Beursdagboek US Markets Redactie 23 november 2016, 19:42

...

Daily Roundup - woensdag 23 november 2016

23 november 2016, 19:42 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)


Het mid­den van de week bracht wat verkop­ers in beeld. De index­en toonde gemixte resul­tat­en met zow­el groene als rode eind­standen nadat zij drie dagen op rij hoger waren ges­loten.

Europa.
De AEX sloot de dag (inclusief het half uurt­je nahan­del) vlak af op 456,4. Dat is op een cent na dezelfde slot­stand als gis­teren. De dag begont echter nog goed want om negen uur opende de index op 457,8 pun­ten en leek met de hoog­ste stand van 459 zelfs even door te breken maar dat was tev­ergeefs. Wat me opvalt is dat de index op de dag­grafiek een­zelfde soort beweg­ing maakt als in okto­ber. Wat ik bedoel kunt u in de grafiek zien met de aangegeven pijlen. De top op de dal­ende zwarte lijn geeft mij een extra gevoel dat er weer een kleine dal­ing aan zit te komen. Ook de RSI laat zo’n zelfde vorm zien. Neem daar­bij dat we steeds teruggetrokken wor­den naar die 450 pun­ten en daarmee heb je het plaat­je compleet. 


Op de hoofdin­dex was Philips met 2,2% van­daag de groot­ste sti­jger. CitiBank gaf het aan­deel een koopad­vies. Ook DSM steeg(+1,75%) dankz­ij een her­haald koopad­vies van Cred­it Suisse.
De banken waren van­daag niet in trek. ING en ABN daalden met ‑1,2% en ‑0,9%. Groot­ste daler was echter Rand­stad met ‑2,7% dankz­ij het nieuws dat bestu­ur­der Van de Kraats een hand­jevol aan­de­len had verkocht. De meld­ingsplicht vond echter al plaats op 21 juni. 
In Duit­s­land ver­loor de DAX een half pro­cent tot aan 10662 pun­ten en was daarmee één van de grotere dalers. Infi­neon steeg met 2,4% nadat het als achterbli­jvert­je de kwartaal­ci­jfers pre­sen­teerde. Volk­swa­gen maak­te ook een mooie plus van 2% in tegen­stelling tot BMW dat juist een pro­cent daalde.
De BEL20 zak­te 0,15% en de CAC40 ver­loor 0,4%. In Lon­den sloot de FTSE vlak op afgerond 6818 pun­ten. Daar ver­vol­gden de grond­stofdelvers hun sti­jging. Anglo Amer­i­can en Bil­li­ton ste­gen tot 2,4%.
EUR/USD stond aan het einde van de dag 0,7% lager, op een koers van 1,055.
Wall Street.
Ook in New York waren de koer­suit­sla­gen maar magert­jes. De toon­aangevende Dow Jones stond tij­dens het Europees slot op 19050 pun­ten. Een tamme winst van 0,15%. De S&P stond 0,2% lager op 2197 pun­ten en de Nas­daq Comp ver­loor met ‑0,5% het meeste van de drie. Om half zes stond de index op 5357 pun­ten. De top 100 gemid­deld wat slechter. De NQ100 zak­te op ons slot tot 0,8%.
De dol­lar bli­jft sterk staan sinds het aan een flinke opmars begon in de week van de verkiezin­gen. De verwacht­ing dat een rentev­er­hoging zal plaatsvin­den in decem­ber wordt sinds enkele dagen ook al op bij­na 100% geschat. Om half zes stond de dol­lar index 0,9% hoger op 101,9. Een koers waar­voor je hele­maal terug moet naar 2003.


