Beursdagboek US Markets Redactie 24 november 2016, 18:50

...

Daily Roundup - donderdag 24 november 2016

24 november 2016, 18:50 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)


Van­daag weinig beweg­ing zoals u waarschi­jn­lijk al had verwacht. Reden is dat de groot­ste beurs, de NYSE, ges­loten is dankz­ij Thanks­giv­ing. In Japan sloot de Nikkei vanocht­end nog sterk in de plus dankz­ij het posi­tieve sen­ti­ment van gis­teren. De index steeg met ruim 170 pun­ten ofwel +0,94%. Op jaar­ba­sis staat het nog steeds bij­na 4% lager dan het slot van 2015 maar nu is het sinds maan­den ein­delijk een poging aan het doen daar boven uit te sti­j­gen. Reden is vooral dat de Japanse beurs meer in trek raakt als het in de V.S. niet hele­maal pluis is.
Europa.
De AEX sloot van­daag een pun­t­je hoger dan het slot van gis­teren, op een stand van 457,4. Het waren in heel Europa de banken die van­daag onder de maat presteer­den (met uit­zon­der­ing van Bar­clays in Lon­den). ABN Amro zak­te 0,3% en ING ver­loor 0,6% van zijn waarde. Philips zak­te met bij­na een pro­cent na gis­teren nog één van de sterk­ste sti­jgers te zijn geweest. Het effect van Citigroup’s koopad­vies gis­teren was daarmee van korte duur.
Arcelor­Mit­tal was de sterk­ste sti­jger met 1,4%. De grond­stof­fen­sec­tor zit weer in de lift en daar prof­i­teert de staal­pro­du­cent van. Verder steeg AkzoNo­bel op deze tamme dag met een pro­cent, gevol­gd door Gemal­to met 0,8% (die overi­gens nog een flinke gap open heeft staan).
De DAX won er een kwart pro­cent bij wat goed is voor bij­na 27 pun­ten. Met een stand van 10689 zit de index nog steeds dicht in de buurt van dat verve­lende 10.800 plafond.
Infi­neon was daar de gebeten hond met een ver­lies van 2,5%. Het tech­nolo­giebedri­jf steeg eerder nog op goed ont­van­gen kwartaal­ci­jfers maar anal­is­ten wezen achter­af op een verwachte lagere omzet wat de koers weer onder druk zette.
Overige index­en bleven ook dicht bij huis. Zo steeg de BEL20 met 0,15% (Waar Bekaert nog bezig is zijn flinke afs­traf­fing van vorige week goed te mak­en). De Franse CAC40 steeg tot 0,3% en de FTSE maak­te zijn ocht­end­ver­lies goed door alsnog 0,17% hoger te sluiten. Gis­ter­avond werd voor de Brit­ten bek­end wat de verwachte finan­ciële schade zal wor­den door de Brex­it. Inflatie en het Britse bru­to nation­aal prod­uct zijn flink naar bene­den afgesteld. De over­heid verwacht de komende decen­nia hon­der­den mil­jar­den te moeten investeren om de doe­len in zicht te kun­nen houden. Daarmee wordt de afgenomen schuld waar Cameron mee bezig was in één klap weer ver­g­root. Eigen schuld, dikke bult?


Wall Street.
Van­daag dus ges­loten deuren op Wall Street. De futures tikken natu­urlijk wel door en bij de grote drie ston­den tij­dens het Europees slot standen van +0,2% tot 0,3%.
Mor­gen is de NYSE dus wel weer open maar de activiteit zal laag bli­jven. Thanks­giv­ing is offi­cieel namelijk maar één dag maar de meeste Amerika­nen gebruiken de kans om er een langer week­end van te maken.
De dol­lar nam een superklein stap­je naar achter en zak­te zo’n 0,15%. De uptrend bli­jft super­sterk maar staat op week­ba­sis toch bij­na over­bought dus zal bin­nenko­rt wat terug­vallen naar de MA20 lijn. Dat zou op de beurt van EUR/USD dus wat moeten stijgen. 


Com­modi­ties.
Ook Ruwe olie bleef dicht bij huis en ston­den om half zes zelfs weer vlak. WTI was daarmee weer 48 dol­lar waard en Brent verkocht voor net geen 49 dol­lar. Iran maak­te nog bek­end dat het nu toch mee wil doen met een deal waar­door er één beer min­der op de weg ligt. Irak is een klein­er prob­leem en zal dan ook wel aan boord klim­men. Rus­land gaf aan niets meer te willen doen dan slechts een freeze’. Ver­min­der­ing van de pro­duc­tie zal vol­gens de Russen niet eens bespro­ken wor­den. Jam­mer maar geen grote ramp want dat land is niet lid waar­door dus alleen Irak zou overbli­jven om een deal rond te kri­j­gen. Tweede punt is natu­urlijk dat alle leden zich zullen houden aan de deal maar dat is iets voor 2017.
Aardgas werd wel iets duur­der en verkocht een paar cent boven de 3 dol­lar. Een leuk weet­je is trouwens dat de V.S. sinds vorige week voor het eerst in de geschiede­nis meer aardgas expor­teert dan impor­teert (Schal­ie­gas is daar pop­u­lair aan het wor­den, of frack­ing’ zoals zij het noemen).
Ook goud en zil­ver zak­ten nog wat verder af met een ver­lies tot 0,3%.


Macro-economis­che cijfers.
De Duitse BNP is in het derde kwartaal op de verwachte 0,2% groei bli­jven hangen. Daarmee bli­jft het op jaar­ba­sis ook het­zelfde namelijk 1,5%.
Verder kwam het Duitse IFO Busi­ness Cli­mate report nog naar buiten. Uit die pub­li­catie voor novem­ber blijkt dat de cijfers voor novem­ber niet veel veran­derd zijn. De verwachtin­gen onder anal­is­ten en onderne­mers voor de komende zes maan­den bli­jft met 105,5 pun­ten gematigd positief.
De index bli­jft gelijk op 110,4 punten.
In Bel­gië kwam een soort­gelijke busi­ness index naar buiten. Dat cijfer bli­jft voor novem­ber op ‑1,8 hangen.
Agen­da voor morgen.
De laat­ste dag van de week brengt ons nog een paar cijfertjes.
In Japan komt de con­sumenten­pri­jsin­dex naar boven dri­jven. De inflatie gaat op jaar­ba­sis naar verwacht­ing van ‑0,5% naar ‑0,4%.
In het V.K. komen de eerste schat­tin­gen van het BNP en de bedri­jf­s­in­vesterin­gen over het derde kwartaal. Die eerste bli­jft naar verwacht­ing gelijk op 2,3% maar de investerin­gen zijn waarschi­jn­lijk geza­kt van ‑0,8% naar ‑2,1%, op jaarbasis.
De Ital­i­aanse spaghet­ti is in sep­tem­ber waarschi­jn­lijk even­vaak verkocht als een maand eerder. De verkoop in de detail­han­del gaat vol­gens schat­ting van ‑0,1% naar 0%.
Tot slot de Amerikaanse han­dels­bal­ans in okto­ber waar de import waarschi­jn­lijk weer wat ter­rein heeft gewon­nen (Zal miss­chien zo zijn dankz­ij de dol­lar die steeds duur­der wordt) en de eerste schat­tin­gen van de de PMI’s van deze maand.
Mor­gen waarschi­jn­lijk iets meer han­delsvol­ume dan van­daag omdat Wall Street weer open is maar daar zullen niet veel beleg­gers aan­wezig zijn. Uitein­delijk dus nog een rustige dag in het verschiet.
Pret­tige avond!

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.