Beursdagboek Trader Guy 12 juni 2021, 10:47

...

Zorgen over inflatie werken nog niet door, nu op de FED letten

12 juni 2021, 10:47 | Trader Guy | leestijd: 12 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (1)

De markt lag er verdeeld bij vrijdag met vooral winst in Europa en opnieuw een record voor de AEX. Op Wall Street lijkt men nu wat te twijfelen door de inflatie die stevig opliep hebben we donderdag gezien. Komende woensdag zal men vooral luisteren naar wat de FED zal zeggen, er zijn leden binnen de FED die willen beginnen met het afbouwen van het opkoop programma juist door dat de prijzen veel te snel oplopen. Dat wordt hoe dan ook het item de komende week en het is nog maar te zien hoe de markten daarop gaan reageren.Wall Street eindigde vrijdag na een redelijk onzekere sessie positief, hierdoor wist de S&P 500 voor de 2e opeenvolgende sessie het record aan te scherpen. De S&P 500 sloot 8 punten hoger af op 4247,44 punten. De Dow Jones steeg met ongeveer 13 punten, nog net een plusje na dat de index het grootste deel van de dag negatief stond. De Nasdaq Composite won ongeveer 49 punten hoger met een slot op 14.069 punten waardoor de index weer wat dichter bij de recordstand komt.

Kijken we naar Wall Street op weekbasis dan merken we opnieuw een divergentie tussen de indices die we volgen, zo verloor de Dow Jones 0,9%, ook de Dow Jones Transport index liet een verlies zien de afgelopen week, deze index sluit de week net als de Dow Jones 0,9% lager af. Aan de positieve kant zien we een winst van 0,4% bij de S&P 500, de Nasdaq deed het heel goed met een plus van 1,85% bekeken over de gehele week terwijl de Nasdaq 100 een winst van 1.65% liet zien. De SOX index verloor iets (-0,15%).

De AEX en de DAX lieten vrijdag ook een sterke sessie na, de AEX won 3 punten met een nieuw record op 728,5 punten terwijl de DAX 122 punten winst liet zien met een slot op 15.693 punten. Op Weekbasis zien we dat de AEX 8 punten ofwel 1,15% hoger sluit, de DAX bleef op weekbasis gelijk aan het slot van vorige week. De Franse CAC 40 wist 1,3% winst te boeken en was wederom de sterkste index gedurende de afgelopen week.

Toch blijft het vreemd dat de markten al geruime tijd tegenover elkaar bewegen en we dus die moeilijke divergentie blijven zitten. Men ziet dat ook vaak als onzekerheid binnen de markten en zoiets zorgde in het verleden vaak dat er een grotere beweging op komst is in een van beide richtingen. Gezien het niveau van de markt, zeer hoog en duur gewaardeerd, lijkt volgens mij de kans veel groter dat er een stevige correctie komt dan dat we een stevige uitbraak gaan krijgen. Wat ook opvalt is dat de marken al meerdere keren de kans hebben gekregen om fors uit te breken maar dat doen ze tot nu toe nog niet. Opletten dus !!

Inflatie en verwachtingen FED:
Komende week woensdag zal de FED met een beleidsvergadering komen en daar zal het zeker over de stevig oplopende inflatie gaan. Alhoewel de Fed-leden de afgelopen tijd grotendeels bij hun standpunt zijn gebleven dat de inflatiedruk “van voorbijgaande aard” zou zijn zien we nu toch dat al verschillende leden ook gezegd hebben dat het de hoogste tijd wordt om na te denken over wanneer er kan worden gestart met het afbouwen van activa-aankopen omdat de markten er om vragen rond deze niveaus. Als we het anders verwoorden wordt alles veel te duur inclusief de aandelenmarkten die zwaar overgewaardeerd zijn momenteel.

Vooral door de recente stevige inflatie en meteen ook tekenen van een tekort op de arbeidsmarkt zouden hierbij de meer agressieve regionale Fed-presidenten ertoe kunnen aanzetten om hun prognoses voor renteverhoging vroeger willen doen ingaan. Daarom zal het in ieder geval geen makkelijke bijeenkomst worden en zal men erop hameren dat de start met het afbouwen van het opkoop programma veel eerder moet beginnen. Andere leden zullen het beleid nog niet willen aanpassen en het nog een tijdje zo laten lopen.

Hoe dan ook, de inflatie liegt niet en laat in werkelijkheid zien hoe alles ervoor staat op dit moment. Door dat de prijzen fors oplopen is het zo dat de minder bedeelde burgers die amper meer inkomen krijgen het behoorlijk zwaar krijgen om rond te kunnen komen. Men zal dat zeker ook meenemen in welk besluit er ook zal komen woensdag. FED voorzitter Powell gaf eerder al aan dat het een tijdelijk effect is maar het loopt nu wel heel stevig en lang op allemaal. Hieronder ziet u een afbeelding met waar de inflatie op staat nu en vooral ook waar het 10-jaar gemiddelde op uitkomt, we staan daar nu heel ver boven ...


Wat betreft de signalen, we doen rustig verder maar nog steeds met de rem erop dus we nemen geen grote posities momenteel. Er komen snel weer nieuwe mogelijkheden, mocht u ook meewillen en u bent nog geen lid? Schrijf u dan in via de aanbieding tot 1 augustus ...

Resultaat dit jaar verloopt nog altijd naar wens en we blijven rustig:
We hebben de 2 kleine short posities gesloten door dat ik het liever even aan wou zien, het verlies was klein en ik wil vandaag of begin volgende week wel een nieuwe instap zoeken want we moeten waar het kan wel weer in de markt . We doen rustig verder en ik zoek altijd naar een nieuwe instap bij de indices. Het is wel zo dat de divergentie tussen de indices het wat lastiger maakt om een duidelijke keuze te maken.

We staan er dit jaar in ieder geval al heel goed voor dus ik kan voorzichtig verder. Wordt nu dus lid en volg de signalen die er snel weer komen ... Zie hieronder het resultaat van deze maand per abonnement.

LET OP !! Maak nu gebruik van de aanbieding die loopt tot 1 AUGUSTUS voor €39 (Polleke Trading €49)... Via de site en dan de Tradershop kunt zich inschrijven en daar kunt u als lid meteen ook de lopende posities met alle details inzien. Ga naar de Tradershop en schrijf u meteen in ... https://www.usmarkets.nl/tradershop

Hieronder het resultaat van deze maand (JUNI):

Technische ontwikkeling markt:
Het lijkt erop dat de markt binnenkort echt een keuze moet maken want alles beweegt dan wel rond de topzone maar ik zie dat de kracht echt ontbreekt om krachtig en duidelijk uit te breken. Ook blijven de vervelende divergenties een rol spelen, vrijdag was dat ook weer het geval want de Dow Jones kwam maar moeilijk op gang terwijl de tech indices het juist goed deden.

Overzicht markt:

Technische conditie AEX:
De AEX blijft sterk liggen en weet weer winst te boeken om op een nieuwe recordstand te sluiten. De hoogste stand ooit werd op 729 punten gezet maar op slotbasis ook een nieuwe recordstand nu op 728,5 punten. De AEX blijft zeer afhankelijk van zwaargewicht ASML, het aandeel blijft maar gaan en bereikt al een stand op €573,6 op slotbasis, uiteraard ook een record. Weerstand nu de 728-730 punten, later nemen we de 732 en de 738 punten als richtpunten omhoog.

Steun blijft voorlopig de oude weerstandszone rond de 718-719 punten, later de 712 en de 709 waar we nu het 50-daags gemiddelde zien. Verder blijft de zone 702-703 punten belangrijk als steun.

Technische conditie DAX:
De DAX kende vrijdag een sterke sessie met 122 punten winst maar blijft nog wel wat achter op de rest momenteel en laat dus divergentie zien ten opzichte van de indices die zwaarder in de tech aandelen zitten. De AEX kon hoger net als de afgelopen dagen terwijl de DAX het dus moeilijk had. De DAX sluit net onder de 15.700 punten.

Weerstand nu de 15.730 punten, later de 15.850 en de 16.000 punten. Steun wordt blijft hoe dan ook die bekende 15.550 punten waar de index vrijdag ook even op terecht kwam. Later de 15.425 en de 15.330 punten.

