Beursdagboek Daïm Boscart 11 januari 2018, 11:05

...

Kalme, lagere start in Europa

11 januari 2018, 11:05 | Daïm Boscart | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)




De Europese beurzen trap­pen van­daag rustig af. De indices in Europa lat­en een klein min­net­je zien en zetten hier­mee de dal­ing van gis­teren extra kracht bij. Wel zijn de koer­suit­sla­gen min­i­maal en lijkt het wacht­en opnieuw op de Amerikaanse beurzen die gis­teren knap her­stelden. Wel waren er wat zor­gen over de samen­werk­ing bin­nen de NAF­TA en het opkopen van Amerikaans schuld­pa­pi­er door de Chinezen. Deze ontwik­kelin­gen zullen van­daag opnieuw de revu passeren en daarmee kan wat volatiliteit op de beursvlo­er ontstaan.

Verder ben ik van­daag erg benieuwd naar de ontwik­kelin­gen ron­dom de SOX index, de Semi­con­du­tor index, die vanaf de top van maandag 3% aan koer­swaarde inleverde gis­teren. Aan het einde van de dag werd de schade nog beperkt voor de SOX maar zoals u kunt zien op onder­staande grafiek is de dal­ing daar ingezet. Hier­bij is het belan­grijk om naar het koerspa­troon dat is ontstaan te kijken. Ik zie namelijk een vorm­ing van een dubbele top, indi­en de tweede top de zelfde ste­un­niveaus zal opzoeken als de eerste top kan men daar een flinke dal­ing verwacht­en en zal ook de Nas­daq gaan rea­geren. Tevens kunt u de dal­ing van de Semi­con­duc­tors zien als aan­lei­d­ing voor de cor­rec­tie van ASML. Dit is namelijk een fonds dat bin­nen deze sec­tor opereert.

Dai­ly SOX:AEX
De AEX laat momenteel een dal­ing van zo’n 1 punt zien en reageert daarmee op de dal­ende beweg­ing die gis­teren werd ingezet. De index heeft met het bereiken van de top­zone een weer­stand getest rond het niveau van 563 pun­ten en daarmee heeft de AEX de sti­j­gende lijn over de top­pen van de laat­ste twee maan­den getest. Zoals u kunt zien op de uur­grafiek is hier­mee direct wat verkoop­druk op de koers ontstaan en zakt men nu richt­ing de open­ings­gap van afgelopen maandag toen de AEX bij open­ing hoger opende dan de 558,16 slot­stand van vri­jdag. De komende uren zal dit dan ook het koers­doel zijn voor de AEX en kun­nen we uitk­ijken naar een GAP­fill.

Hourly AEX:DAX
De noteerde deze mor­gen het groot­ste deel in de min maar weet de schade redelijk beperkt te houden. De DAX bli­jft rond de 12.365 pun­ten staan maar kan de komende uren gaan proberen de open­ings­gap van afgelopen vri­jdag te dicht­en. Daar­voor zal het moeten terugza­kken tot ongeveer 13.190 pun­ten.

Voor­lop­ig bli­jft het sen­ti­ment licht negatief en zal er gewacht moeten wor­den op de ver­richtin­gen van de Amerikaanse indices straks die voor­beurs weer de nodi­ge beweg­in­gen lat­en zien.

Hourly DAX:Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart | US Markets


...

Heinken komt niet verder dan €90,- UNI zoekt steun

11 januari 2018, 09:34 | Daïm Boscart | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)




Van­daag bek­ijken we even kort de ontwik­kelin­gen van twee fond­sen bin­nen de AEX die zich richt­en op het pro­duc­eren van lev­ens­mid­de­len: Unilever & Heineken. Waar Unilever zich richt op een zeer breed assor­ti­ment aan lev­ens­mid­de­len richt Heineken zich voor­namelijk op de pro­duc­tie van dranken en dan met name bier. Twee fond­sen die nor­maal gezien onder de cat­e­gorie defen­sieve aan­de­len” vallen. 

Hieron­der ver­staat men een groep aan­de­len die nor­maal gezien niet al te veel schom­me­len in de pri­js en die redelijk sta­biel bli­jven liggen. Hier is de afgelopen weken bij bei­de fond­sen echter weinig van te merken. Heineken is bezig aan een mooie oplopende reeks aan koer­swin­sten ter­wi­jl Unilever juist in zwaar weer zit. Tijd om bei­de defen­sieve aan­de­len” eens onder de loep te nemen aan de hand van tech­nis­che analyse.

