Beursdagboek Trader Guy 17 februari 2021, 08:32

...

Rente VS loopt snel op, kleine terugval Nasdaq

17 februari 2021, 08:32 | Trader Guy | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De Europa kan vandaag een verdeelde opening laten zien met kleine verschillen gemeten naar de stand van de futures voorbeurs. De futures op Wall Street die in de nacht even lager stonden trekken ook al weer bij naar vlak op moment van schrijven.De brede S&P 500 verloor gisteren niet veel, een verliesje van 0,1%, de beide Nasdaq indices verloren wat meer met 0,35% voor de Nasdaq Composite terwijl de Nasdaq 100 met 0,25% omlaag moest. De Dow Jones kon wel nog een kleine winst laten zien, de Dow won 0,2% met een nieuwe recordstand op 31.522,75 punten. Intraday werd wel nog een hogere stand bereikt gisteren, het echte record staat dus op 31.608,63 punten.

Lange rente loopt op in de VS:
Vooral de stijgende rendementen op obligaties en hogere energieprijzen doen beleggers twijfelen over de inflatie en dat is iets waar we het al langer over hebben. Op zich de eigen schuld van de overheid en de FED die veel te veel geld op de markt hebben gebracht waardoor er een onaangename rijkdom bij een grote groep nieuwe spelers op gang kwam en dat wakkert de inflatie behoorlijk aan. En om de inflatie aan te vallen moet de rente omhoog hetgeen er nu ook gaande is.

De rente op een tienjarige Amerikaanse staatslening in de VS steeg naar 1,31% vanmorgen, vrijdag stond die rente nog op 1,2%. Ook de 30 jaars rente loopt verder op naar 2,1%. Als we een stijging zien van de rente bij de obligaties duurt het meestal niet lang voor dat de FED met maatregelen in dezelfde richting komt. Toch iets om rekening mee te houden de komende periode. Vooral de technologiesector is gevoelig voor hogere rentestanden.

Wat wel zo is momenteel is dat er veel oude rotten in het vak daar totaal anders over denken want iedereen weet, of zou moeten weten, dat de markt zich momenteel hoe we het ook willen ervaren in een BUBBEL bevindt waar er momenteel amper verkopers te vinden zijn terwijl veel bedrijven zijn die in een gevaarlijke situatie zitten. En de weging van de TOP-7 of laten we zeggen de TOP-10 is veel te groot geworden het afgelopen jaar. Dus nee er komt geen CRASH zegt nu zeker 90 tot 95% van de beleggers, we gaan het zien maar het blijft vreemd allemaal.

Waardering, technische conditie markt en correctie:
Ik blijf vooral kijken naar hoe de markt er momenteel voorstaat en hoe die fundamenteel in elkaar zit. Ook technisch zie ik overal moeilijkheden ontstaan. Vrijwel alle indices die ik volg staan bovenaan in de bekende WIG, de vraag is hoeveel ruimte er nog overblijft en vooral vanaf waar de draai kan komen. Normaal gezien komt er een draai net als de vorige keren dat de indices bovenaan in de WIG stonden, dus normaal gezien zou die er redelijk snel moeten komen. De meer voor de hand liggende vraag is en blijft of die steun het ook deze keer kan houden?

Dus er komt zeer waarschijnlijk weer een terugval van minimaal 2 tot 3% maar als de markt onder leiding van de tech sector verder doorzakt groeit de kans op een 8 tot 12% correctie. Het gevaar zit hem dan vooral in het feit dat iedereen door dezelfde deur naar buiten wil zodra er onrust komt, de bekende flessenhals. We gaan het snel zien, mogelijk vanaf vandaag al ... Hieronder de grafiek van de AEX index.

