Beursdagboek Daïm Boscart 12 januari 2018, 13:21

...

Dure Euro houdt stijging Europa tegen

12 januari 2018, 13:21 | Daïm Boscart | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)




Na de mooie sti­jging op Wall Street gis­teren werd er van­daag een sti­jging verwacht op de Europese beursvlo­eren. Vooral­snog bli­jft deze sti­jging uit en zien we enkele voorzichtige plussen in Europa. De beurzen wor­den namelijk tegenge­houden door de Euro die flink aan het sti­j­gen is van­daag. De Europese munt noteert namelijk ruim boven de 1,21 en daarmee noteert men de hoog­ste stand sinds 2014. De uit­braak van de Euro is een doorn in het oog voor Europese beleg­gers aangezien er aan de ene kant de Euro wat duur­der wordt ter­wi­jl de Dol­lar afhanke­lijke fond­sen meer last kri­j­gen van de val­u­taschom­melin­gen.

De door­braak van de Euro boven de oude top van 1,209 ten opzichte van de Dol­lar is een serieuze tech­nis­che door­baak van de Euro die meerdere malen afket­ste rond de 1,2÷1,21. Reden voor de sti­j­gende Euro zijn de notulen van de ECB gis­teren waarin ver­meld werd dat men in 2018 voorne­mens is om de stim­ulerende maa­trege­len verder af te bouwen. Sim­pel gezegd, de ECB wil min­der Euro’s de Euro­zone inpom­pen waar­door het aan­bod van Euro’s wat zal afne­men. De door­braak boven de 1,21 was tegelijk­er­ti­jd ook een door­braak van de Euro boven het sti­j­gende trend­kanaal op de uur­grafiek. Hier­mee ontstaat er ruimte voor de Euro om verder op te lopen en daarmee de top van 2014 rond de 1,26. Als de Euro de komende dagen nog wat gas zal gaan geven zal dit zek­er voel­baar zijn op de Europese beurzen die dan nog wat verder kun­nen afgli­j­den.

Hourly Euro:
AEX
De uur­grafiek van de AEX laat een sti­j­gende trend zien waar­bij de koersen de trend vol­gen naar het noor­den. De raakpun­ten met de weer­stand­sli­jn over de top zor­gen voor een verkoop­be­weg­ing waar­bij de koersen wat afzwakken en er ver­vol­gens hogere bodems wor­den neergezet. Met de huidi­ge stand en het groeipo­ten­tieel van de Euro verwacht ik echter nog een wat verdere dal­ing van de AEX alvorens de koersen de trend kun­nen her­vat­ten. Het koers­doel voor de AEX leg ik nu rond de gap­zone op de uur­grafiek rond de 550551 pun­ten.

Hourly AEX:Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart | US Markets


...

TA & Bitcoin: werkzaam?

12 januari 2018, 11:56 | Daïm Boscart | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)




Even een kort bericht over de Bit­coin van mijn kant. Van Blockchain, cryp­to­munten en de waarder­ing daar­van heb ik weinig ver­stand. Het prob­leem is dat vele Bit­coin en andere Cryp­to­bezit­ters ook nul ver­stand hebben hier­van, deze mensen houden zichzelf echter wel voor dat dit wel zo is maar een duidelijk kant en klaar antwo­ord op de achterliggende waarde van de munten kri­jg je vri­jwel nooit als je er na vraagt. Pri­ma hoor, maar wan­neer een grote groep investeerders als argu­ment voor waarde­bepal­ing van een onderliggende waarde enkel Blockchain roept ga ik me toch wat zor­gen mak­en over de intrin­sieke waarde van deze onderliggende waarde.

Waar ik wel wat van weet is Tech­nis­che Analyse: pri­jsvorm­ing en vergelijk­ing van oud­ere data en patro­nen met het huidi­ge koersver­loop en dit is al jaren zelfs eeuwen een manier van pri­js­analyse. De afgelopen maan­den heb ik de Bit­coin kun­nen betrap­pen op het naleven van enkele tech­nis­che sig­nalen en dus wil ik graag met u een korte TA grafiek van Bit­coin delen en waarom ik voor nu denk dat de munt verder zal cor­rigeren.

In de TA wereld hecht men veel waarde aan voortschri­j­dende gemid­delden. Een reeks getallen over een bepaalde peri­ode waar het gemid­delde van wordt genomen. Ver­rassend genoeg hebben de meeste Bit­coin han­de­laren deze regel ken­baar ook tot zich genomen. Zo is te zien aan de dag­grafiek van Bit­coin waar vanaf okto­ber elke dip van de munt werd opgekocht rond de 50-MA lijn. Zodoende werd ook de Flitscrash” van de week voor afgelopen kerst opgekocht rond de 50-MA lijn. Een prachtige tech­nis­che ontwik­kel­ing aangezien men keurig heeft gewacht op de dip rond de 50-MA lijn waar­na men weer tijdeligjk mas­saal in de munt stapte. Een koersval van $20.000 richt­ing de $11.000 werd zo weer gedeel­telijk gecom­penseerd tot $17.000,-. Hier zagen we echter een inter­es­sante ontwik­kel­ing. Voor het eerst sinds een lange tijd werd er namelijk een dubbele lagere top gevor­md waar­door de korte ter­mi­jn en inmid­dels ook de mid­del­lange ter­mi­jn vooruitzicht­en zijn ver­slech­terd.

Bit­coin lijkt namelijk in een DOWN­trend te zijn aangekomen waar­bij twee lagere top­pen elka­ar hebben opgevol­gd waar­na de nor­maal zeer betrouw­bare 50-MA lijn werd getest. Gis­teren zat de schrik er goed in nadat Zuid-Korea dreigde de Cryp­to han­del aan ban­den te leggen. Het resul­taat hier­van: de 50-MA lijn werd door­bro­ken en dit is mijn ogen een belan­grijk teken om op te passen met de Bit­coin nu. Er zal van­daag een grote opwaartse beweg­ing moeten wor­den afgerond om boven dit 50-MA te komen dat nog steeds oploopt. Indi­en Bit­coin verder wegza­kt van­daag en ook onder de oplopende ste­un­li­jn vanaf novem­ber bli­jft staan kan u tech­nisch gezien verwacht­en dat de Bit­coin de decem­ber bodem van $11.150 zal gaan opzoeken.

Kor­tom: TA kan zek­er toegepast wor­den op cryp­to­munten maar kies daar­bij wel een munt met veel vol­ume zodat de pri­j­son­twik­kelin­gen rep­re­sen­tatief zijn. Daar­naast moet u echt oppassen met deze munten, de volatil­i­ty is gigan­tisch en wan­neer u niet oplet en werkt zon­der stops kunt u een groot deel of uw hele inleg ver­brassen..

Dai­ly Bit­coin:Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart | US Markets


...

Chemie & Pharma binnen AEX: DSM & Galapagos

12 januari 2018, 10:48 | Daïm Boscart | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)




Van­daag leg ik twee inter­es­sante aan­de­len voor u langs de lat: DSM & Gala­pa­gos bei­de werkza­am in lastig sec­toren: Chemie & de Phar­main­dus­trie.

Gala­pa­gos
Met name de far­ma­ceutis­che indus­trie is een sec­tor waar zeer lastig op te han­de­len is omdat men met regel­gev­ing en test­fas­es zit die de koers van de onderliggende waarde sterk beïn­vloe­den. Zo komen bedri­jven er met diep­gaande onder­zoeken bijvoor­beeld achter dat bepaalde medici­j­nen meerdere toepas­baarhe­den hebben waar­door de afzetmarkt aanzien­lijk kan groeien. Maar aan de andere kant moeten al deze medici­j­nen aan zeer strenge regel­gev­ing vol­doen en moet een medici­jn door ver­schil­lende test­fas­es gaan alvorens het medici­jn kan wor­den afgezet. De resul­tat­en gedurende deze test­fas­es spe­len een zeer grote rol in de koers­be­weg­in­gen van een dergelijk fonds en daarom zijn deze aan­de­len ook erg lastig te han­de­len. Een negatieve test of een afgekeurd medici­jn betekent een jaren van geld, tijd en investerin­gen voor niets en kan dan ook zeer grote koersver­liezen veroorza­k­en.