Unilever
Unilever, een van de zwaarst­we­gende fond­sen bin­nen de AEX, was begin 2017 een hot” aan­deel van­wege de over­nameperike­len die naar buiten kwa­men. De invester­ings­groep 3G waar Buf­fett samen mee investeerde in Kraft Heinz scheen van plan te zijn in het overne­men van Unilever. Dit beruste uitein­delijk op een mis­ver­stand omdat Buf­fett geen oren had naar een vijan­delijke over­name aangezien Unilever niet geïn­ter­esseerd zou zijn in een over­name. Uitein­delijk liep alles af met een siss­er maar omdat de over­namepri­js van €50,- per aan­deel over­al in de kran­ten stond werd deze pri­js toch een tijd aange­houden door beleg­gers. Door deze her­waarder­ing” klom Unilever van zo’n €40,- tot ruim boven de €50,- en werd er zelfs een top gezet rond de €52,3. Een mooie peri­ode voor Unilever dus maar langza­am maar zek­er wor­den de aan­de­len weer in de verkoop gedaan. Inmid­dels noteert Unilever zo’n €46,- en is er dus alweer €6,- afgeschreven vanaf de top en noteert het fonds bij­na 10% onder de voorgestelde over­namepri­js. Beleg­gers zijn weer over tot de orde van de dag en dit is ook te zien op de dag­grafiek van Unilever.

Unilever bevin­dt zich sinds okto­ber 2017 in een serieuze down­trend en waar de AEX en de overige fond­sen flink opliepen aan het eind van 2017 en de eerste week van 2018 bewan­delde Unilever de tegen­overgestelde richt­ing. In ruim drie maan­den tijd zien we dan ook 3 duidelijk lagere top­pen ter­wi­jl er aan de onderz­i­jde diepere bodems wor­den neergezet. Een mooi voor­beeld van een neer­gaande trend dus waar Unilever moeil­ijk uit lijkt te komen. Boven de boven­z­i­jde van het dal­ende trend­kanaal wacht­en namelijk ook het 50-daags en 200-daags gemid­delde. Daar­naast heeft het 50-daags gemid­delde inmid­dels ook het 200-daags gemid­delde negatief doorkruist wat een negatieve indi­ca­tor is voor de mid­del­lange ter­mi­jn. Voor­lop­ig verwacht ik dan ook dat de neer­gaande trend zal doorzetten en Unilever aan de hand van lagere top­pen en diepere bodems terug kan vallen tot de koers van €44,9 , de pri­js die werd bereikt op de dag van de over­namegerucht­en.

Dit neemt natu­urlijk niet weg dat Unilever in de tussen­ti­jd de boven­z­i­jde van het dal­ende trend­kanaal kan testen. Zodoende is Unilever te kopen bij de test van de onderz­i­jde van de dal­ende trend (zoals gis­teren toen de onder­ste BB werd getest) en een short kan­di­daat wan­neer het 50-MA of de bovenkant van de dal­ende trend wordt getest.

Dai­ly Unilever:Heineken
Heineken heeft sinds okto­ber 2017 juist een zeer sterke serie achter de rug. Het fonds heeft sinds de bodem van €81,- in okto­ber een sterke reeks achter de rug en steeg ruim 10% tot de grens van €90,- eerder deze week. Daar werd de boven­z­i­jde van de oplopende trend getest waar­na het fonds weer flink heeft moeten inboeten. Inmid­dels is er ruim €2,- van de koers af en daarmee zien we ook twee serieuze can­dles op de dagchart. Ook van­daag probeerde Heineken te sti­j­gen maar inmid­dels is er alweer bij­na een Euro van de hoog­ste koers af. Heineken zit dus in een lastige sit­u­atie en een test van de onderz­i­jde van de sti­j­gende trend lijkt onafwend­baar. Zo verwacht ik dat Heineken de komende dagen terug zal zakken tot €87,- of miss­chien zelfs €85,5 waar zow­el het 50- & 200-daags gemid­delde wacht­en.

Dai­ly Heineken:Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart| US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.