Beursdagboek Trader Guy 13 februari 2021, 11:00

...

Record op Wall Street, AEX fors hoger

13 februari 2021, 11:00 | Trader Guy | leestijd: 11 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De 4 grote indexen op Wall Street sloten vrijdag wederom af met een record, het was eerder de drang om een nieuw record neer te zetten voor het lange weekend dan dat de markt op nieuws of vooruitzichten reageren want een groot deel van de sessie stond alles nog negatief. Beleggers keken (wat zou het anders zijn) vooral naar de vooruitzichten dat er meer financiële steun komt uit Washington om het economisch herstel verder te stimuleren. Verder vaccineren ze volop in de VS zodat het aantal positieve gevallen in rap tempo afneemt.President Joe Biden zal trouwens naar verwachting niet alles krijgen wat hij wil maar analisten denken dat het bedrag niet al te ver verwijderd zal zijn van het voorgenomen bedrag van 1,9 biljoen dollar. Via een enquête die werd gehouden onder 450 analisten en professionals kwam eruit dat 68% verwacht dat het pakket in totaal meer dan 1,3 biljoen zal bedragen terwijl 35% verwacht dat het meer dan 1,6 biljoen dollar zal bedragen. Dus het zal wel ergens tussen de 1,3 en de 1,7 biljoen dollar worden als we de markt mogen geloven en dat is dan toch wat minder dan waar men al weken op hoopt.

Dit samen met de lange rente die oploopt laat op de een of andere manier zien dat we dicht bij een top staan nu. Men wordt al bang dat er een oververhitting van de economie komt als men teveel geld de markt inpompt. We zien dat ook aan de standen van de indices, het verloopt allemaal veel te makkelijk en er lijkt geen enkele vorm van angst voor te hoge koersen te zijn merk ik. Ik gaf al een keer aan dat 90% van de beleggers positief zijn, wel ik kan dat nu makkelijk al ophogen naar 95% of zelfs meer. Nogmaals, als iedereen zich totaal ongestoord aan het vermaken is dan wordt de schrik vele malen groter als er plots onverwacht een bom ontploft. We zitten hoe dan ook dicht bij of al in deze fase nu.

En oververhitting is een groot gevaar voor inflatie, vroeger moest dat worden bestreden door de rente op te trekken maar daar denkt de FED blijkbaar nog niet aan. Toch wordt dat een dingetje want de marktrente loopt dus wel al op merken we ...

Marktoverzicht:
Ook op weekbasis zien we dat de indexen hoger sluiten, de sterke stijging van de olie zal daar ook voor een groot deel tussen zitten neem ik aan want de olie breekt zo ver uit dat we op de hoogste koers sinds begin vorig jaar ofwel van voor de crisis begon uitkomen. Ook de financiële waarden liggen er sterk bij de afgelopen dagen na dat de rente wat oploopt en er enkele banken met redelijke cijfers kwamen hier in Europa. Opvallend is de stijging van de 30-jaar rente naar 2% terwijl de 10-jaar rente naar 1,21% opliep in de VS.

Hoe deden de belangrijkste indices die we volgen?
De Dow Jones won vrijdag 28 punten tot 31.458,40 punten en sloot daarmee op een nieuwe recordstand, de brede S&P 500 klom met 18,5 punten ofwel 0,5% en sluit de week af op 3934,83 punten wat ook een nieuw record is. Dan de technologie, de Nasdaq Composite won 0,50% ofwel een plus van 69 punten tot 14.095,47 punten, de Nasdaq 100 bleef uiteraard niet achter en won 0,58% met een slot op 13.807,7 punten. Beide Nasdaq indices sluiten dan ook weer af met een record ofwel de hoogste stand ooit.

Op weekbasis sluit de Dow Jones 310 punten hoger (+1%), de S&P 500 wint 1,2% terwijl de Nasdaq met 1,7% winst de week afsluit. De Nasdaq 100 sluit 1,5% hoger de afgelopen week. Kijken we naar de Dow Transport dan zien we een plus van 386 punten ofwel +3%. De Semi conductor index won de afgelopen week 235 punten ofwel een onwaarschijnlijke stijging in een week tijd van 8%. Wat een week wederom, het blijft maar doorgaan richting onwaarschijnlijke niveaus ofwel men legt de lat wel heel hoog ...

Europa laat ook een sterke week zien:
De Franse CAC 40 won de afgelopen week 44 punten ofwel +0,8%, de grote blikvanger werd deze keer de AEX die vooral onder leiding van ASML 23,6 punten hoger sloot op 676,83 punten, een winst van 3,6%. Alleen de DAX bleef achter deze keer, de index sluit nagenoeg vlak de week af, we zien een verliesje van 7 punten op weekbasis.

Vrijdag een goeie dag voor de AEX door Shell, ING, ABN Amro en ASML die de index fors omhoog trokken. Shell won 2%, ASML 3% terwijl ING met 7,8% omhoog ging na de cijfers van het bedrijf. ABN Amro won 3,5% vrijdag. De AEX won 1,9% vrijdag en beleggers beginnen al te hopen op een nieuw record voor onze AEX, het record staat er al sinds september 2000 en net boven de 700 punten. De DAX won vrijdag 9 punten, de CAC 40 sloot 34 punten hoger.