Pas als de DAX duidelijk onder die 15.550 punten zakt kan het naar mijn mening snel weer terug naar de steunlijn onder de bodems en het 50-daags gemiddelde, beiden komen nu uit rond de 15.330 punten.

S&P 500 analyse:
De S&P 500 blijft na opnieuw een volatiele sessie hangen rondom de zone 4200-4250 punten en zet dan toch op slotbasis een nieuw hoogtepunt neer op 4247,5 punten. De topzone wordt duidelijk getest maar het is nog altijd zo dat er niet veel power achter de beweging zit, het lijkt erop van wel maar op zich valt alles toch een beetje tegen omdat een echt krachtige uitbraak er maar niet komt. Ook naar omlaag zien we niet veel druk, vrijdag hebben we net zo goed een paar pogingen omlaag gezien maar ondanks dat het snel ging zat er geen vervolg bij.

De waardering van deze index komt nu uit op gemiddeld boven 45 keer de winst. Weerstand blijft de topzone rond de 4247-4250 punten, later de 4275 en de 4300 punten als richtpunten. Op de grafiek ziet u dat het in feite amper opschiet de afgelopen weken en dat aan beide kanten. De index loopt wel gestaag wat op elke dag is te zien maar minimaal.

Steun nu de 4200 punten, later de 4175 en de 4165 punten waar nu het 50-MA uitkomt samen met de lijn onder de bodems. Onder die 4165 punten kan het wel eens moeilijk worden door dat de index dan in een soort gat valt en 5 tot 10% kan corrigeren. Denk eraan dat het steun niveau elke dag een paar punten (ongeveer 5) hoger komt te liggen en we dus heel snel dat punt kunnen bereiken bij een daling.

Analyse Nasdaq:
De Nasdaq lag er vrijdag opnieuw redelijk bij, nog altijd geen record maar we naderen nu wel snel. We gaan merken of deze index de komende week opnieuw een aanval zal plaatsen op de hoogste stand ooit, de index staat daar nu nog zo'n 150 punten onder. Wel is het zo dat de Nasdaq vanaf de recente bodem van halverwege mei al ruim 1000 punten hoger staat, dat is behoorlijk wat binnen zo'n korte periode. Weerstand nu de top rond de 14.211 punten, daarboven een vrije zone zonder dat er hindernissen liggen, ik denk dan aan 14.500 en 14.750 punten als weerstand maar zo ver is het nog lang niet.

Steun nu in eerste instantie rond de 13.740 punten waar we het 50-daags gemiddelde zien uitkomen. Later de horizontale steunlijn rond de 13.650 punten. Bij de Nasdaq 100 zien we ongeveer hetzelfde verloop en ook daar zien we tussen de top en de steunlijn nu niet zoveel ruimte meer zodat er een move zal moeten komen op de korte termijn. Later nog een belangrijke steun bij de lijn onder de bodems die we rond de 13.375-13.400 punten zien uitkomen.

Euro, olie en goud:
De euro zien we nu rond de 1.211 dollar, de prijs van een vat Brent olie komt uit op 72,6 dollar terwijl een troy ounce goud nu op 1897 dollar staat.

De LIVEBLOG en Twitter:
Via de LIVEBLOG en tussendoor ook via mijn Twitter account laat ik gedurende de dag ook wat grafiekjes met korte uitleg voorbij komen over de markt. Op Twitter kunt u mij volgen via @USMarkets dan kunt u deze snelle informatie die ik deel uiteraard ook inzien .... https://twitter.com/USMarkets , ook opvallende beursfeiten komen er vaak langs !

LET OP !! Maak nu gebruik van de aanbieding die loopt tot 1 AUGUSTUS voor €39 (Polleke Trading €49)... Via de site en dan de Tradershop kunt zich inschrijven en daar kunt u als lid meteen ook de lopende posities met alle details inzien. Ga naar de Tradershop en schrijf u meteen in ... https://www.usmarkets.nl/tradershop

Hieronder de resultaten van dit jaar (2021):

Met vriendelijke groet,
Guy Boscart


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.