Beursdagboek US Markets Redactie 21 oktober 2016, 13:21

...

Weekly Roundup - 17 t/m 21 oktober

21 oktober 2016, 13:21 | US Markets Redactie | leestijd: 11 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)


Sinds deze week nieuwe beur­sup­dates op USMar­kets!

Even mijzelf voorstellen: Mijn naam is Daniel (Alias: Sprint­je trekken) en ik schri­jf sinds een maand of twee aller­lei beur­sup­dates op de AEX Sys­teem box. In over­leg met Guy en Daïm hebben we besloten om dit voor­taan toe te voe­gen aan het beurs­dag­boek.
Wat mag u dan van mij verwacht­en?
Elke dag na het sluiten van de markt kri­jgt u van mij de belan­grijke macro­ci­jfers, het grotere beursnieuws en natu­urlijk de koersen te horen. Aan het einde van de werk­week schri­jf ik een samen­vat­ting van de afgelopen vijf han­dels­da­gen en wat dat eventueel voor de vol­gende week kan beteke­nen. In het week­end staat de beur­sagen­da voor u klaar zodat u pre­cies weet waar u op moet let­ten.
Bij dit artikel doe ik het van­wege tijd­nood nog even niet, maar nor­maal zal ik ook grafieken plaat­sen waar nodig blijkt.

Van­daag dus de eerste Week­ly Roundup van week 42.

De beurs stond in deze nat­te okto­ber­week vooral in het teken van het ECB rentebesluit dat don­derdag plaatsvond. De verwachtin­gen ston­den dat team Draghi de rentes en QE onveran­derd zou lat­en. Dat bleek te klop­pen ook, met als toevoeg­ing uit de speech van Draghi dat het huidi­ge plan in ieder geval tot aan maart 2017 zal uitvo­eren en wellicht nog langer dan dat. Hij wil koste wat kost de inflatie op 2% kri­j­gen. Ook hebben Clin­ton en Trump hun derde debat achter de rug waaruit wederom de meerder­heid vin­dt dat Hillary beter was. Het begint er ook op te lijken dat de markt haar al heeft uit­gekozen als vol­gende pres­i­dent, aangezien nieuwe polls niet zwaar meer meewe­gen.

Europa
Hoewel de Europese mark­ten de week posi­tief hebben afges­loten, zijn zij van­daag toch met gemengde resul­tat­en naar huis gegaan. De expi­ratie van opties van­daag kon niet voor veel actie zor­gen.
Aan het Dam­rak kreeg de AEX er van­daag 0,29% bij met een slot­stand van 457,4. Op week­ba­sis is dat een winst van 1,53%. Daarmee hangt de koers ruim boven de MA20 lijn van 446,5. Op dag­ba­sis heeft de index een can­dle vlak boven de dal­ende trendli­jn gezet, wat nog geen heel over­tu­igende uit­braak naar boven laat zien. Zware ste­un is nu te vin­den op 455. Van­daag wist Arcel­lor­Mit­tal 4,55% op de waarde bij te schri­jven omdat een Chi­nese staal­con­cur­rent de pro­duc­tie gaat ver­min­deren. Verwacht nog hogere koersen voor AM. Ook Rand­stad kreeg er ruim 3% bij. Vol­gende week pre­sen­teert het uitzend­bu­reau zijn kwartaal­ci­jfers.
Philips Light­ing en Cor­bion lever­den deze week flink in dankz­ij matige Q3 cijfers.

In Frank­furt ging de DAX met een plus­je van 0,1% de han­del uit op een koers van 10710,7. Dicht bij de jaar­top, maar als dit de uit­braak moet wor­den is het nochtans een zwakke ver­ton­ing. Op week­ba­sis is er 1,2% aan winst bijgeschreven.
Grote win­naar was SAP dat ondanks slechtere kwartaal­ci­jfers de win­stverwachtin­gen voor het hele jaar omhoog heeft geschroefd. Beleg­gers wer­den opti­mistisch en het aan­deel sloot 3,3% hoger.

Elders in Europa zak­ten de beurzen van­daag wel. Zo moesten de BEL en de CAC respec­tievelijk ‑0,61% en ‑0,1% aftikken. Ook in Enge­land zak­te de FTSE met ‑0,09%. Op week­ba­sis wis­ten de Engelsen maar 0,1% op de koers te win­nen.

Wall Street
In New York mocht­en de drie grote index­en de dag flink in de min ope­nen. Mede dankz­ij de sti­j­gende dol­lar wordt de aan­de­len­markt min­der aantrekke­lijk. De futures ston­den tij­dens de Europese start al lager en dat ver­lies werd verder uit­ge­breid naar­mate de bel op Wall Street klonk. In tegen­stelling tot de vorige dagen vallen de bedri­jf­s­ci­jfers van­daag wat tegen. Zo wis­ten Hon­ey­well en Gen­er­al Elec­tric afgelopen kwartaal min­der winst te mak­en. McDon­alds en Moodys presteer­den daar­ente­gen wel beter. Hoewel het cijfer­seizoen al in volle gang is, ligt de piek op vol­gende week. Dan zullen enkele van de groot­ste Amerikaanse bedri­jven hun boeken ope­nen. Denk daar­bij aan Apple en Alpha­bet.
De Dow Jones stond om half zes ruim 0,4% in de min op 18077 pun­ten. De S&P deed het iets beter met 2136,5 pun­ten ofwel ‑0,25%. De Nas­daq stond zelfs 0,2% in de plus op 4844. De graad­me­ter voor tech­nolo­gie presteert al tij­den beter dan de andere twee. Op week­ba­sis zijn de win­sten voor alledrie de index­en echter maar magert­jes.

Grond­stof­fen
Ruwe olie doet deze week lekker wat ie zelf wilt. Na de flinke sti­jging die we twee weken terug had­den moesten de koersen even op adem komen. Er leek weer sprake van een uit­braak maar gis­teren werd dat res­olu­ut omge­draaid.
Ook van­daag klom­men de pri­jzen omhoog, wer­den ze na tweeën met flinke klap­pen de min in ges­la­gen en zijn ze nu weer met een opmars bezig om de vri­jdag toch posi­tief af te sluiten. Brent kostte bij het Europees slot 51,55 dol­lar per vat. Dat hangt nog steeds nauw met de koers van de top uit augus­tus, dat al dagen als ste­un wordt gebruikt. De bulls geven ken­nelijk niet op. WTI heeft ste­un op 49,9 maar koerst daar wat verder boven. Aan de dol­lar zal het toch niet liggen?
Goud is deze week aan een voorzichtig her­s­tel begonnen sinds het begin deze maand de klap­pen van de zweep kreeg. Op week­ba­sis schri­jft het er momenteel 1,1% bij tot aan 1265 dol­lar. Hoewel het er niet naar uit ziet, bevin­dt het edel­metaal nog steeds in een opgaande trend. Zil­ver heeft het wat moeil­ijk­er en bli­jft momenteel nog rond de 17,60 dol­lar hangen.

Val­u­ta’s
De Dol­lar is immer nog aan kracht aan het win­nen. Beleg­gers lijken een rentev­er­hoging in de VS al in de markt te ver­w­erken en dat heeft zo zijn effect op de Euro. EUR/USD is korte tijd al flink aan het dalen maar dankz­ij de ongewi­jzigde rente van de ECB wordt daar nog eens extra gas bij gegeven. Tij­dens het Europees slot stond de stand op 1,086 maar met dit tem­po is een bodem waarschi­jn­lijk een stuk lager te vin­den. Sterk­er nog, waarschi­jn­lijk kri­jgt u vol­gend jaar nog min­der dan een dol­lar voor uw euro. Iets waar de Fed en ECB overi­gens wel blij mee zijn aangezien zij een sterke Dol­lar en zwakke Euro ver­lan­gen. Over de ECB gespro­ken, de kans bestaat dat zij vanaf vol­gende week geen staat­soblig­aties van Por­tu­gal meer mogen komen. Dat komt dankz­ij de ver­lag­ing van kredi­et­waardigheid door ver­schei­dene bureau’s. Als DBRS van­daag het­zelfde oordeel geeft komt er voor Por­tu­gal weer een nieuw prob­leem bij de al zwakke economie.

Economis­che cijfers
Afgelopen maandag kwam de con­sumenten­pri­jsin­dex voor de Euro­zone voor sep­tem­ber naar buiten. Die was naar de verwachtin­gen exact het­zelfde gebleven op 0,4% voor zow­el op jaar- als maand­ba­sis. De CPI is sinds 2014 al niet meer boven de 0,5% uit­gekomen. Dins­dags bleek dat de inflatie in het VK wèl is toegenomen. Op jaar­ba­sis kwam het voor sep­tem­ber uit op 1% tegen een 0,6% daar­voor. Ook in de VS kwam het CPI naar buiten. Voor dit jaar staat de stand nu op 2,2%, iets hoger dan het tar­get van de Fed­er­al Reserve. Een kleine rentev­er­hoging zou dat nog wat kun­nen lat­en zakken, maar tot nu toe ziet men de arbei­ds­markt als groot­ste obstakel.
Op woens­dag bleek de Chi­nese indus­triële pro­duc­tie iets te zijn geza­kt, maar 6,1%. Het cijfer lijkt nu te stag­neren maar in vergelijk­ing met een paar jaar terug is het een drastis­che ver­min­der­ing.
De huizen­markt in de VS bli­jft nog steeds goed presteren, hoewel het aan­tal in aan­bouw genomen huizen afgelopen maand wel flink is geza­kt. Men dacht eerst nog aan een sti­jging van 25.000 huizen maar het wer­den er ruim 100.000 min­der tot aan 1,047 miljoen.
Nog een flinke mee­valler was de grote afname in olievoor­raad in de VS. Vorige week waren dat er nog 4,9 miljoen vat­en extra. Nu werd er een afname van maar lief­st 5,25 miljoen vat­en ger­ap­por­teerd.
In Rus­land is de werk­loosheid sinds april dit jaar flink aan het afne­men. Toen was 6% nog werk­loos, nu nog maar 5,2%. Ik ben toch benieuwd hoe ze dat daar doen. Dubbele inzet op één vaca­ture?
Gis­teren bleek dus dat de ECB de belan­grijk­ste rente op 0% houdt. De depos­i­torente bli­jft op ‑0,4% en de inkoop van schuld­pa­pi­er bli­jft op 80 mil­jard per maand staan tot en met maart 2017. Eerder waren er nog gerucht­en dat ze die inkoop willen gaan afbouwen maar Draghi heeft daar niets van lat­en weten.
Van­daag en gis­teren is er een tweedaagse bijeenkomst van EU lei­ders aan de gang. Zij zullen formeel en informeel spreken over de huidi­ge prob­le­men van de EU. Zo zei de Britse pre­mier There­sa May dat ze heel nauw wil spreken over de Brex­it en de voor­waar­den die daar aan ver­bon­den zijn. Ter antwo­ord zijn er al meerdere Europese politi­ci die gezegd hebben dat een terug­draai absolu­ut niet zal gebeuren, en dat Europa onder geen ged­ing er slechter uit mag komen na de onder­han­delin­gen. Dat zijn we denk ik toch al dankz­ij het hele Brex­it-gedoe.

Bedri­jf­s­ci­jfers
Het cijfer­seizoen is in volle gang en deze week kwa­men er op de AEX ook wat bedri­jven aan bod. ASML heeft een hogere omzet gehaald dan in eerste instantie werd gedacht. Akzo Nobel presteerde daar­ente­genslechter door de aan­houdende koers­druk met buiten­landse val­u­ta. Tom­Tom gaf al een winst­waarschuwing af voor­dat het van­daag de cijfers bek­end­maak­te waar­door de koers al flink zak­te. Toch mocht het van­daag nog wat meer afschri­jven omdat de winst en omzet alle­bei zijn teruggelopen. Dat kwam vooral door slechte verkoop van nav­i­gatiekast­jes. Hebt u er nog één of gebruikt u tegen­wo­ordig ook de smart­phone? Een beet­je mark­ton­der­zoek twee jaar terug had Tom­Tom wellicht kun­nen helpen..
Ook de afge­s­plit­ste afdel­ing Philips Light­ing wist in Q3 maar magere cijfers te halen. Zow­el Light­ing als het aan­deel Philips zelf moesten hier­door inlev­eren. Zij zullen overi­gens hun derde kwartaal­ci­jfers vol­gende week pre­sen­teren.

Aan de overkant van de grote plas wis­ten de vele mil­jar­denbedri­jven echter veel beter te presteren. Zo steeg de winst bij onder andere Net­flix, McDon­alds, M&T Bank, Amer­i­can Express en Microsoft. Tegen­vallers waren Gen­er­al Elec­tric, Ver­i­zon en Philip Mor­ris.

Zo. Nu na mijn eerste pub­li­catie weet u ongeveer wat mijn bedoel­ing is. Wellicht vin­dt u het inter­es­sant en miss­chien ook niet. Wellicht heeft u adviezen, com­pli­menten of wilt u gewoon een opmerk­ing plaat­sen. Dat mag alle­maal en ik ben dagelijks op de web­site aan­wezig. Vol­gens mij kunt u onder aan het artikel een com­ment plaatsen.

Voor nu een heel pret­tig week­end gewenst!


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.