Daarom raad ik mensen alleen aan te han­de­len in Phar­ma aan­de­len wan­neer men ver­stand heeft van deze busi­ness of wan­neer iemand werkt aan de hand van tech­nis­che analyse met zeer strakke Stop-Loss niveaus om de down­side te beperken bij een koersval.

In de far­ma­ceutis­che indus­trie ben ik niet thuis dus zal ik voor u Gala­pa­gos analy­seren aan de hand van tech­nis­che analyse en dan valt direct op dat Gala­pa­gos een erg volatiel aan­deel is dat vol­doet aan de ken­merken die ik zojuist heb genoemd.

Zo zien we dat het aan­deel vanaf begin 2016 bij­na in waarde is ver­drievoudigd en de koerssti­jging van 167% vanaf begin 2016 is een zeer knap ren­de­ment. Hier­mee kun­nen we op de lan­gere ter­mi­jn dan ook een mooi oplopend trend­kanaal teke­nen waarin Gala­pa­gos rustig aan lijkt op te lopen tot een koers van zo’n €100-€105,- gedurende de eerste twee kwartal­en van 2018.

Wat opvalt is dat de band­breedte voor het aan­deel erg groot is en dat de boven­z­i­jde en onderz­i­jde van de oplopende trend erg ver uit elka­ar liggen. Dit komt natu­urlijk door de ken­merken van het fonds dat erg hard kan pieken en erg hard kan dalen bij nieuws over haar medici­j­nen en de tests hier van. Echter is duidelijk te zien dat elke koersval met over­tuig­ing wordt opgekocht waar­door men telkens in staat is om de koers snel weer op te voeren richt­ing de boven­z­i­jde van de grafiek. De laat­ste bodem in decem­ber rond de €71,- was ook weer zo’n €10,- hoger dan de bodem van augus­tus 2017 en dus bli­jft de uptrend knap stand­houden. Ver­vol­gens zien we nu een scherpe beweg­ing omhoog waarmee de top­zone van april 2017 weer is door­bro­ken en men langza­am richt­ing de top van €88-€88,25 beweegt. Hier zal Gala­pa­gos nog een keer flink gas moeten geven om de ATH van €89,75 te door­breken waar­na het koers­doel van €100/€105 kan wor­den behaald.

Dai­ly Gala­pa­gos:DSM
DSM was een bij­zon­der aan­deel in 2017. Het aan­deel was namelijk het sterk­ste aan­deel bin­nen de AEX en met een koer­swinst van maar­lief­st 40% was er in 2017 geen enkel ander fonds bin­nen de AEX die hier aan kon tip­pen. Wat verder opvalt is dat DSM heel gelei­delijk wist op te lopen in 2017 en dat we een mooie trend­matige beweg­ing richt­ing het noor­den hebben gezien. Het aan­deel liep staps­gewi­js op en hogere top­pen wer­den opgevol­gd met hogere bodems waar­na de koers weer de trend vol­gde. Zo ook aan het einde van 2017 toen DSM nog even een ein­de­jaarsspurt wist te plaat­sen. Deze beweg­ing heeft DSM naar mijn mening echter wel aan de boven­z­i­jde van de oplopende trend geplaatst en dus wordt het nu leuk om te zien wat de ver­vol­gbe­weg­ing zou zijn.

Indi­en DSM weet door te breken tot boven de €84,- is een ver­vol­gral­ly tot €92,- een zeer reële optie maar ik verwacht dat door de neer­waartse druk aan de boven­z­i­jde er eerst wat win­st­ne­min­gen zullen plaatsvin­den. Zo kan het par­elt­je uit 2017 gedurende het begin van 2018 even terug vallen tot het 50-MA dat rond de €79,- wacht om daar de huidi­ge uptrend te testen. Een door­braak van dit niveau betekent een PULL­BACK tot €75,- maar daar mogen we niet van uit­gaan aangezien de trend gewoon UP is. Ik verwacht dus een test van de €79,- zone om ver­vol­gens richt­ing de €84,- te bewe­gen voor DSM.

Dai­ly DSM:Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart | US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.