Beursdagboek Trader Guy 5 december 2020, 11:15

...

Weekend update: Records op Wall Street, Europa hoger

5 december 2020, 11:15 | Trader Guy | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Wall Street sluit vrijdag op nieuwe recordstanden, zowel de Dow, de SP 500 en de beide Nasdaq indices presteren het om nog een etage hoger te geraken. Dat ondanks een veel slechter banenrapport en nog wat economische data die niet aan de verwachtingen voldeden. Waar men wel naar keek was dat er opnieuw volop wordt onderhandeld over een nieuw steunpakket waar men al zo lang op wacht. Let wel, het blijft een druppel op een gloeiende plaat natuurlijk maar het is de hoop en de gedachte die de markt stuwt. Het heeft allemaal niks te maken met hoe de echte markt en dus de economie er voor staat.



Slotstanden vrijdag en week overzicht indices:
De Dow Jones sluit 0,8% hoger op 30.218 punten, op weekbasis won de Dow Jones 308 punten (+1%). De S&P 500 won vrijdag 0,9% met een slot net onder de 3700 punten (3699,12), op weekbasis sluit deze index 60. punten hoger (+1,67). De Nasdaq sluit vrijdag 0,7% hoger met een recordslot op 12.464,23 punten. Op weekbasis zien we de Nasdaq 258 punten hoger, een plus van 2,1%.

Europa wist ook hoger te geraken vrijdag, de AEX won 5,2 punten (+0,85%), op weekbasis won de AEX 4 punten ofwel 0,65%. Kijken we naar de DAX dan zien we daar vrijdag een plus van 46 punten (+0,35%), de index verloor wel op weekbasis, we zien daar een verlies van 37 punten (-0,3%). De CAC 40 uit Frankrijk won vrijdag 35 punten (+0,6%), op weekbasis won de CAC 11 punten (+0,2%).

Het aantal nieuwe banen in de VS kwam over de maand november weer aanzienlijk lager uit dan een maand eerder. Met de 245.000 nieuwe jobs werd het laagste niveau in 6 maanden bereikt. Het was ook al voor de 5e maand op rij dat het aantal nieuwe banen afnam. Ook de corona cijfers in de VS nemen alsmaar toe, weer 230.000 nieuwe besmettingen en zo'n 110.000 opnames in het ziekenhuis. Het aantal sterfgevallen neemt ook weer fors toe, ze zitten daar al ruim boven de 3000 per dag.

We kregen vrijdag ook weer berichten dat diverse regio's in de VS in een lockdown moeten de komende week, ook dat zal de toestand van de economie niet bevorderen mijn inziens. Minder jobs, corona loopt uit de hand en de torenhoge waarderingen van de markt, zeer gevaarlijk deze toestand in de VS. Ik sluit een nieuwe crash dan ook niet uit ook al krijg ik vaak verwijten in mijn richting dat ik er niks van begrijp. Hoe ik me moet verdedigen weet ik ook niet maar men is er blind voor helaas, er zullen er veel terugdenken aan hetgeen ik aangeef nu. Dat het momentum niet helemaal in orde is weet ik ook wel, dat is juist zo moeilijk om met gezond verstand nu iets te moeten vertellen wat niemand serieus neemt.

Hoe je het ook draait of keert, we hebben vaak genoeg gezien hoe zoiets zal eindigen en let wel, we komen zeker nog terug rond deze niveau's later alleen de AEX stond in 2000 ook even op 701 punten, men wacht nu al ruim 20 jaar om dat niveau opnieuw te bereiken. Toen de Nasdaq in 2000 even op 5100 stond moest die ook terug tot 1250 punten en er zijn meer voorbeelden te noemen, neem ook Japan eens erbij, in 1998 stond de Nikkei 38.000 punten, nu pas komt deze index weer op gang en staan we nog maar op 26.750 punten. Ik zie Wall Street echt niet al te ver boven die 30.000 punten doorschieten, hou het dus goed in de gaten !!

Dit blijft hoe dan ook iets om op te letten, de waarderingen:
We moeten hier echt opletten met de markt op deze hoge standen momenteel, de indexen staan veel te hoog gezien de PE waarde (zie tabel). Deze niveau's hebben we NOOIT eerder meegemaakt. Ook het massale koopgedrag is niet te verklaren want als men iets ziet oplopen springt men er meteen op, draait een sector dan springt men meteen in een andere en aangezien correcties niet op gang komen trekt men dan meteen ook de andere sector volop op gang dat ook daar de PE fors oploopt.

Wat ik zie is een totaal losgeslagen markt, de reactie erop zal zeker niet onopvallend zijn alleen is het de vraag wanneer die er komt? We komen wel steeds dichter bij een keiharde top die er wel eens lang kan blijven staan. Om een en ander te rechtvaardigen, en laten we uitgaan van een PE waarde van pakweg 22-25 (al hoog) dan zal het wel echt heel goed moeten gaan volgend jaar met alles. Als dat door wat voor reden dan ook niet lukt dan loopt de bubbel in no-time leeg. Zelfs met een goeie economische fase zullen de PE waarden van de S&P 500 nog veel te hoog blijven met de koersen van nu en dat zeker bij de hoogvliegers.

Zie de tabel hieronder ... Die laat u genoeg zien !! Sinds april is de PE waarde al met maar liefst 12.5 opgelopen !!

Posities en strategie:
We bouwen posities op voor wanneer de markt gaat draaien en ik verwacht dat we dan in ieder geval voor een tijdje kunnen blijven zitten. Wat betreft 2021 dan zie ik zeker genoeg mooie kansen om er wat betreft het handelen een mooi jaar van te maken ...

U kunt mij en dus @USMarkets uiteraard ook volgen via onze Twitter account, ga naar ... https://twitter.com/USMarkets waar ik tussentijds wat charts over de markt en sentiment plaats, ook opvallende beursfeiten komen er vaak langs !

Euro, olie en goud:
De euro zien we nu rond de 1.212 dollar, de prijs van een vat Brent olie zien we op 49,05 dollar terwijl een troy ounce goud nu op 1842 dollar staat.

Maak nu gebruik van de aanbieding op US Markets Trading:
Zoals ik al aangaf sta hoe dan ook klaar om me te herpakken in 2021 wat mijn jaar zal worden wat betreft Trading, lid worden is dus belangrijk om alles optimaal te volgen.

Doe nu mee via de proef aanbieding voor €39 tot 1 FEBRUARI. Dan pakt u december mee en de start van 2021 meteen ook. Polleke Trading is dan €49 ... Schrijf u vandaag nog in via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop en dan staat u meteen op de lijst, en ontvangt u de updates en signalen meteen !!

Met vriendelijke groet,
Guy Boscart


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.