Beursdagboek US Markets Redactie 29 april 2017, 11:12

...

Beursweek van 24 t/m 28 april

29 april 2017, 11:12 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)


Het week­end is weer begonnen en de beurzen slapen. Op de meeste mark­ten regende het aan kwartaal­ci­jfers en die waren voor het over­grote deel zeer goed. De index­en maak­ten een flinke sprong en de euro won kracht bij. Hieron­der een overzicht:

Nieuws

We begonnen de week aanzien­lijk sterk, alles dankz­ij de franse verkiezin­gen. De eerste ronde werd gewon­nen door de jonge politi­cus Macron en op de voet gevol­gd door Le Pen. Op 7 mei nemen deze twee kan­di­dat­en het tegen elka­ar op. Macron is daar­bij favoriteit omdat de ver­liez­ers hebben opgeroepen tegen Le Pen te stem­men.

Tak­s­plan­nen
Woens­dags kwa­men de belast­ing­plan­nen van kabi­net Trump aan het licht. We wer­den er niet heel veel wijz­er van maar wel werd bek­end dat de bedri­jfs­be­last­ing van 35% naar 15% ver­laagd wordt. Ook de indi­vidu­ele belast­ing van de hoog­ste schaal wordt ver­laagd. De rijk­eren zullen dan nog 35% betal­en in plaats van 39,8%. Ook de estate tax’ die men moet betal­en wan­neer land­goed bij over­li­j­den wordt overge­dra­gen naar de kinderen komt te ver­vallen. Deze taks gold voor bezit­tin­gen boven de 5,5 miljoen dol­lar. Er rest dan nog wel één ding voor­dat dit realiteit wordt. Het hele plan moet nog door het con­gres heen. Een pit­tige taak aangezien er bij de Democ­ra­t­en weinig tot geen ste­un gevon­den zal wor­den en er ook flink wat Repub­likeinse over­hei­ds­gezin­den’ zijn die tegen zullen stem­men.

Euro­zone
Het begrot­ing­steko­rt in de euro­zone komt langza­am weer op orde. Uit cijfers van Euro­stat blijkt dat de zak­en er in 2016 weer iets beter uit zagen en het teko­rt op 1,5% uit kwam. Het jaar daar­voor was dat nog 2,1%.

Op don­derdag kwam de ECB bijeen om te ver­gaderen over de cen­trale rente­tarieven. Deze zijn naar verwacht­ing onveran­derd gebleven. Voorzit­ter Mario Draghi gaf aan dat de risico’s in Europa steeds klein­er wor­den zoals deflatie of hard dal­ende pri­jzen. Toch zal vol­gens Draghi de rente nog lange tijd heel erg laag bli­jven en zullen zij in ieder geval niet omhoog gezet wor­den zolang de oblig­atieop­kopen nog doorgaan.

EU vs VK
Van­daag op zater­dag komen de EU-lei­ders in Brus­sel bijeen waar gespro­ken zal wor­den over de Brex­it­perike­len. Om daar op aan te hak­en zal Noord-Ier­land vra­gen of het een automa­tisch lid­maatschap kan kri­j­gen als het zich afs­plitst van Enge­land en zich herenigt met Ier­land.


Indices
Europa
De AEX opende de week ruim 2% hoger maar leverde toch nog wat in. De week­winst werd 1,75% ofwel 8,9 pun­ten. Smaak­mak­ers waren de banken ABN en ING met respec­tievelijk 6,7% en 5%. De zakkers waren met over­tuig­ing KPN (-2,4%) door tegen­val­lende kwartaal­ci­jfers en Gemal­to (-6,9%) die weer eens met een winst­waarschuwing kwam.
De weekchart van de AEX laat duidelijk zien dat er sinds maandag een flinke gap is ontstaan. In tegen­stelling tot indi­vidu­ele aan­de­len wordt een gap op de index bij­na alti­jd ges­loten. Iets om reken­ing mee te houden.

AEX — week­grafiek
Op de DAX werd een pit­tige winst van 390 pun­ten ver­gaard, ofwel een sti­jging van 3,2%. Ook daar wis­ten de banken de koers flink op te voeren. Deutsche Bank sloot de week af met +6,2% en Com­merzbank met maar lief­st 8,15%. Ook Bay­er (+8%) en Siemens (5%) waren uit­blink­ers.
Op de weekchart van de index zien we veel kracht. De koers heeft een record gezet en is daarmee ook boven zijn oude top gebleven. Ook hier hebben we nog met een gap te mak­en.

Dax — weekgrafiek

Ook de andere Europese indices wis­ten flink te prof­iteren van de eerste Franse ronde. De Par­i­jse CAC40 steeg een ruime 4% en in Bel­gië tik­te de koers van de BEL 2,8% bij. De Ital­i­aanse MIB steeg maar­lief­st 4,4% en zelfs in Lon­den deelde men de euforie: de FTSE100 steeg 1,25%.