Volgende week:
Wall Street blijft maandag dicht door dat het President Day is, de futures lopen wel mee uiteraard. Het is wel zo dat vrijwel alle indices aan de bovenkant staan, boven in de WIG en dus waar er behoorlijk wat weerstand wacht. Let erop dat de bovenkant van die WIG elke sessie wat hoger uitkomt, daarom is het een WIG ofwel een beweging binnen een trend kanaal met hogere toppen en hogere bodems. De markt wil dan niet uitbreken en blijft hangen in die WIG. Vooral op Wall Street is dat zo, dat is ook de reden dat ik momenteel meer naar short kijk juist door dat we er boven in zitten. Ik verwacht dat de markt zal inleveren in de loop van de komende week.

Dat komt vooral door dat de huidige WIG, ofwel door de vorm ervan, Bearish is. Dat is en blijft de reden waarom ik er dan ook vanuit ga dat de indices gaan uitbreken naar beneden toe en dat er een correctie volgt van 5 tot 8%. Deze correctie verwacht ik over de gehele markt dus zowel op Wall Street als in Europa. En moeilijk is dat echt niet met de prijsvorming van nu en dan vooral bij de aandelen die de markt dragen momenteel. Op Wall Street heb je in feite maar 7 tot 10 bedrijven nodig die een jas uitdoen om die 5 tot 8% eraf te halen. Bij de AEX heb je maar 1 aandeel nodig daarvoor en dat is ASML, het aandeel kan in no-time 10 tot 15% lager staan.

Zie hieronder een korte samenvatting waarom ik denk dat we in het oog van de storm zitten momenteel ...

Koers winst verhoudingen Wall Street en weging TOP-7:
Blijf vooral letten op de torenhoge koers-winst verhoudingen die de Nasdaq en dan vooral ook bij de grote 7 momenteel laten zien, de gemiddelde KW op de S&P 500 staat sinds gisteren op 40,06. Om u een beeld te geven waar deze KW op stond in februari 2020 net voor de crisis begon op 26. Aan u om te beoordelen of waar we nu op staan gezond is? Let wel, als er naar het gemiddelde van de afgelopen jaren wordt gekeken dan ligt de KW rond de 18 ...

Neem ik die TOP-7 er dan even bij dan zien we dat deze aandelen rond de 25% van de totale S&P 500 voor hun rekening nemen en bijna de helft (48%) van de Nasdaq bevatten, de weging bedoel ik daarmee. U zal begrijpen dat als er een correctie komt op deze 7 aandelen van pakweg 10-15% of zelfs 20% dat de grote en bepalende indices een behoorlijke correctie gaan doormaken. Dat moment komt steeds dichterbij, hou er dus rekening mee. Het gaat bij het huidige verloop van de markt in het bijzonder over deze 7 aandelen en dat zijn Apple, Microsoft, Google, Tesla, Amazon, Facebook en Nvidia.

Gedurende de afgelopen week wat kleine posities opgenomen:
Deze maand heb ik tot nu toe nog niet zoveel kunnen doen, wel hier en daar wat kleine posities kunnen afsluiten en we staan op winst deze maand en dit jaar (2021). Nu zitten we nog met wat kleine posities in de markt, die kunnen nog opgenomen worden uiteraard.

De markt bereikt wel duidelijk de bovenkant van de bekende WIG waar er eerder telkens winstnemingen op gang kwamen ... Wel blijf ik uiteraard voorzichtig en handel ik nog steeds met kleine aantallen bij de huidige marktomstandigheden.

De LIVEBLOG en. Twitter:
Via de LIVEBLOG en tussendoor ook via mijn Twitter account laat ik gedurende de dag ook wat grafiekjes met korte uitleg voorbij komen over de markt. Op Twitter kunt u mij volgen via @USMarkets dan kunt u deze snelle informatie die ik deel uiteraard ook inzien .... https://twitter.com/USMarkets , ook opvallende beursfeiten komen er vaak langs !

Euro, olie en goud:
De euro zien we nu rond de 1.212 dollar, de prijs van een vat Brent olie komt uit op 62,6 dollar terwijl een troy ounce goud nu op 1822 dollar staat.

Inter Market overzicht op slotbasis ...

We hebben wat strategische posities open staan:
Zodra u lid wordt ontvangt u de signalen en kunt u meteen als er posities open staan zien welke dat zijn via onze Tradershop op de website. Ik probeer ook in deze markt zo goed als dat kan om te gaan met de posities, wel is mijn verwachting dat de markt volatiel zal blijven de komende periode. Dat zal kansen bieden maar het vraagt ook om goed met de posities om te gaan zodra die lopen.

Blijven schakelen tussen long en short blijft daarbij belangrijk de komende weken. Ook deze maand komen er nog genoeg kansen, we zitten nu met wat kleine posities in de markt.

Doe nu in ieder geval mee met de proef aanbieding voor nieuwe leden, die loopt tot 1 APRIL en dat met een mooie korting !! ... €39 tot 1 APRIL 2021 ... en voor Polleke €49 tot 1 APRIL 2021 !!!

Schrijf u in voor Systeem Trading (€39 tot 1 APRIL)

Schrijf u in voor Index Trading (€39 tot 1 APRIL)

Schrijf u in voor Guy Trading (€39 tot 1 APRIL)

Schrijf u in voor Polleke Trading (€49 tot 1 APRIL)

Schrijf u in voor de Aandelen portefeuille (€30 tot 1 APRIL)

Schrijf u in voor COMBI TRADING (€79 tot 1 APRIL)

Hieronder het resultaat tot nu toe dit jaar (2021) ...

Met vriendelijke groet,
Guy Boscart


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »