Beursdagboek Trader Guy 21 maart 2022, 07:58

...

Wat nu na de stevige rally door een short squeeze en expiratie?

21 maart 2022, 07:58 | Trader Guy | leestijd: 13 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (5)

De start van de nieuwe week, de laatste waar Wall Street een uurtje vroeger start en een uur vroeger sluit door dat daar al de zomertijd loopt, ziet er wat negatief uit via de futures. Zowel Wall Street als Europa kan met wat verlies de week opstarten, het is nu afwachten tot hoever de terugval zal worden, na de opening van Wall Street om 14.30 zal er meer duidelijk worden. Vergeet niet dat alle indices een fenomenale rally achter de rug hebben en dat daar logischerwijs een correctie op kan volgen. De vraag is of de "Bear" terugkomt? Of zal de markt dan toch opnieuw proberen door te trekken om zo een nog wat hogere top neer te zetten? In Aziê zien we wat lagere koersen, Japan bleef dicht door een feestdag. De Brent olie loopt verder op en staat nu weer rond de 112 dollar voor een vat, stiekem na de forse terugval toch weer duurdere energieprijzen aan het begin van de nieuwe week.Update maandag 21 maart:
Na de vreemde expiratie van afgelopen vrijdag met een behoorlijke short squeeze en dan vooral bij de technologie sector moeten we rekening houden met in ieder geval winstnemingen en mogelijk met een nieuwe correctie. Het zou hoe dan ook passen bij de periode waar we ons nu in bevinden, vorige week was de markt zeer sterk en dan vooral de laatste 3 sessies maar dat wil niet zeggen dat alles nu gewoon verder omhoog zal gaan. Er zijn teveel zaken die op de achtergrond meespelen om de markt nu zonder enige twijfel veel verder omhoog te sturen. Op hoop en sentiment kan dat een paar dagen, dat hebben we vorige week kunnen zien maar ook al een paar keer deze maand hebben we enorme oplevingen kunnen zien die snel weer werden verkocht. Als we nog een week krijgen zoals die van vorige week dan is de kans groot dat er meerdere indices hun hoogste stand ooit gaan bereiken wat niet past bij de dreigende recessie, de krimp van de economie, de inflatie en de reeks renteverhogingen die er nog aan zitten te komen zowel in de VS als hier in Europa.

Tijdens de vorige keren dat de markt zo enorm opveerde na een correctie steunden de centrale banken de markten met hun opkoop programma's, die zijn nu afgerond en men is bezig met de rente te verhogen zodat de geldkraan dicht blijft. Hou daar ook rekening mee, het niet dezelfde situatie als tijdens de vorige rally's, deze fase kunnen we niet vergelijken met die van de afgelopen jaren. De enorme inflatie zorgt ervoor dat de centrale banken niet meer met enorme steun pakketen kunnen komen. We gaan het zien de komende dagen, weken, maar bij de afgelopen rally heb ik geen goed gevoel. We gaan moeten opletten deze week, het kon heel snel omhoog door het sentiment, de hoop en door koopwoede maar aan de andere kant kan de markt binnen enkele dagen er weer helemaal anders uitzien.

Zeg nooit dat iets onmogelijk is op de beurs:
Dus of er nog meer inzit de komende dagen vraag ik me af, maar zeg nooit NOOIT want alles kan in deze markt, zegt u er komt nog 3-4% bij dan zeg ik waarom zou het niet kunnen, zegt u mij dat het vanaf nu weer 10% omlaag gaat dan zeg ik net zo goed dat het kan. Wat er nog opvalt is dat de 10 jaars rente weer ver boven de 2% uitkomt sinds eind vorige week, eerder zet zoiets de Nasdaq zwaar onder druk omdat er dan meer geld naar obligaties gaat en de risico sectoren zoals de tech worden verkocht. Vreemd dat het tot vrijdag niet zo lijkt, dat maakt juist de markten zo moeilijk want waar je iets gewend wordt lijkt dat plots niet meer zo vanzelfsprekend te zijn.

Markten afgelopen week:
Vrijdag in ieder geval vrijwel overal winst, de Nasdaq en de SOX winnen 2%, de Dow Jones 0,8% en de brede S&P 500 index 1,2%. De Dow Transport ging de andere kant op, deze index verloor vrijdag 0,5%. Op weekbasis wel een enorme stijging te zien, de Dow Jones won 5,5% terwijl de S&P 500 met 6,2% winst de week afsloot. De Nasdaq won op weekbasis 8,2% terwijl dat bij de Nasdaq 100 zo'n 4,4% was. De SOX index won zelfs 9,2%. Verder zien we de Dow Transport index de week 8,2% hoger afsluiten om zo bijna een nieuwe All Time High neer te zetten op slotbasis.

In Europa zien we de AEX index 1,25% hoger sluiten vrijdag, op weekbasis won de AEX 6,2%. De DAX sluit 0,2% hoger, op weekbasis behaald de DAX een winst van 5,75%. De Franse CAC 40 wint vrijdag 7 punten (0,1%), op weekbasis wint de CAC 5,75%. Ook in Europa een van de sterkste weken die we kennen, nu maar het vervolg afwachten want de markten blijven enorm volatiel.

De signaaldiensten:
Wat betreft het handelen blijf ik uiteraard rustig naar kansen zoeken al blijft het moeilijk. Na deze week opnieuw een positie met winst te hebben afgesloten werd er deze maand al 3 keer via een mooi momentum resultaat behaald. Alle posities werden tot nu toe met winst gesloten deze maand. Er komen nog wel kansen deze maand maar het is momenteel niet mogelijk om veel te doen en vooral niet om lang in de markt te blijven zitten door de huidige volatiliteit. Wachten op een kansen is het enige wat we kunnen doen en zodra er zich weer een mogelijkheid voordoet zal ik opnieuw met wat kleine posities instappen. We zitten nu met 2 kleine posities in de markt sinds vrijdag, dicht bij de topzone van de sessie in ieder geval.

Meedoen met onze signalen kan nu via de nieuwe aanbieding die loopt tot 1 JUNI 2022. Schrijf u nu snel in tot 1 JUNI voor €35 via de Tradershop en kies uw abonnement via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop

Marktoverzicht:
Wall Street begon nog met twijfels maar we hebben kunnen zien wat er kan gebeuren op een Quadruple Witching Day, de 3 maandelijkse expiratie op Wall Street van opties, futures en andere derivaten. Volgens mij een van de meest heftige short squeeze die ik me herinner op zo'n dag want alles en iedereen moest om posities af te dekken behoorlijk schuiven om verliezen te beperken. Dan krijg je zo'n effect als vrijdag want ik weet niet wat de stijging anders zou kunnen veroorzaken. Behalve wat hoop op een oplossing van de oorlog en de sessie tussen Biden en Xi maar dat kon de zaak alleen maar wat versnellen, het zal niet daar alleen aan liggen, meer de short squeeze deed het werk.

Een forse stijging op Wall Street dus, de Dow Jones kwam eerst nog niet mee omhoog maar later richting het slot zien we wel een stijging op gang komen. Verder valt het op dat vooral de Nasdaq het goed deed, de index won opnieuw makkelijk 2% terwijl ook de SOX index 1% hoger sloot vrijdag. De Dow Jones won 0,8% terwijl de S&P 500 1,2% hoger geraakte. In Europa ook eerst nog veel twijfels, bekijk het verschil op dagbasis bij de AEX en de DAX maar, beiden sluiten hoger, de AEX 1,2% en de DAX 0,2%. Een heftige expiratie sessie dus.

Dow Jones:
De Dow Jones trekt dan toch door tot de volgende weerstand die we rond de 34.750 punten zien en sluit exact op dat punt. De Dow sluit zelfs boven het 50-daags gemiddelde en komt nu dicht bij het 200-MA dat rond de 34.975 punten uitkomt. Vanaf dinsdag wint de Dow Jones zo'n 1750 punten wat opnieuw indrukwekkend is, dat is de markt van nu, zeer grote bewegingen. We moeten nu niet denken dat we er zijn en dat de indices door gaan stoten richting hun toppen ofwel hoogste standen ooit, dat geloof ik ook niet maar uitsluiten kunnen we niet. We hebben meer onmogelijke zaken gezien de afgelopen tijd.

Weerstand nu eerst de slotstand van vrijdag rond de 34.750 punten, later de 34.975 punten met later de 35.500 punten. Steun zien we nu rond de 34.500 punten waar het 50-daags gemiddelde uitkomt, later steun rond de 33.750 punten en de 33.500 punten.

AEX index:
De AEX blijft sterk liggen en stoot door tot rond de 716 punten vrijdag, de volgende weerstand zien we nu rond de 718-721 punten met daarboven de 730-732 punten zone. Of we dat nog gaan halen moeten we afwachten, de index komt al vanaf de 660 punten die dinsdag nog op de borden stond. Steun zien we nu rond de 700 punten, de index kwam daar vrijdag zelfs nog even op terecht net na de middag. Onder die 700 punten steun rond de 690 en de 680 punten.

DAX index:
De DAX liet de nodige volatiliteit zien vrijdag maar sluit uiteindelijk 25 punten hoger, niet veel dus en minder dan de AEX. De DAX kent wel een zeer sterke fase want het is de index die vanaf de bodem het mist moest inleveren vorige week. Wel zie ik nu de nodige weerstand zodat het moeilijk zal worden om de DAX makkelijk nog veel hoger te krijgen. We gaan het merken de komende week, de markt blijft volop in beweging en dat beide kanten op. De afgelopen week alleen maar omhoog maar ik denk niet dat de druk omlaag zo maar is afgelopen.

Weerstand nu eerst de 14.500 en de 14.800 punten, later de zone 14.900-15.000 punten. Steun nu eerst de 14.300 punten, later de 14.000 en de 13.750 punten, pas onder die 13.750 punten kan de DAX weer in moeilijkheden komen. En nogmaals alles kan in deze markt, dus ook snel en fors omlaag lijkt me goed mogelijk.

Nasdaq Composite:
De Nasdaq zet een sterke reeks neer de afgelopen 4 sessies, vanaf de bodem op 12.500-12.600 punten zien we de index al 1300-1400 punten hoger bij het slot op vrijdag. Het komt wel eens voor dat het herstel na een daling zo fors is en zo snel maar vaak zien we ook na de 4e dag op rij omhoog daarna een terugval. Of dat nu ook zo zal zijn moeten we zien vanaf maandag, het geweld van de expiratie valt in ieder geval weg, de meeste posities werden glad gestreken en men moet tijdens het weekend even op de blaren zitten, ik bedoel dan de handelaren die met de short squeeze te maken kregen.

Veel meer stijging verwacht ik nu niet snel, de index staat nu rond het 50-daags gemiddelde dat we zien rond de 13.875 punten. De volgende weerstand zien we in ieder geval rond de 14.210 punten en die kennen we goed. Steun nu eerst de 13.500 punten, later de 13.250 en de 13.100 punten als steun. Let erop dat er vanaf nu makkelijk op 1 a 2 dagen 400 tot 500 punten van de index af kan, zeker na de expiratie druk van vrijdag. Opletten dus, de markten blijven zeer volatiel.

Overzicht resultaat dit jaar (2021):
De posities van begin vorige week werden met winst gesloten, zo zien we het resultaat voor deze maand en dit jaar nog wat hoger uitkomen. We blijven voorzichtig en handelen alleen met kleine posities zodat we met een redelijk rustig gevoel in deze volatiele markt kunnen werken. We zitten nu sinds vrijdag met 2 kleine posities in de markt, we wachten de komende dagen af of er een nieuwe draai omlaag op gang komt.

Desondanks de moeilijke markt kunnen we wat betreft het resultaat niet klagen, alle abonnementen staan er goed voor en we gaan door om dat vol te houden de komende periode.

Meedoen met onze signalen kan nu via de nieuwe aanbieding die loopt tot 1 JUNI 2022. Schrijf u nu snel in tot 1 JUNI voor €35. Ga meteen naar onze Tradershop en kies uw abonnement via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop

Overzicht resultaten deze maand maart en dit jaar (2022)Met vriendelijke groet,
Guy Boscart


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.