Beursdagboek Trader Guy 21 september 2021, 08:09

...

Diepe duik onder belangrijke steun, Dow even in moeilijkheden

21 september 2021, 08:09 | Trader Guy | leestijd: 10 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Een diep rode sessie maandag met zelfs een uitschieter tot bijna 1000 punten bij de Dow Jones, op slotbasis een fors verlies maar niet een slot op de laagste stand van de sessie. Vanmorgen zien we een rebound via de indicaties voorbeurs maar daar heb ik weinig vertrouwen in, de daling kan snel terugkomen en de kans op lagere bodems is redelijk groot later deze week. De angst kwam door dat er een mega vastgoed magnaat in de problemen komt in China en we weten dat het vanaf nu een zwakke schakel in de ketting kan worden voor de stabiliteit van de markten en zeker nu alles aan elkaar vast zit, het lijkt erop dat het wachten is op de bekende margin calls die de boel kunnen versnellen.Update dinsdag 21 september:
Dat de markt maandag fors lager is gesloten komt vooral door de aanhoudende onrust over de hoge schulden binnen de vastgoedmarkt in China. Het gratis geld zoekt dan wel zijn weg naar dit soort beleggingen maar men overschat het enorme risico wat daarmee samengaat, het is niet zomaar dat de centrale banken hun rente laag houden, ok dat komt door de economie maar zeker ook door de zeer hoge risico beleggingen zoals in de vastgoedmarkt. Later kaatst die bal wel een keer terug en we zien al dat er hier en daar wat scheuren beginnen te komen.

De S&P 500 verloor uiteindelijk 1,7% lager terwijl de Dow Jones 1,8% in moest leveren. De Nasdaq sluit maandag zelfs 2,2% lager terwijl de SOX index 2,4% lager geraakt. In Europa ook een fors verlies en zeker als we het over 2 dagen bekijken, maandag sluit de AEX 1,4% lager terwijl de DAX 2,3% moest inleveren, de CAC 40 verloor 1,7%.

De ellende begon eind vorige week al en zo moet de S&P 500 al voor de 2e sessie op rij onder het 50-daags gemiddelde sluiten hetgeen sinds oktober 2020 niet meer voorkwam. De forse terugval die we nu overal zien kunnen we zien als het afwaarderen van de aandelen die veel te duur waren en dat tijdens de recordreeks bleven want de euforie was ongekend. Aan de andere kant zorgt ook de bekende vastgoedmagnaat uit China, de Evergrande Group, voor problemen door dat er miljarden verlies wordt geleden, men denkt nu dat het voor een kettingreactie kan gaan zorgen want in deze markt hangt alles aan elkaar vast op dat gebied. De grote vraag is hoe dit zal aflopen.

De vraag is of China zal bijspringen, of kan bijspringen? Of denkt men eerder aan eigen schuld dus de gevolgen zijn voor de beleggers en obligatiehouders zelf. De schulden van het bedrijf zijn zo enorm en er zitten heel veel beleggingen in dat bedrijf, nogmaals ik vrees wel voor een soort kettingreactie en wat zal het doen met de ETF's die erin beleggen of de vastgoed fondsen die ook in die regio beleggen?

Het wordt wel eens de hoogste tijd dat men zich gaat beseffen voor welke schade het beleid van gratis geld kan zorgen, het loopt allemaal zo makkelijk de afgelopen maanden maar ik zie niks anders dan gretigheid aan alle kanten. Dat moet een keer verkeerd aflopen, het lijkt erop dat men nooit zal en willen leren van fouten uit het verleden. Als er een paar van die mammoet bedrijven in de problemen komen en ze slepen enkele grote banken met zich mee dan wordt het weer huilen met de pet op. Ik waarschuw alleen maar, en dat doe ik al een tijdje, gratis geld is leuk maar er zitten ook zoveel nadelen bij door dat dit soort sprookjes niet eeuwig kunnen duren.

Posities met mooie winst gesloten vrijdag:
We hebben winst genomen op de posities, zo komen we deze maand (september) en dit jaar (2021) op een mooie winst uit. Veel handelen hoefde niet eens want de posities hadden we al opgenomen aan het begin van de maand, er kwam af en toe wat bij maar het is niet zo dat we vaak in en uit moeten stappen. De komende week bekijk ik waar er zich nieuwe kansen voordoen, zodra ik wat zie zal ik posities opnemen maar zeker niet al te gretig, deze markt vraagt om geduld en dus niet om teveel risico's te nemen. Doe mee tot 1 december via de nieuwe aanbieding, nu voor €35 ...

Om de signalen te ontvangen en naar uw keuze op te volgen kunt u nu lid worden via de nieuwe aanbieding die loopt tot 1 december voor €35.

Ga naar https://www.usmarkets.nl/trade... en schrijf u meteen in ...

