Beursdagboek Trader Guy 19 oktober 2023, 08:41

...

Olie en rente sluipen verder omhoog en bezorgen beleggers angst

19 oktober 2023, 08:41 | Trader Guy | leestijd: 11 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

De beurzen blijven onder druk staan door de oplopende rente, de stijgende olieprijzen en de spanningen in het Midden-Oosten. De mix van deze feiten zorgde ervoor dat alle indices omlaag moesten. Vooral de Dow Transport index kreeg het deze keer zwaar met een terugval van maar liefst 3,44%. De rente bereikt vanmorgen al bijna de volgende psychologische grens van 5%, beleggers vragen zich nu af of de rente boven die 5% geraakt en vooral voor hoe lang. De Brent olie die vanmorgen op 91 dollar staat sluit ook langzaam richting de topzone rondom de 95 dollar. Verder zien we dat de AEX door de steun zakt, dat kwam vooral door ASML dat fors moest inleveren na de cijfers. We zoeken nu naar een momentum om een long positie op te nemen, de leden krijgen daar uiteraard bericht over als het zo ver is.

Voor wie een tijdje een signaaldienst wil volgen dan kunt u nu gebruik maken van de proef aanbieding. Er loopt nu een aanbieding om een abonnement uit te proberen tot 1 JANUARI 2024 ofwel tot het einde van dit jaar voor slechts €35 !! Polleke Trading wordt dan €45 en COMBI-Trading kan nu voor €75 !! Kijk vooral even een tijdje met ons mee en beslis daarna of het bij u past ... Schrijf u in via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop en dan staat u snel op onze lijst met leden ... Wat zitten met wat posities in de markt nu, u kunt deze nog opnemen. Verder verwachten we nog veel mogelijkheden om op te handelen richting het einde van het jaar.Marktupdate 19 oktober:
De beurzen zijn woensdag lager gesloten door de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten waar de spanningen verder oplopen en vooral ook door de oplopende rentes die grotere risico's aan het inprijzen zijn voor de financiële markten. De Amarikaanse rente op de staatslening van 10 jaar doorbrak het jaarrecord met een slot op 4,91% en loopt vanmorgen verder op tot rond de 4,97%. Dat is het hoogste niveau sinds 2007. Beleggers blijven zich zorgen maken over de inflatie die hardnekkig hoog blijft door de opnieuw stijgende olieprijs en ook door de sterker dan verwachte Amerikaanse macrocijfers.

Uiteindelijk verloor de Dow Jones woensdag 0,98%, ofwel 332 punten, de technologie indices zoals de Nasdaq (-1,62%) en de Nasdaq 100 (-1,41%) verloren woensdag fors na opnieuw een volatiele sessie. De S&P 500 sloot 1,34% lager. Verder zien we een verlies van 1,76% bij de SOX index, de Dow Transport index verloor fors met een daling van maar liefst 3,44%.

De cijfers van Tesla vielen tegen, het aandeel verloor nabeurs ruim 4%, de cijfers van Netflix vielen dan weer mee waardoor het aandeel 12,5% hoger ging nabeurs.

In Europa zien we dat de AEX woensdag 0,98% verloor terwijl de DAX met 1,03% terug moest. Verder zien we dat de Franse CAC 40 met 0,91% verlies de sessie afsloot terwijl de BEL 20 zo'n 1,58% verloor.

Rente:
De rente op tienjarige staatsobligaties steeg woensdag opnieuw fors en noteerde rond het slot ongeveer 4,91% wat het hoogste niveau in meer dan 16 jaar is. Vanmorgen loopt de rente verder op en staat nu al op 4,97%, de 5% komt in beeld en zal zeker getest worden in de loop van de dag.

Olieprijs:
De Brent olie staat vanmorgen rond de 91,2 dollar terwijl de WTI olie nu rond de 87,15 dollar uitkomt.

Conclusie voor vandaag:
U merkt dat het opnieuw een moeilijke kan worden op de beurzen vandaag, de rente loopt verder op richting de 5% terwijl de olieprijs weer dichter bij de top komt. Dinsdag heb ik via een ledenupdate al aangegeven om even te wachten met het opnemen van nieuwe posities, het is nu niet het moment maar we houden de markt wel heel goed in de gaten, mogelijk doen we later deze week wel iets met de indices en mogelijk ook met een aandeel ...

Economische cijfers deze week:

Indicatie markt:
De futures staan vanmorgen zowel in Europa als op Wall Street opnieuw wat lager. Het zal ook vandaag niet makkelijk worden aangezien de bekende nevenfactoren niet meewerken. De 10 jaar rente in de VS is opnieuw snel aan het oplopen want vanmorgen komt die uit rond de 4,96% wat meteen opnieuw een top sinds meer dan 16 jaar is. De rente zal snel de 5% testen en dan moeten we zien of de rente erboven kan blijven. De Brent olie zien we vanmorgen rond de 91,2 dollar en zo sluipt de Brent stap voor stap weer richting de 95 dollar waar we de recente top zien uitkomen.

We zitten met de markt momenteel een beetje tussen hoop en vrees, de grote vraag blijft of de markt opnieuw richting de bodems terug moet of dat de indices zodra de olie en de rente weer gaan inleveren we opnieuw een herstel gaan zien van enkele procenten? Waar het kan zal ik posities in nemen maar het momentum moet dan wel goed zijn ...

Er loopt nu een aanbieding om een abonnement uit te proberen tot 1 JANUARI 2024 ofwel de rest van dit jaar en dat voor slechts €35 !! Polleke Trading wordt dan €45 en COMBI-Trading kan nu voor €75 !! ... Schrijf u in via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop en dan staat u snel op onze lijst met leden ...

In Azië zien we vanmorgen een slechte dag met de Nikkei index die zo'n 1,86% lager staat en de Hang Seng index waar we vanmorgen zo'n 2,4% verlies zien.

Marktoverzicht:

Analyse AEX:
De AEX blijft zwak momenteel, de index duikt nu ook onder de 730 punten steun. We zien dat als de AEX onder die 730 punten blijft de weg open ligt richting eerst de 725 punten en later richting de 720 punten. Daaronder kan de index de bodem rond de 715 punten weer opzoeken. De AEX verloor mede door ASML dat stevig terug moest maar ook door dat Wall Street fors moest inleveren nu de tienjaarsrente opliep tot net onder de 5%.

De indicatoren verzwakken ook weer, de RSI staat opnieuw onder de 50 en de MACD lijkt opnieuw te draaien en blijft zo onder de 0-lijn. De index blijft onder het 50-daags gemiddelde en zeker ver van het 200-daags gemiddelde. De index heeft dat 50-MA wel een keer of 3 opgezocht maar wist er niet boven te sluiten.

Weerstand zien we nu rond de 730 punten, later rond de 735 punten weerstand en daar net boven het 50-MA dat nu rond de 738 punten uitkomt.

Grafiek AEX:

Nasdaaq 100 analyse:
De Nasdaq 100 moet opnieuw fors inleveren woensdag en het verlies werd deze keer aangehouden tot het slot. Technisch bekeken ziet het er nog altijd slecht uit met de lagere toppen want na een test van de weerstand pakweg een goeie week geleden zien we toch weer een beweging omlaag wat we duidelijk zien is op de grafiek. De daling tot onder de steunlijn net onder de 15.000 punten blijft zwak. Als de index onder deze steunlijn blijft de komende sessies dan ligt de weg open richting eerst de 14.750 punten en later richting de bodem die we rond de 14.500 punten zien.

De lijn onder de bodems komt nu uit rond de 14.250-14.300 punten en dat kan ook een doel worden bij enkele slechte dagen. Verder zien we dat de index moeite heeft om het 50-daags gemiddelde te doorbreken in de positieve richting wat ook een zwak teken is.

Weerstand nu eerst rond de 15.000 punten, later rond de 15.250 punten met daarboven de lijn over de toppen die nu rond de 15.325 punten uitkomt. Wel moeten we het verloop van de rente goed in de gaten houden want als de rente vanaf de nieuwe top zakt zal de Nasdaq 100 weer snel een paar procent herstellen. We zoeken een punt waar we eventueel kunnen instappen met een positie.

De Nasdaq 100 is een index waar we vaak op handelen, om de signalen te ontvangen kunt u lid worden. Schrijf u in via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop en ontvang onze updates en signalen om te handelen tot het einde van dit jaar (2023) ...

Grafiek Nasdaq 100 index:


Analyse ASML:
Het aandeel ASML lag er nogal volatiel bij woensdag na dat de cijfers bekend werden gemaakt. Uiteindelijk verloor ASML zo'n 3,5% op slotbasis na even ruim 5% lager te hebben gestaan. ASML verloor door dat de vooruitzichten minder worden vanaf volgend jaar maar ook de druk op de chip sector zorgde ervoor dat het aandeel onder druk stond.

Technisch bekeken test ASML nu de bodemzone rond de €545-€550, als het aandeel daaronder terecht komt dan ligt de weg open richting de €520 en later tot rond de €500. We zien dat ASML hoe dan ook al in een downtrend zit vanaf het begin van de zomer, we zien vooral lagere toppen en lagere bodems.

ASML staat ook ruim onder het 50-daags gemiddelde dat rond de €581 uitkomt. Dat kan nu de eerste belangrijke weerstand worden op korte termijn, later rond de lijn over de toppen de volgende weerstand, dat niveau wacht nu rond de €580-€585.

De RSI zakt weer onder de 50 en is dus negatief, de MACD blijft zwak en draait weer naar omlaag.

We volgen ASML goed en via Guy Trading zal ik waar het kan een positie opnemen, eerst bekijk ik of de bodem het kan houden tussen de pakweg €545-€550. De leden krijgen dan op tijd bericht ...

Om mee te doen met onze signalen via Guy Trading voor €35 tot 1 januari ga dan naar onze Tradershop op de website via de link https://www.usmarkets.nl/trade... en schrijf u meteen in ...

Grafiek ASML:


Handelen met Turbo's of Boosters op indexen en aandelen?
Voor wie een tijdje een signaaldienst wil volgen dan kunt u nu gebruik maken van de proef aanbieding. Er loopt nu een aanbieding om een abonnement uit te proberen tot 1 JANUARI 2024 ofwel de rest van dit jaar voor slechts €35 !! Polleke Trading wordt dan €45 en COMBI-Trading kan nu voor €75 !! Kijk vooral even een tijdje met ons mee en beslis daarna of het bij u past ...Schrijf u in via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop en dan staat u snel op onze lijst met leden ...

We hebben op dit moment geen posities meer lopen na dat we afgelopen vrijdag winst hebben genomen. Zie hieronder de resultaten van deze maand (oktober) en die van vorige maand (september)

Resultaat deze maand (oktober)

Resultaat maand september:


Met vriendelijke groet,
Guy Boscart


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.