Beursdagboek Trader Guy 17 oktober 2023, 09:02

...

Stevige rally op Wall Street, Europa wacht voorlopig nog af

17 oktober 2023, 09:02 | Trader Guy | leestijd: 12 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De beurzen blijven volatiel en wisselen positieve dagen af met negatieve, ik denk dat het zo zal blijven richting het einde van het jaar. Wat opvalt is dat veel parameters die belangrijk zijn voor het verloop van de markten weer in de ongunstige richting bewegen. Eerst zien we de olieprijs fors oplopen afgelopen vrijdag zodat een vat Brent olie weer rond de 90 dollar uitkomt. Verder zien we dat de tienjaarsrente weer oploopt en vanmorgen al op 4,76% staat. Deze 2 zaken bij elkaar zien er opnieuw niet goed uit en normaal gezien zou dat de markten omlaag moeten sturen. Wel komen er nog een reeks kwartaalcijfers uit deze week, beleggers focussen zich daar nu ook op. De euro zien we vanmorgen rond de 1,053 dollar. We hebben voor de leden nu geen posities open staan maar ik hou de markt in de gaten en waar het kan zal ik instappen op enkele indices. Vooral de indices op Wall Street kunnen kansen bieden deze week, wel wacht ik op een goed momentum ... Doe nu mee tot 1 januari 2024 via de nieuwe aanbieding ...

Voor wie een tijdje een signaaldienst wil volgen dan kunt u nu gebruik maken van de proef aanbieding. Er loopt nu een aanbieding om een abonnement uit te proberen tot 1 JANUARI 2024 ofwel tot het einde van dit jaar voor slechts €35 !! Polleke Trading wordt dan €45 en COMBI-Trading kan nu voor €75 !! Kijk vooral even een tijdje met ons mee en beslis daarna of het bij u past ... Schrijf u in via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop en dan staat u snel op onze lijst met leden ... Wat zitten met wat posities in de markt nu, u kunt deze nog opnemen. Verder verwachten we nog veel mogelijkheden om op te handelen richting het einde van het jaar.



Marktupdate 17 oktober:
Wall Street eindigde de sessie maandag met een stevige plus, beleggers verleggen de aandacht nu richting de komende kwartaalcijfers van enkele grote bedrijven. Wall Street probeert de spanningen in het Midden-Oosten wat naar de achtergrond te verschuiven al zal dat niet zo makkelijk gaan. Het bericht dat President Biden naar Israël gaat morgen om het land ervan te overtuigen de boel niet te laten escaleren. Het is en blijft een moeilijke kwestie waar helaas veel onschuldige mensen daarvan het slachtoffer worden. Men is vooral bang dat alles zich zal uitbreiden en we er nog lang mee te maken kunnen krijgen. Zoals we gisteren in Brussel en vrijdag al in Frankrijk zorgt zoiets er ook voor dat eenlingen plots weer opduiken met moordaanslagen op onschuldige burgers.

Uiteindelijk won de Dow Jones maandag 0,9%, ofwel meer dan 300 punten, de technologie indices zoals de Nasdaq en de Nasdaq 100 wonnen rond de 1,2%. De S&P 500 sloot 1% in de plus. De SOX index deed het nog wat beter met 1,43% winst terwijl de Dow Transport index 1,88% winst boekte maandag.

Het cijferseizoen komt deze week goed op gang met vandaag de cijfers van Goldman Sachs en Bank of America. Morgen (woensdag) krijgen we de cijfers van Tesla en Netflix die tot de top van de technologie aandelen behoren. Vooral Netflix kan het wat moeilijker krijgen door de lange staking van de scenario schrijvers in Hollywood waardoor en minder nieuwe series werden gemaakt. Uit de cijfers zal moeten blijken welke gevolgen dat met zich mee bracht.

In Europa zien we maandag dat de DAX met 0,34% winst de sessie afsloot en zo amper herstelde van het verlies dat afgelopen vrijdag werd opgelopen. De AEX won maandag slechts 0,2%. Verder zien we dat de Franse CAC 40 met 0,27% winst de sessie afsloot terwijl de BEL 20 zo'n 0,34% winst boekte.

De beurzen in Europa begonnen de week wat voorzichtiger, door het tot nu toe uitblijven van een escalatie van de spanningen in het Midden-Oosten lijkt men vooral een afwachtende houding aan te houden. Beleggers blijven de gebeurtenissen nauwlettend in de gaten houden nu Israël klaar staat om een volgende stap te nemen. Nu president Biden naar Israël afreist kan het zijn dat men wacht voor dat men verdere stappen neemt. Er zal veel gepraat moeten worden tussen alle partijen want het kruitvat staat op ontploffen en zoiets kan meer gevolgen hebben voor Europa dan voor de VS. Dit alles blijft uiteraard boven de markten hangen ...

Economische cijfers deze week:

Indicatie markt:
De futures staan vanmorgen zowel in Europa als op Wall Street wat lager. Vooral op Wall Street zien we een sterke sessie maandag met 0,93% winst voor de Dow Jones en 1,2% winst bij de Nasdaq en de Nasdaq 100. We krijgen een belangrijke sessie met de vraag of het herstel van maandag kan worden doorgezet of als er toch weer een draai naar omlaag komt.

Het zal niet makkelijk worden aangezien meerdere nevenfactoren niet meewerken. De 10 jaar rente in de VS is opnieuw aan het oplopen want vanmorgen komt die uit rond de 4,76%. De Brent olie en de WTI olie doen niet zoveel vanmorgen en staan nagenoeg gelijk aan het slot van maandag maar maar de olieprijs stijgt wel al fors vanaf de bodem die vorige week op de borden stond.

We zitten nu een beetje tussen hoop en vrees, na de rally van begin vorige week zien we dat de indices eerst behoorlijk wat moesten inleveren maar maandag zien we vooral op Wall Street opnieuw een forse beweging omhoog. De vraag is nu of de markt opnieuw richting de bodems terug moet of dat we vanaf de laagste standen van vrijdag opnieuw herstel gaan krijgen? We moeten vooral afwachten op wat er in de loop van vandaag zal gebeuren, de indicatie is vanmorgen via de futures ligt negatief maar we moeten in de loop van de sessie bekijken hoe de markt zich zal gedragen.

Er loopt nu een aanbieding om een abonnement uit te proberen tot 1 JANUARI 2024 ofwel de rest van dit jaar en dat voor slechts €35 !! Polleke Trading wordt dan €45 en COMBI-Trading kan nu voor €75 !! ... Schrijf u in via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop en dan staat u snel op onze lijst met leden ...

In Azië zien we vanmorgen hogere koersen, de Nikkei index staat 1,2% in de plus terwijl de Hang Seng index vanmorgen zo'n 0,8% hoger staat.

Marktoverzicht:

Analyse AEX:
Een test van het 50-daags gemiddelde zowel afgelopen donderdag en vrijdag was het maximaal haalbare wat betreft de AEX maar we zien dat de index maandag opnieuw richting dat 50-MA op wou lopen. Wat ook belangrijk is, het 50-daags gemiddelde doorkruiste het 200-daags gemiddelde aan het begin van deze maand (oktober) en dat laat meteen zien dat de conditie van de AEX index behoorlijk zwak blijft.

Het volgende richtpunt omlaag wordt nu de 730 punten waar we de blauwe steunlijn zien uitkomen. Als de AEX onder de 730 punten sluit dan moeten we rekening houden met opnieuw een daling richting de bodemzone die we tussen de 720 en de 715 punten zien.

Weerstand blijft hoe dan ook het 50-daags gemiddelde dat rond de 740 punten uitkomt, de index zal daar eerst een paar dagen boven moeten blijven om de trend te doen keren. Voorlopig ziet het er nog niet naar uit dat we in die richting moeten gaan denken maar in deze markt weten we het nooit. Nu de komende dagen maar afwachten wat betreft het verloop met als belangrijke punten de 730 punten naar omlaag en de 740 punten naar omhoog ...

Voorlopig kunnen we nog weinig doen met de AEX, we moeten eerst wachten op een test van die 730 punten of de 740 punten. Mogelijke long rond die 730 punten of short rond de 740 punten. Beide niveaus werden gedurende de sessie van maandag opgezocht maar nog niet bereikt. De leden krijgen een bericht wanneer we iets kunnen doen met de AEX index ...

Grafiek AEX:

Dow Jones analyse:
De Dow Jones ligt er al een paar sessies beter bij dan de rest, de index won maandag 314 punten en sluit de sessie af net onder de 34.000 punten. De index sluit nu wel boven het 200-daags gemiddelde en dat voor het eerst sinds eind september. De index staat daar nu zo'n 160 punten boven.

Het volgende doel wordt nu het 50-daags gemiddelde dat rond de 34.320 punten uitkomt, daar net boven rond de 34.350 punten wacht er nog een zware weerstand door de lijn over de recente toppen en de horizontale lijn onder enkele bodems en toppen vanaf mei dit jaar. We kunnen er van uit gaan dat de Dow Jones het tussen de pakweg 34.300 en 34.350 punten moeilijk kan krijgen.

Steun zien we nu rond de 33.820 punten waar het 200-MA uitkomt, later steun rond de 33.600 punten steun.

De indicatoren verbeteren nu wel wat, de MACD draait duidelijk naar omhoog terwijl de RSI net boven de 50 uitkomt. We bekijken nu rustig of de Dow Jones boven die 34.300-34.350 punten zal geraken de komende sessies, dat wordt belangrijk.

Schrijf u in via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop en ontvang onze updates en signalen om te handelen tot het einde van dit jaar (2023) ...

Grafiek Dow Jones index:


Brent olie analyse:
De Brent olie kende afgelopen vrijdag een zeer sterke dag met een stijging vanaf de 85 dollar naar bijna 91 dollar. Er werden meerdere hindernissen doorbroken waaronder het 50-daags gemiddelde dat rond de 88,5 dollar uitkwam en de horizontale lijn onder enkele bodems van september. De Brent geraakt tot nu toe nog niet tot de topzone die we rond de 95 dollar zien maar de opzet en de kracht van afgelopen vrijdag maakt het niet onmogelijk dat de index weer richting die top toe kan bewegen op de korte termijn.

Steun kunnen we nu rond dat 50-daags gemiddelde verwachten en dat komt uit rond de 88,5 dollar, later steun rond de 85 dollar waar de olie al enkele keren op kaatste de afgelopen 2 weken.

De indicatoren worden in ieder geval wat sterken, de RSI staat zo weer boven de 50 terwijl de MACD naar positief draait sinds maandag.

Grafiek Brent olie:


Voor wie een tijdje een signaaldienst wil volgen dan kunt u nu gebruik maken van de proef aanbieding. Er loopt nu een aanbieding om een abonnement uit te proberen tot 1 JANUARI 2024 ofwel de rest van dit jaar voor slechts €35 !! Polleke Trading wordt dan €45 en COMBI-Trading kan nu voor €75 !! Kijk vooral even een tijdje met ons mee en beslis daarna of het bij u past ...Schrijf u in via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop en dan staat u snel op onze lijst met leden ... We hebben op dit moment geen posities meer lopen na dat we afgelopen vrijdag winst hebben genomen. Zie hieronder de resultaten van deze maand (oktober) en die van vorige maand (september)

Resultaat deze maand (oktober)

Resultaat maand september:


Met vriendelijke groet,
Guy Boscart


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.