Koers winst verhoudingen Wall Street en weging TOP-7:
Blijf vooral letten op de torenhoge koers-winst verhoudingen die de Nasdaq en dan vooral ook bij de grote 7 momenteel laten zien, de gemiddelde KW op de S&P 500 staat sinds gisteren op 40,06. Om u een beeld te geven waar deze KW op stond in februari 2020 net voor de crisis begon op 26. Aan u om te beoordelen of waar we nu op staan gezond is? Let wel, als er naar het gemiddelde van de afgelopen jaren wordt gekeken dan ligt de KW rond de 18 ...

Neem ik die TOP-7 er dan even bij dan zien we dat deze aandelen rond de 25% van de totale S&P 500 voor hun rekening nemen en bijna de helft (48%) van de Nasdaq bevatten, de weging bedoel ik daarmee. U zal begrijpen dat als er een correctie komt op deze 7 aandelen van pakweg 10-15% of zelfs 20% dat de grote en bepalende indices een behoorlijke correctie gaan doormaken. Dat moment komt steeds dichterbij, hou er dus rekening mee. Het gaat bij het huidige verloop van de markt in het bijzonder over deze 7 aandelen en dat zijn Apple, Microsoft, Google, Tesla, Amazon, Facebook en Nvidia.

Gedurende de afgelopen week wat kleine posities opgenomen:
Deze maand heb ik tot nu toe nog niet zoveel kunnen doen, wel hier en daar wat kleine posities kunnen afsluiten en we staan op winst deze maand en dit jaar (2021). Nu zitten we nog met wat kleine posities in de markt, die kunnen nog opgenomen worden uiteraard.

De markt bereikt wel duidelijk de bovenkant van de bekende WIG waar er eerder telkens winstnemingen op gang kwamen ... Wel blijf ik uiteraard voorzichtig en handel ik nog steeds met kleine aantallen bij de huidige marktomstandigheden.

De LIVEBLOG en. Twitter:
Via de LIVEBLOG en tussendoor ook via mijn Twitter account laat ik gedurende de dag ook wat grafiekjes met korte uitleg voorbij komen over de markt. Op Twitter kunt u mij volgen via @USMarkets dan kunt u deze snelle informatie die ik deel uiteraard ook inzien .... https://twitter.com/USMarkets , ook opvallende beursfeiten komen er vaak langs !

Euro, olie en goud:
De euro zien we nu rond de 1.2075 dollar, de prijs van een vat Brent olie komt uit op 63,65 dollar terwijl een troy ounce goud nu op 1790 dollar staat.

Inter Market overzicht op slotbasis ...

We hebben wat strategische posities open staan:
Zodra u lid wordt ontvangt u de signalen en kunt u meteen als er posities open staan zien welke dat zijn via onze Tradershop op de website. Ik probeer ook in deze markt zo goed als dat kan om te gaan met de posities, wel is mijn verwachting dat de markt volatiel zal blijven de komende periode. Dat zal kansen bieden maar het vraagt ook om goed met de posities om te gaan zodra die lopen.

Blijven schakelen tussen long en short blijft daarbij belangrijk de komende weken. Ook deze maand komen er nog genoeg kansen, we zitten nu met wat kleine posities in de markt.

Doe nu in ieder geval mee met de proef aanbieding voor nieuwe leden, die loopt tot 1 MEI en dat met een mooie korting !! ... €39 tot 1 MEI 2021 ... en voor Polleke €49 tot 1 MEI 2021 !!!

Schrijf u in voor Systeem Trading (€39 tot 1 MEI)

Schrijf u in voor Index Trading (€39 tot 1 MEI)

Schrijf u in voor Guy Trading (€39 tot 1 MEI)

Schrijf u in voor Polleke Trading (€49 tot 1 MEI)

Schrijf u in voor de Aandelen portefeuille (€30 tot 1 MEI)

Schrijf u in voor COMBI TRADING (€79 tot 1 MEI)

Hieronder het resultaat tot nu toe dit jaar (2021) ...

Met vriendelijke groet,
Guy Boscart


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »