Beursdagboek Trader Guy 15 december 2021, 08:21

...

Bodems van begin deze maand plots in zicht, opletten voor draai

15 december 2021, 08:21 | Trader Guy | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

De markt blijft volop in beweging en dan ook vooral in beide richtingen. De AEX zakt snel terug naar de bodemzone van begin deze maand maar we hebben ook de 809 punten al gezien vorige week. Grof berekend met de uitslagen tussen laag en hoog en nu tussen hoog en laag zien we toch al zo'n 10% liggen, eerst 5% erbij en nu weer 5% eraf. Goed voor zo'n 80 AEX punten en ja als je ze alle 2 perfect kon pakken dan had je een goeie maand maar doe dat maar eens? Ook Wall Street zit in die fase, eerst nog hier en daar records, nu weer kommer en kwel. Alles komt door onzekerheid, men weet niet zo goed wat men met de markten aanmoet en dat gevoel ervaar ik zelf ook momenteel.Update woensdag 15 december:
Wall Street sluit opnieuw lager, de AEX zet nu al voor de 5e opeenvolgende sessie na die 27 punten winst van vorige week dinsdag een verlies neer. Vooral de tech aandelen doen het niet goed nu, ze staan al hoog maar toen de records weer dichterbij kwamen vorige week kon je op een eindjaar rally inzetten. Dat lijkt nu weer ver weg want alles draait weer omlaag richting de bodems van begin deze maand. Toch heb ik het gevoel dat je er nu ook niet zo maar vanuit kunt gaan dat we nog lager terecht zullen komen. Dat ziet er wel zo uit maar hoe vaak hebben we niet in dit soort situaties terecht gekomen? Zowel naar omhoog als naar omlaag?

Dus we kunnen er niet op rekenen dat de markt door zal trekken in een bepaalde richting. Dat was eerst begin deze maand niet zo, dan ook niet na de rally waar je gedachten werden omgekeerd naar nieuwe records en nu dus ook niet terwijl je zou denken daar gaan we weer, we kunnen verder omlaag.

Vanavond krijgen we de FED nog, wat zal men melden over de afbouw, de rente stappen die eraan zitten te komen en vooral in welk tempo? Dat kan de markten verder doen bewegen, in welke richting? U mag het zeggen, ik denk laten we dat maar even afwachten nu. Morgen meer, dan weten we ook wat meer denk ik. De futures staan vanmorgen iets in de plus maar dat zegt zo weinig over het verdere verloop van vandaag.

Handelen blijft moeilijk, bij een positie moet je het nodige geduld houden, dat blijkt nu ook weer zo te zijn. Inzetten op een eindejaarsrally is moeilijk maar we moeten het proberen, ook is het zo dat de indices onder elkaar divergenties laten zien wat alles nog wat moeilijker maakt. De komende sessies moeten we dan ook waakzaam blijven, bij een draai omhoog zitten we mogelijk snel weer dicht bij de toppen van vorige week.

Schrijf u nu nog snel in via de mooie aanbieding tot 1 FEBRUARI voor €35. Ga meteen naar onze Tradershop via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop

Marktoverzicht:
Wall Street sluit opnieuw wat lager, verder zien we Europa inleveren en vooral de AEX gaat op zoek naar de bodem van begin deze maand. Het blijft moeilijk om een richting te kiezen waar je op het gemak een paar dagen op mee kunt liften. De markt maakt grote sprongen in beide richtingen en dat maakt alles op dit moment zo moeilijk.

De Nasdaq moest weer behoorlijk inleveren, de Dow Jones kon de schade beperkt houden. Verder zien de dat de S&P 500 weer een eindje onder de top staat, zelfs deze index maakt makkelijk uitslagen van meer dan 100 punten binnen enkele sessies. Onzekerheid blijft de markten parten spelen, hoe zullen de rapporten over de omicron variant uitpakken? Het blijft voorlopig afwachten en verschillende nieuwsberichten daarover kunnen de markten fors doen bewegen in beide richtingen.

Dow Jones:
De Dow Jones verloor opnieuw en krijgt het moeilijk nu, in plaats van een aanval op de topzone zien we nu een lagere top staan. De index leunt nog wel op de steunlijn en het 50-daags gemiddelde dat nu rond de 35.470 punten uitkomt. Weerstand blijft hoe dan ook de 36.000 punten met later de 36.250 en de top rond de 36.550 punten.

Steun nu eerst de 35.470-35.500 punten, later de 35.000 en de 34.750 punten. We kijken nu vooral naar de dubbele steun rond de 35.500 punten die wel eens heel belangrijk kan worden.

AEX index:
De AEX blijft in moeilijkheden en zakt helemaal terug tot rond de bodem van begin deze maand, opletten nu voor het doorbreken van de 770-772 punten steun want daarna wacht de 750-752 punten als volgende doel. Eerst maar eens goed bekijken wat de AEX rond de 770-772 punten gaat doen.

Weerstand zien we nu eerst rond de 780-782 punten, later de 788-790 en de 800-802 punten. In deze markt kan alles behoorlijk snel gaan, 10-15 punten beweging stellen niet zoveel voor met de huidige volatiliteit. We bekijken alles in de 2 richtingen maar de timing voor als je wat wilt doen moet goed zijn, beperk ook altijd de eventuele verliezen. We blijven rustig zoeken naar een momentum om in te stappen waar dat kan.

DAX index:
De DAX moet nu wel inleveren en bereikt de zone 15.500 punten en sluit daar net onder na een moeilijke sessie. We zien tussen de 15.450 en de 15.500 punten nu een belangrijke steunzone voor de DAX want naast de 15.500 steun zien we rond de 15.475 punten nu ook het 200-daags gemiddelde wachten als steun. Kan de DAX deze steunzone houden? Dan zou er een rally op gang kunnen komen maar gezien het verloop van de markten nu kan dat wel eens moeilijk worden. Onder die 15.475 punten pas steun rond de 15.300 en de bodemzone rond de 15.100 punten.

Weerstand nu eerst de 15.600 punten, later de 15.810 punten als bekende weerstand. We houden aan de bovenkant nu eerst deze niveaus in de gaten.

Nasdaq Composite:
De Nasdaq moet weer inleveren en verliest 175 punten, zo valt de index weer terug tot het 50-daags gemiddelde en onder de eerste steunlijn en de steunzone rond de 15.400 punten waar naast de top van begin september ook het 50-daags gemiddelde uitkomt. Die 15.400 punten wordt nu een belangrijke weerstand voor de Nasdaq.

De volgende steun zien we rond de bodem van begin deze maand en die komt uit rond de 14.950-15.000 punten. Onder deze steun zien we de lijn onder de bodems vanaf mei en die komt nu uit rond de 14.900-14.925 punten. Onder deze steun veranderd de situatie en kunnen we mogelijk nog veel lager, dan denk ik meteen al aan een reeks oude toppen rond de 14.210 punten. Weerstand zien we nu rond de 15.400 punten, later rond de 15.750 en de 16.000 punten weerstand.

Overzicht resultaat november en dit jaar (2021):
We blijven rustig met het handelen in deze volatiele markt, ik had wat long posities opgenomen maar bij de opleving gisteren werden die verkocht met een minimaal verlies. Dat was een terechte keuze want daarna moest de markt nog veel verder terug zodat we in ieder geval geen extra verlies opliepen. Ik bekijk nu waar we opnieuw in kunnen stappen op een bodem, we moeten wel opletten met onverwacht nieuws en berichtgevingen want dat kan de markt in een snel tempo doen draaien in beide richtingen. Het gaat vooral om de nieuwe variant van het virus, men weet nog niet genoeg om er een uitspraak over te doen en zo lang dat duurt zal de markt onrustig blijven.

Verder verloopt het handelen al het gehele jaar goed want via de overzichten hieronder ziet u dat we er wat betreft 2021 mooi voorstaan. We hebben nog enkele weken te gaan dit jaar en er komen zeker nog genoeg kansen zoals ik de markt nu inschat. Ik zoek in ieder geval voorzichtig naar nieuwe mogelijkheden.

Om mee te doen kan dat nu via het proefabonnement tot 1 FEBRUARI voor €35. Schrijf u nu in via de nieuwe aanbieding en ga meteen naar onze tradershop via de link https://www.usmarkets.nl/trade...

Overzicht resultaten dit jaar (2021)

Met vriendelijke groet,
Guy Boscart


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.