Beursdagboek Trader Guy 19 juni 2021, 08:37

...

Deze keer geen divergentie, enkele indices testen hun steunzone

19 juni 2021, 08:37 | Trader Guy | leestijd: 11 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Soms is het moeilijk om een indicatie te geven wat betreft de beurs en zeker wanneer de sectoren tegenover elkaar bewegen zoals we dat vaak hebben gezien de afgelopen weken. Nu lijkt het erop dat we een eenzijdige beweging maken zonder dat er opvallende divergenties zijn, het is nog niet zo dat we er vanuit moeten gaan dat het voorbij is met die sectorwisselingen maar toch is het iets om goed in de gaten te houden vanaf nu. Vrijdag moest uiteindelijk alles omlaag, zowel op Wall Street als in Europa een redelijk forse terugval naar de normen waar we de afgelopen weken mee te maken hebben. In deze update kijken we ook uitgebreid naar de technische toestand van 4 indices, de AEX, de DAX, de SP 500 en de Nasdaq.Weekend update:

Marktoverzicht vrijdag:
Een stevige daling kregen we te verwerken vrijdag op Wall Street en Europa, deze keer verloren alle indices en was divergentie voor een keer ver te zoeken. De Dow Jones en de Dow Transport die dat al lieten zien de dagen ervoor verloren ook weer fors, de Dow sluit 1,6% lager terwijl de Dow Transport 1,35% lager de dag afsloot. De brede S&P 500 verloor 1,3%, de Nasdaq sloot 0,95% lager en de Nasdaq 100 verloor 0,8%, de Philly SOX index (chip sector) verloor 2,45% en was daarmee de grootste daler op Wall Street.

Europa lag er ook slecht bij, de AEX verloor 2%, de DAX sloot 1,8% lager terwijl de Franse CAC 40 de week 1,5% lager afsloot. Ook Europa moest er deze keer aan geloven en in 1 sessie werd alle winst met records van de afgelopen 7 sessies weg geblazen. De DAX had het al een paar dagen moeilijk na de sterke sessie van de vrijdag ervoor en de 15.550 punten werd al moeilijk behouden, vrijdag kwam de tik omlaag en de steun werd meteen stevig doorbroken. Een draaipunt nu ofwel door winstnemingen ofwel door dat men er even klaar mee is om zo hoog en duur in te stappen.

Overzicht op weekbasis:
Op weekbasis zien we dat de Dow Jones 3,4% (-1189 punten) verloor, de S&P 500 verloor over de gehele week 1,9% (-81 punten). De Nasdaq verloor 0,3% (-39 punten) terwijl de Nasdaq 100 de week nog met 51 punten (+0,4%) winst afsloot en dus een uitzondering was, de SOX verloor dan weer 57 punten (-1,8%). De index die het slechtst presteerde op Wall Street was de Dow Transport index, daar op weekbasis een verlies van 705 punten (-4,6%).

AEX sluit ruim 8 punten lager ten opzichte van de week ervoor, dat is een verlies van 1,2%, de DAX verloor wat meer, hier zien we een daling van 246 punten ofwel -1,6%. De Franse CAC 40 verloor niet zoveel, de index sloot over de gehele week 31 punten (-0,5%) lager.

Mogelijkheden komende week:
We gaan in ieder geval de komende week weer zoeken naar mogelijkheden om op de handelen met wat indices, dat zal ik zeker niet met teveel risico doen, eerst maar eens zien wat de markt gaat doen nu een en ander op een steun terecht is gekomen, er zijn ook een paar indices waaronder de DAX die onder hun belangrijke steun terecht zijn gekomen. Ook de AEX maakt via een stevige beweging een daling naar de steunzone (718-719) dus we moeten opletten nu.zien. Vrijdag gaf ik het al aan via de update, we gingen doen in de loop van de dag en dat hebben we dus met succes uitgevoerd.

Mis de volgende kans niet want ik verwacht weer iets moois de komende week, als u de signalen wilt ontvangen wordt dan vandaag nog lid via de nieuwe aanbieding die loopt tot 1 september ...

Vrijdag wat leuke posities kunnen afgeronden:
Na de opening van vrijdag heb ik besloten om bij wat indices die dicht bij of boven hun top staan wat shorts op te nemen. Dat pakte goed uit want na de middag kwam er toch een stevige daling op gang. Dicht tegen het slot heb ik winst genomen op de posities, de winst was mooi en voldoende want enkele indices kwamen al dicht bij mijn doel. Zo staan we deze maand in ieder geval op een mooie winst en het is al de 8ste maand op rij dat het goed loopt. Weinig transacties, een mooi momentum kiezen en waar er winst staat neem ik die.

Maak nu gebruik van de nieuwe aanbieding tot 1 SEPTEMBER voor €39 (Polleke Trading €49) https://www.usmarkets.nl/tradershop

Hieronder het resultaat van deze maand (JUNI) en dit jaar (2021):

Technische ontwikkeling markt:
Vrijdag dan toch een draai omlaag en nu ook bij de indices die dicht bij hun record stonden, het ging na de middag dan ook meteen snel en het zet alles op rood in ieder geval. De Dow Jones was al met de daling begonnen, de rest volgt nu. Deze keer doet de Nasdaq ook mee na de nog sterke sessie van donderdag. De vraag is nu of er weer een "Buy The Dip" moment komt en de markt weer gaat opkrabbelen na een pakweg 3 tot 5% correctie?

Dat gaan we zeker in de loop van volgende week zien en waar het kan overweeg ik om wat LONG posities op te pakken in de buurt van het kantelpunt met een korte stoploss voor als het toch verder zakt. Kortom, er kunnen zich kansen voordoen zoals ik het nu inschat, zeker bij een 3 tot 5% correctie ...

Overzicht markt:

Technische conditie AEX:
De AEX moest dan toch een keer fors inleveren na 7 dagen op rij met een nieuw record, opvallend daarbij was dat de index meteen alles wegveegt en we weer opnieuw kunnen beginnen als de index boven die 718-719 punten blijft. Hoe dan ook, nog de steun 718-719 punten, daaronder de 712 waar het 50-MA wacht en de 708 punten. Mocht de index verder inleveren dan komt de oude top rond de 702-703 punten weer in beeld.

Weerstand nu eerst de 728 met later de topzone 730 en de 735-736 punten waar we de hoogste stand ooit zien uitkomen. Eerst maar eens kijken wat de index de komende 2 sessies gaat doen.

Technische conditie DAX:
De DAX geeft het ook op vrijdag en zakt onder de belangrijke steunzone 15.500-15.550 punten, de index ging meteen op zoek naar de oplopende steunlijn die ook werd doorbroken op slotbasis. Alleen het 50-MA kon de DAX nog opvangen maar het is nu de vraag of de index zich snel weer kan herpakken nu er toch de nodige schade werd aangericht. Steun nu het 50-MA rond de 15.380 punten met later 15.150 en de 15.000 punten.

Weerstand nu uiteraard weer die 15.550 punten, die is ook duidelijk te zien op de grafiek hieronder. De indicatoren kregen ook een behoorlijke tik en draaien naar negatief.

S&P 500 analyse:
De S&P 500 zakt dan toch onder de oplopende steunlijn en het 50-daags gemiddelde dat we rond de 4181 punten zien uitkomen nu, opvallend blijft dat ook de lijn onder de bodems vanaf november vorig jaar daar uitkomt en dat is al een tijdje zo. De daling kan de index nu wel verplichten om echt een richting te gaan kiezen want er kan een trendbreuk ontstaan waardoor de index wel eens veel lager kan geraken mocht de daling doorzetten komende week. Let ook op het volume van vrijdag, dat kwam ver boven het gemiddelde uit en dat was woensdag en donderdag ook al het geval. Op zich ziet het er allemaal niet al te best uit maar we hebben al vaak genoeg een stevig herstel vanuit het niets gezien de afgelopen tijd. Wel geef ik mee dat de dollar gevoelig duurder is geworden in vergelijking met de afgelopen periode, nu ten opzichte van de euro al 1,186 dollar en dat was pakweg een week of 2 geleden nog meer dan 1,22 dollar. Ook dat moeten we nu in de gaten houden samen met het verloop van de rente.

De eerste en meest belangrijke steun werd al doorbroken vrijdag, die lag rond de 4180 punten, dat wordt nu de eerste weerstand en zoals ik al aangaf moet de S&P 500 daar snel weer boven geraken om de uptrend te behouden. Daarna weerstand rond de 4200 en de 4238 punten wat de bekende oude top blijft. Later weerstand rond de echte top 4257,16 punten. Als we nu steun zoeken onder de belangrijke trendlijn dan komen we al snel uit op 4125 punten met daaronder de bodems van mei die uitkomen rond de 4060 punten als richtpunt omlaag. De index blijft wel nog heel ver boven het 200-MA dat rond de 3800 punten uitkomt.

Analyse Nasdaq:
De Nasdaq krijgt dan toch veel moeite om door de zware weerstand te breken, de Nasdaq 100 ging er al even boven maar de Nasdaq Composite duidelijk nog niet. De 4211 punten blijft aan de bovenkant een zware weerstand zoals is te zien op de grafiek hieronder. Pas bij een uitbraak mogelijkheden richting nieuwe records en die zouden dan veel hoger uitkomen, eerst de 4350 en later de 4500 punten. Maar zolang het niet lukt, en dat doet het nog niet is te merken, blijft de weerstand het eerste doel naar omhoog.

Steun nu eerst de 14.000 punten en vreemd genoeg werd die 14.000 de afgelopen week al 3 keer op de borden gezet. Het lijkt me duidelijk dat de index onder de 14.000 punten momentum zal verliezen. Bij een daling onder die steun zien we eerst het 50-daags gemiddelde als doel en dat wacht op 13.780 punten. Later steun rond de 13.650 en de 13.500 punten.

Euro, olie en goud:
De euro zien we nu rond de 1.186 dollar, de prijs van een vat Brent olie komt uit op 73,2 dollar terwijl een troy ounce goud nu op 1764 dollar staat.

De LIVEBLOG en Twitter:
Via de LIVEBLOG en tussendoor ook via mijn Twitter account laat ik gedurende de dag ook wat grafiekjes met korte uitleg voorbij komen over de markt. Op Twitter kunt u mij volgen via @USMarkets dan kunt u deze snelle informatie die ik deel uiteraard ook inzien .... https://twitter.com/USMarkets , ook opvallende beursfeiten komen er vaak langs !

Met vriendelijke groet,
Guy Boscart


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.