Beursdagboek Trader Guy 16 oktober 2023, 08:54

...

Beurzen nu op punt waar er richting moet worden gekozen

16 oktober 2023, 08:54 | Trader Guy | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Een slechte sessie vrijdag met in Europa toch een forse terugval, vooral door de angst dat de spanningen in het Midden-Oosten zich kunnen uitbreiden zodat alles zich escaleert. Niemand zit daarop te wachten en beleggers kunnen zoals we merken heel snel van sentiment wisselen. De olieprijzen liepen vrijdag fors op zodat de Brent olie plots weer boven de 90 dollar uitkomt. Verder zien we dat de tienjaarsrente in de VS weer gestaag oploopt en vanmorgen al op 4,67% staat. De futures staan wel wat hoger vanmorgen, de indicatie is dat de markt tussen de 0,2% en de 0,4% hoger kan starten, belangrijk is het vervolg later vandaag. De euro zien we rond de 1,053 dollar. We hebben geen posities meer open staan na dat we alles vrijdag met een mooie winst hebben kunnen sluiten. We bekijken waar er zich weer mogelijkheden voordoen deze week, we blijven wel rustig handelen in deze markt zodat we de risico's beperken ...

Voor wie een tijdje een signaaldienst wil volgen dan kunt u nu gebruik maken van de proef aanbieding. Er loopt nu een aanbieding om een abonnement uit te proberen tot 1 DECEMBER en dat voor slechts €35 !! Polleke Trading wordt dan €45 en COMBI-Trading kan nu voor €75 !! Kijk vooral even een tijdje met ons mee en beslis daarna of het bij u past ... Schrijf u in via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop en dan staat u snel op onze lijst met leden ... Wat zitten met wat posities in de markt nu, u kunt deze nog opnemen. Verder verwachten we nog veel mogelijkheden om op te handelen richting het einde van het jaar.Marktupdate 16 oktober:
Afgelopen vrijdag sluiten de beurzen negatief en dan vooral de indices in Europa. Op Wall Street wist de Dow Jones vooral door de banken sector en de olie sector nog in het groen te sluiten met 0,12%, mede door deze sectoren wist de S&P 500 het verlies te beperken tot 0,5%. Verder was er een verlies van 1,23% bij de Nasdaq terwijl de Nasdaq 100 de sessie afsloot met 1,24% verlies. Het grootste verlies zien we vooral bij de SOX index die 2,7% moest inleveren, de Dow Transport index sloot de sessie af met 1,76% verlies.

In Europa zien we dat de DAX met 1,55% verlies de sessie afsloot terwijl de AEX 1,03% lager sluit. De CAC 40 verloor 1,42%, de BEL 20 sluit 0,96% lager.

Het leek erop dat beleggers voor het weekend vooral voor veiligheid hebben gekozen door dat men vreest dat de huidige oplopende spanningen in het Midden-Oosten kunnen overslaan naar andere bronnen waarbij men vooral een nieuw conflict vreest met Hezbollah en zelfs met Iran. Men kijkt vooral naar de volgende stap die Israël zal nemen en zo het dreigement om de Gazastrook binnen te vallen waarmaakt. De beurzen moesten dan ook fors inleveren op de nieuwe angst die de markten binnensluipt.

We zien ook dat door deze omstandigheden de olie vrijdag fors duurder werd. Dat kwam dus door de mogelijke escalatie van het conflict in het Midden-Oosten en ook door een bericht dat de VS de sancties op de export van Russische olie verder hebben aangescherpt. Dit zorgt ervoor dat het aanbod opnieuw krapper kan worden.

Uit China kwam het nieuws dat de export in september opnieuw flink is gedaald, deze keer met ruim 6% al viel dat cijfer mee ten opzichte van de verwachting die op 7% uitkwam. De inflatie in China stabiliseerde in dezelfde maand, de producentenprijzen daalden minder hard in september.

Olie aandelen:
Vooral de olie-aandelen deden het heel goed in de slechte markt van vrijdag door de stevig oplopende olieprijs. BP steeg meer dan 2% terwijl TotalEnergies 1,5% opliep. Ook Shell won 1,5%. WTI-olie kostte vrijdag bijna 88 dollar en sluit op weekbasis zo'n 6% hoger.

Economische cijfers deze week:

Indicatie markt:
De futures staan vanmorgen hoger zowel in Europa als op Wall Street na het verlies van afgelopen vrijdag. We zien wat herstel maar de vraag blijft of deze winst kan worden aangehouden gedurende de rest van de sessie van vandaag. De 10 jaar rente in de VS loopt weer wat op vanmorgen tot rond de 4,67%. De Brent olie verliest net als de WTI olie iets vanmorgen.

We zitten nu een beetje tussen hoop en vrees, na de rally van begin vorige week zien we dat de indices behoorlijk wat moesten inleveren. De vraag is nu of de markt opnieuw richting de bodems terug moet of dat we vanaf de laagste standen van vrijdag opnieuw herstel gaan krijgen? We moeten vooral afwachten op wat er in de loop van vandaag zal gebeuren, de indicatie is dus positief maar dat sentiment moet wel worden doorgetrokken richting het slot van vandaag.

Er loopt nu een aanbieding om een abonnement uit te proberen tot 1 DECEMBER en dat voor slechts €35 !! Polleke Trading wordt dan €45 en COMBI-Trading kan nu voor €75 !! ... Schrijf u in via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop en dan staat u snel op onze lijst met leden ...

In Azië zien we lagere koersen vanmorgen, de Nikkei index staat 1,75% lager, de Hang Seng index moet fors inleveren en verliest vanmorgen zo'n 0,75%.

Marktoverzicht:

Analyse AEX:
Een test van het 50-daags gemiddelde zowel afgelopen donderdag en vrijdag was het maximaal haalbare wat betreft de AEX. We zien ook dat het 50-daags gemiddelde het 200-daags gemiddelde doorkruist aan het begin van deze maand (oktober) wat aangeeft dat de conditie van de AEX index behoorlijk zwak blijft. Het volgende richtpunt is nu de 730 punten waar de de blauwe steunlijn zien uitkomen. Als de AEX onder de 730 punten sluit dan moeten we rekening houden met opnieuw een daling richting de bodemzone die we tussen de 720 en de 715 punten zien.

Weerstand blijft het 50-daags gemiddelde dat rond de 740 punten uitkomt, de index zal daar een paar dagen boven moeten blijven om de trend te doen keren. Voorlopig ziet het er nog niet naar uit dat we in die richting moeten gaan denken, eerst de komende dagen maar afwachten wat betreft het verloor met als belangrijke punten de 730 punten naar omlaag en de 740 punten naar omhoog ...

Voorlopig kunnen we weinig doen met de AEX, we moeten eerst wachten op een test van die 730 punten of de 740 punten. Mogelijke long rond die 730 punten of short rond de 740 punten. De leden krijgen daarover bericht wanneer we iets kunnen doen.

Grafiek AEX:

Nasdaq 100 korte analyse:
De Nasdaq 100 lag er nog sterk bij tot donderdag en zette op de lijn over de recente toppen een top neer, dat wordt nu dus de zware weerstand en die wacht rond de 15.275-15.300 punten. Vanaf die weerstand moest de index fors inleveren om vrijdag opnieuw negatief te sluiten. Ook het 50-daags gemiddelde dat rond de 15.065 punten uitkomt werd in de negatieve richting doorbroken hetgeen een zwak signaal afgeeft. De Nasdaq 100 moest zelfs terug tot de steunlijn net onder de 15.000 punten.

Onder het 50-MA zien we nu een eerste steun rond de 14.950 punten, later steun rond de 14.800 en de 14.750 punten. Als de index onder die 14.750 punten verder terug moet dan komen de bodems van vorige week rond de 14.500 punten weer in beeld als steun en doel.

Weerstand zien we nu rond de 15.065 punten waar het 50-daags gemiddelde uitkomt, later weerstand rond de lijn over de toppen die we nu rond de 15.275-15.300 punten zien.

Er liep een short positie op de Nasdaq vanaf de topzone, vrijdag hebben we winst genomen zodat we nu weer kunnen wachten op een volgende instap op deze index. Er kunnen zich in de loop van deze week opnieuw kansen voordoen. Wie mee wil doen kan lid worden, dan krijgt u onze signalen op de indices per mail en SMS.

Schrijf u in via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop en ontvang onze updates en signalen om te handelen ...

Grafiek Nasdaq 100 index:


Voor wie een tijdje een signaaldienst wil volgen dan kunt u nu gebruik maken van de proef aanbieding. Er loopt nu een aanbieding om een abonnement uit te proberen tot 1 DECEMBER en dat voor slechts €35 !! Polleke Trading wordt dan €45 en COMBI-Trading kan nu voor €75 !! Kijk vooral even een tijdje met ons mee en beslis daarna of het bij u past ...Schrijf u in via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop en dan staat u snel op onze lijst met leden ... We hebben geen posities meer lopen na dat we afgelopen vrijdag winst hebben genomen op de indices. Zie hieronder de resultaten van deze maand (oktober) en die van vorige maand (september)

Resultaat deze maand (oktober)

Resultaat maand september:


Met vriendelijke groet,
Guy Boscart


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.