Com­modi­ties.
Ruwe olie schi­et van­daag even alle kan­ten op maar bli­jft uitein­delijk toch rond de open­ingsko­ers hangen. Vooral de posi­tieve cijfers van de Amerikaanse olievoor­raad deed de koers even omhoog schi­eten. Om half zes ston­den de twee belan­grijk­ste graad­me­ters echter toch nog in het rood met Brent op 48,83 (-0,4%) en WTI op 47,88 (-0,2%). De koersen lijken daarmee een nieuwe lagere top te gaan zetten voor de komende dagen. Let daar­bij op dat over zeven dagen de OPEC meet­ing is waar een pro­duc­tiedeal zou moeten plaatsvin­den. De leden zijn zelf posi­tief over de uitkomst maar het sen­ti­ment op de vlo­er is een stuk pes­simistis­ch­er. Ik schreef u eerder al dat de groot­ste beren op de weg Irak en Iran zijn en ja, dat is nog steeds zo. Per­soon­lijk denk ik dat de koersen weer terug naar zek­er 40 dol­lar gaan ten­z­ij wij alle­maal zeer ver­rast gaan wor­den door OPEC. Noteer 30 novem­ber dus in uw agenda.
Aardgas stond ook zo goed als vlak op 2,99 dol­lar (maar sti­jgt nabeurs opeens aardig met meer dan 2%).
Goud en zil­ver ook wor­den aangepakt door de sti­j­gende dol­lar. Toen de dol­lar index na tweeën flink begon te zakken maak­ten zij op hun beurt een con­tra­be­weg­ing. Het dure edel­metaal stond tij­dens het Europees slot op een stand van 1187 dol­lar (-2%) en brak daarmee de belan­grijke 1200 ste­un. Zil­ver zak­te met 1,6% tot aan 16,34 dollar.


Macro-economis­che cijfers.
Veel cijfers uit de V.S. van­daag en enkele maar wel belan­grijke cijfers uit Europa. Zo werd de voor­lop­ige PMI’s voor novem­ber bek­endge­maakt. De schat­ting voor de Euro­zone kwam hoger uit dan anal­is­ten had­den gedacht. Zij voorza­gen een gelijk cijfer van 53,3 voor de gecom­poseerde index. De dien­sten­sec­tor maak­te daar­bij vooral een grotere sprong. Die steeg van 52,8 naar 54,1 punten.
In de V.S. zijn de inkopen voor duurzame goed­eren een stuk hard­er geste­gen dan verwacht. Die steeg van 0,4% in sep­tem­ber naar 4,8% in okto­ber. Zon­der de sterk fluctuerende pri­jzen steeg dat van 0,2% naar 1,0%.
Verder blijkt de Amerikaanse PMI ook iets sterk­er te zijn geste­gen. De eerste schat­ting kwam uit op 53,9 pun­ten tegen 53,4 in oktober.
In navol­ging van de huizen­ci­jfers van gis­teren kwa­men van­daag die over de nieuw­bouw. Dat is in okto­ber tegen de verwachtin­gen gekrompen met ‑1,9% tegen +1,2% een maand eerder. Anal­is­ten had­den een kleine groei van 0,3% voorspeld.
Tot slot kwa­men er om half vijf de gebruike­lijke olieci­jfers. Na 3 weken op rij een geste­gen olievoor­raad gezien te hebben was er deze keer weer sprake van krimp. De voor­raad nam af met 1,2 miljoen vat­en tegen een voor­spelling van +670.000 vaten.
Om 20:00 zullen de notulen van de afgelopen Fed ver­gader­ing nog beschik­baar gesteld wor­den. Men hoopt iets te kun­nen lezen over een afge­spro­ken rentev­er­hoging voor december.
Agen­da voor mor­gen.
Waar van­daag de Japanse beurs ges­loten was is het mor­gen de beurt aan een andere reus. In Ameri­ka vieren ze namelijk Thanks­giv­ing waar­door Wall Street de deuren voor één dag sluit.
Cijfer­t­jes kri­j­gen we wel en zelfs ook uit de V.S.
Een uur voor­dat onze beurzen ope­nen wordt in Duit­s­land de BNP voor het derde kwartaal gepub­liceerd. Op jaar­ba­sis verwacht men een groei van 1,5% naar 1,7% (kwartaal op kwartaal gelijke cijfers van 0,2%).
Dan kri­j­gen we om 10:00 ander nieuws uit Duit­s­land en dat is het IFO Busi­ness Cli­mate report. Men verwacht exact dezelfde cijfers als in okto­ber voor zow­el de index als verwachtin­gen onder onderne­mers en anal­is­ten. We zullen zien of er nog een Trump-effect’ plaats heeft gevon­den. Het rap­port kijkt uit vooruit over de aankomende zes maanden.
Tot slot zal Bloomberg het weke­lijkse Amerikaanse con­sumenten­vertrouwen bek­end­mak­en die de vorige keer uitk­wam op 45,4 pun­ten. Dat cijfer bli­jft al bij­na twee jaar tussen de 40 en 45 pun­ten schommelen.
Mor­gen waarschi­jn­lijk dus een rustige dag van­wege Thanks­giv­ing waar­bij alleen een paar Duitse economis­che cijfers van waarde kun­nen zijn. Verder koersen we door op tech­nis­che indicatoren.
Pret­tige avond!

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.