.7%
Altice 4.3%
Ahold 2.1%

Dalers:
Arcelor­Mit­tal 1.7%
DSM 1.2%
Rand­stad 0.9%

Sig­naal­dien­sten
Via onze sig­naal­dien­sten ont­vangt u koop en verkoopsig­nalen op bepal­ende momenten gedurende de han­dels­da­gen. Via onze abon­nementen kunt u zich inschri­jven voor deze ser­vices. Ook dit jaar staan onze porte­feuilles weer dik in de plus. Bezoek onze trader­shop en lees reviews, bek­ijk onze resul­tat­en en schri­jf u in voor een van onze sig­naal­dien­sten via: https://​www​.usmar​kets​.nl/​t​r​a​d​e​r​shop/ .

USMar­kets Redactie

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.