Marktoverzicht:
Via het overzicht valt de sessie van maandag vooral op door de streep omlaag ver onder de bodems van vrijdag. Alle indices omlaag en allemaal met de nodige kracht om een diepe bodem neer te zetten. We staan nu ver onder de toppen, ook de AEX en de SOX index die afgelopen vrijdag nog hun hoogste niveau ooit neer wisten te zetten staan nu plot ver onder hun top. Een hersteldag tussendoor is goed mogelijk maar technisch zie ik geen reden om in te zetten op een fors herstel de komende dagen tot weken. Later dit jaar, als de bodem er staat, zie ik wel weer mogelijkheden maar veel zal afhangen waar de definitieve bodem uitkomt.

Dow Jones:
De Dow Jones lag er al heel slecht bij en we wisten dat het onder de 34.500 punten snel kon gaan, de index verloor dan ook tot bijna 1000 punten gedurende de sessie maar kon richting het slot wat herstellen. Toch nog een slot net onder de 34.000 punten met een bodem op 33.600 punten waar er wat steun lag.

Steun nu eerst de 33.500-33.600 punten, later zien we snel het 200-daags gemiddelde uitkomen op 33.200 punten waar we ook de laatste belangrijke steunlijn zien nu. Opletten met de Dow Jones nu, de index zit in een neergaande beweging en dat kan nu doorzetten omdat beleggers toch meer angst vertonen. Let dus vooral op die 33.500 en de 33.200 punten als laatste houvast.

Weerstand nu eerst de 34.350 en de 34.500 punten, later de 34.750 en de 35.050 punten als weerstand.

AEX index:
De AEX bereikte vrijdag nog even bijna de 805 punten, de bodem van gisteren kwam uit rond de 773 punten, zo snel kan het gaan zodra er een daling op gang komt en de kopers wegblijven. De AEX breekt nog niet onder wat belangrijke steunpunten zodat we er vanuit kunnen gaan dat de index wat achterblijft, als er een selloff op gang komt bij de chip aandelen dan kan ASML de index fors omlaag sturen dus opletten met de AEX vanaf nu want er zit nog veel lucht in de index.

Steun nu het 50-MA rond de 570 punten, onder dat niveau kan de index behoorlijk snel naar de 750-755 punten terug waar we een dubbele steun zien nu. Pas onder de 750 punten ligt de weg open richting lagere niveaus, dan zien we de 738-740 en de 720-722 punten als steun. Weerstand nu de 780 punten, later de 790 en de top rond de 805 punten als weerstand.

DAX index:
De DAX zet weer een rode streep neer en moest gedurende de sessie zelfs even terug tot rond de 15.000 punten. De DAX breekt hierdoor meteen een belangrijke steun die op 15.500-15.550 punten lag, dat wordt nu hoe dan ook de eerste belangrijke weerstand. Tussendoor nog weerstand rond de 15.300 punten. De index die vrijdag nog even tot net onder de 15.810 punten wist te geraken verloor tussendoor even 800 punten en dat op zo'n korte tijd. In mijn updates gaf ik al aan dat als het mis gaat 1000 punten bij de DAX weinig voorstellen tijdens een sell-off.

Weerstand nu dus die 15.330 met daar boven de 15.500-15.550 punten, steun nu de bodem van gisteren rond de 15.000 punten. Onder de 15.000 punten komt het 200-MA snel in beeld en dat zien we rond de 14.910 punten uitkomen nu. Onder dat punt ligt er een behoorlijk gat omlaag, dan zien we rond de 14.500 punten pas weer steun. Even goed bekijken wat er kan worden gedaan met de DAX of andere indices.

Nasdaq Composite:
De Nasdaq zakt ver door, duikt onder het 50-daags gemiddelde en test zelfs even onder de steunlijn, een rebound later op de avond zet de Nasdaq er nog net boven maar het slot lag onder het 50-daags gemiddelde wat geen goed teken is voor het vervolg. Wel denk ik dat er een rebound komt nu die verkoopbaar is, daar kan ik mogelijk wat mee doen omdat ik een terugtest van die bodem verwacht.

Steun nog altijd de lijn onder de recente bodems, onder deze lijn ligt de weg open naar de volgende dubbele steun die nu uitkomt rond de 14.200-14.250 punten. Eerst dus die 14.625-14.650 punten als steun, daarna de 14.200-14.250 punten. Weerstand nu het 50-daags gemiddelde dat rond de 14.875 punten uitkomt, later rond de 15.000 punten weerstand.

Overzicht resultaat 2021 blijft goed:
Vrijdag (17 september) heb ik in ieder geval winst genomen op meerdere posities. Deze week verwacht ik in ieder geval nieuwe mogelijkheden om op te anticiperen bij een rebound van de markt want die komen er altijd wel. Om mee te doen kan dat nu via de nieuwe aanbieding tot 1 december. Deze maand en dit jaar staan we in ieder geval op een mooie winst en dat in een moeilijke markt. Wat ik doe is vooral tijd nemen en de rust bewaren, er komen dus weer nieuwe en vooral mooie kansen aan.

Schrijf u nu in via de nieuwe aanbieding en dat is tot 1 DECEMBER voor €35. Ga meteen naar onze tradershop via de link https://www.usmarkets.nl/trade... en schrijf u in voor deze mooie aanbieding ...


Met vriendelijke groet,
Guy Boscart


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.