Wall Street
Aan de andere kant van de grote plas waren deze week ook bejubelde gelu­iden te horen. Op de NYSE wist de S&P500 1,5% te win­nen waar­bij de koers net niet tot de top uit maart kwam en de Dow Jones Indus­tri­al steeg 1,9%. De Nasdaq100 won van de grote drie zoals vak­er weer het meest. De index schreef 2,6% op week­ba­sis bij.

Op de tech­nis­che charts is te zien dat alle drie de indices uit hun neer­waartse kanaal uit­brak­en. De bulls hebben dus wederom wat ter­rein gewon­nen. Op de S&P500 zit een kleine maar: er lijkt tot nu toe een twee­t­op­pen patroon te ontstaan wat kan inhouden dat hogere koersen wat meer tijd in beslag zullen gaan nemen. Voor alle indices geldt dat er nog steeds gaps open staan.


S&P500 — dag­grafiekDow Jones Indus­tri­al — dag­grafiekNasdaq100 — dag­grafiek
Het bedri­jven­front
Op het Dam­rak kwa­men weer diverse bedri­jven voor­bij die hun kwartaal­ci­jfers pub­liceer­den.
Philips, Rand­stad, Uni­bail-Rodem­co en BESI lieten weer ver­be­ter­de cijfers zien maar dat werd niet alle­maal heel posi­tief ont­van­gen.
Gala­pa­gos draait nog steeds ver­lies maar komt wel steeds dichter bij de zwarte cijfers. Er wordt ook nog steeds geld in gepompt door de samen­werk­ingspart­ners (Abb­vie, Gilead).
Bij KPN steeg de winst ook opnieuw maar wel op een wederom dal­ende omzet. Bezuini­gen is daar het nieuwe investeren gewor­den.

Bij onze buren waren ook prachtige resul­tat­en te zien. Zo wist Deutsche Bank dubbele cijfers in de groei te lat­en zien en ook Beiers­dorf, SAP en Bay­er toon­den uit­stek­ende cijfers.

In de V.S. keek men vooral uit naar Alpha­bet en Ama­zon en bei­den wis­ten weer de verwachtin­gen te overtr­e­f­fen. Bij Microsoft steeg zow­el de omzet als de winst dankz­ij de cloud­di­en­sten en eve­neens Intel wist de winst ste­vig op te voeren omdat er een sta­bil­isatie in de dal­ende pc-markt te zien is. Andere grote bedri­jven die het in het eerste kwartaal goed deden waren McDon­alds, Pay­Pal, Twit­ter, Burg­er King, Fiat Chrysler, Cat­ter­pil­lar, Pep­si­Co, 3M.. pffff.. Het gaat geloof ik goed in Loco Amer­i­cano.


Overige
Op de tech­nis­che chart doet goud zijn best om een uit­braak naar boven te realis­eren. Met een weekver­lies van 1,4% bli­jft de koers vooral­snog keurig boven de korte uptrendli­jn en nadert het wederom de zware dal­ende weer­stand­sli­jn die vorig jaar ook al voor prob­le­men zorgde. In enkele dagen zullen de MA50 (blauw) en MA200 (gri­js) lijn elka­ar ook kruizen dat voor veel traders als stierensignaal wordt gezien.

Goud USD — daggrafiek


Brent olie schom­melde deze week nog aardig heen en weer maar op de dag­grafiek is toch duidelijk te zien dat er een bodem gemaakt wordt. Een uitsch­i­etert­je onder de ste­un­li­jn werd op don­derdag toch weer recht­getrokken tij­dens de Amerikaanse han­del­suren en we mogen dan ook een rebound op de korte ter­mi­jn verwacht­en. Één prob­leem: net zoals bij goud komen hier de MA50 en MA200 lij­nen naar elka­ar toe maar gebeurt hier het tegen­overgestelde wat bij aan­rak­ing dus een berensignaal kan afgeven. Oplet­ten dus.

Brent olie — dag­grafiek
De dol­lar heeft van alle val­u­ta natu­urlijk de meeste invloed op de beurzen en het is dan ook inter­es­sant om te zien wat daar nu gaande is op de grafiek. Momenteel is er een gevecht tussen sti­er en beer bezig rond de gri­jze MA200 lijn. De koers eindigde vri­jdag exact op die lijn dus het lijkt momenteel op een 50/50 kans. Mocht­en de ste­un- en weer­stand­sli­jn valide bli­jven dan is er duidelijk meer ruimte naar boven dan naar bene­den toe. Ver­liezen de stieren dit gevecht rond de gemid­deldeli­jn dan is de kans groot dat de ste­un­li­jn getest zal wor­den en wellicht zelfs gebro­ken wordt.

Dol­lar index — dag­grafiek


Vol­gende maandag zijn bij­na alle mark­ten ges­loten in ver­band met de inter­na­tionale arbei­ds­dag. Chi­na viert dat op zondag (lekker makke­lijk) dus zijn maandag wel open alsmede Japan en de V.S. ook.
Mor­gen mag u de week­a­gen­da nog verwacht­en maar voor nu wens ik u een heel pret­tig weekend!


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.