Beursdagboek Trader Guy 20 oktober 2023, 08:36

...

Rente tot 5 procent, beurzen blijven daardoor zwak ...

20 oktober 2023, 08:36 | Trader Guy | leestijd: 12 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

De markten blijven zwak door dat de rente de 5% opzoekt en waarschijnlijk daar doorheen zal breken op de korte termijn. De Brent olie loopt ook gestaag verder op richting de top van eind september. Deze 2 waarnemingen zijn in ieder geval geen goed teken voor de markten op de korte termijn, gisteren verloren de indices op Wall Street tussen de 0,75% en de 1%. In Europa zien we ook verlies, de AEX en de DAX rond de 0,3% maar de CAC 40 verloor 0,65% en de BEL 20 zelfs 1,71%. Door dat de rente hoog blijft en met die 5% grens in zicht kunnen we niets doen, een psychologisch punt blijft een moeilijke grens met de vraag vanaf daar fors terug of de gekte zet door en we gaan er nog even fors door voor dat de rente een top maakt. Ook de olieprijzen die blijven oplopen vragen om aandacht, de top rond de 95 dollar is een doel maar ik zie ze het doortrekken tot rond de 100 dollar over pakweg een week of 2. Ook daar kunnen we niet zoveel mee doen door een te groot risico ...

Voor wie een tijdje een signaaldienst wil volgen dan kunt u nu gebruik maken van de proef aanbieding. Er loopt nu een aanbieding om een abonnement uit te proberen tot 1 JANUARI 2024 ofwel tot het einde van dit jaar voor slechts €35 !! Polleke Trading wordt dan €45 en COMBI-Trading kan nu voor €75 !! Kijk vooral even een tijdje met ons mee en beslis daarna of het bij u past ... Schrijf u in via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop en dan staat u snel op onze lijst met leden ... Wat zitten met wat posities in de markt nu, u kunt deze nog opnemen. Verder verwachten we nog veel mogelijkheden om op te handelen richting het einde van het jaar.Marktupdate 20 oktober:
De beurzen leveren verder in en verloren allemaal donderdag, de oplopende rente en de stijgende olieprijs maken het er niet makkelijker op. Verder bekijken we ook de kwartaalcijfers die binnenkomen, Netflix werd een uitschieter omhoog met 16% winst maar Tesla verloor bijna 10% donderdag.

Het is nu vooral uitkijken naar de zogenaamde "Magnificent Seven"-aandelen, dat zijn Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Tesla en Meta Platforms. Die zorgden al voor een enorme winst van pakweg 12% op de S&P 500 index eerder dit jaar. De sterke prestaties zet zo de druk hoog om goed te blijven presteren want de gemiddelde koers-winstverhouding bij deze aandelen komt nu uit op ongeveer 33 wat vergeleken met de gemiddelde koers-winstverhouding van de gehele S&P 500 die op ongeveer 18,3 uitkomt buitensporig is. Vanaf volgende week komen er meerdere bedrijven uit deze TOP 7 groep al met cijfers. We zijn benieuwd naar welke reactie dit zal leiden ...

Uiteindelijk verloor de Dow Jones donderdag 0,75%, ofwel 250 punten, de technologie indices zoals de Nasdaq (-0,96%) en de Nasdaq 100 (-0,85%) sluiten donderdag lager na opnieuw een volatiele sessie. De S&P 500 sloot 0,85% lager. Verder zien we een verlies van 1,34% bij de SOX index, de Dow Transport index verloor na een verlies van 3,44% woensdag weer 1%.

In Europa zien we dat de AEX woensdag 0,27% verloor terwijl de DAX met 0,98% terug moest. Verder zien we dat de Franse CAC 40 met 0,65% verlies de sessie afsloot terwijl de BEL 20 zo'n 1,71% verloor.

Rente:
De rente op tienjarige staatsobligaties steeg donderdag opnieuw fors en noteerde op slotbasis 4,99% wat het hoogste niveau in meer dan 16 jaar is en echt maar een fractie onder de 5% is. Vanmorgen zien we de rente rond de 4,96% maar de dag is nog lang, de 5% komt in beeld en zal denk ik weer getest worden in de loop van de dag.

Olieprijs:
De Brent olie staat vanmorgen rond de 93,2 dollar terwijl de WTI olie nu rond de 89,2 dollar uitkomt.

Conclusie voor vandaag:
U merkt dat het opnieuw een moeilijke dag kan worden op de beurzen, de rente loopt verder op en wist de 5% al aan te tikken terwijl de olieprijs gestaag dichter bij de top van enkele weken geleden komt. Gisteren (donderdag) heb ik via een leden-update al aangegeven om nog te wachten met het opnemen van posities, het is nu met de neven indicaties nog niet het moment om wat te doen maar we houden de markt wel goed in de gaten. Mogelijk kunnen we volgende week wel iets doen met de indices en mogelijk ook met 1 of 2 aandelen bij Guy Trading ...

Economische cijfers deze week:

Indicatie markt:
De futures staan vanmorgen zowel in Europa als op Wall Street opnieuw wat lager. Het zal ook vandaag niet makkelijk worden aangezien de bekende nevenfactoren niet meewerken. De 10 jaar rente in de VS is opnieuw snel aan het oplopen want vanmorgen komt die uit rond de 4,96% wat meteen opnieuw een top sinds meer dan 16 jaar is. De rente heeft al even de 5% getest en nu moeten we vooral afwachten of de rente er doorheen breekt en er boven kan blijven. De Brent olie loopt ook verder op, vanmorgen kost een vat Brent olie al rond de 93,2 dollar en zo sluipt de Brent stap voor stap weer richting de 95 dollar waar we de recente top zien uitkomen.

We zitten met de markt momenteel een beetje tussen hoop en vrees, de grote vraag blijft of de markt opnieuw richting de bodems terug moet of dat de indices zodra de olie en de rente weer beginnen in te leveren we opnieuw een fors herstel gaan laten zien van enkele procenten? Waar het kan zal ik posities in nemen maar het momentum moet dan wel goed zijn ...

Er loopt nu een aanbieding om een abonnement uit te proberen tot 1 JANUARI 2024 ofwel de rest van dit jaar en dat voor slechts €35 !! Polleke Trading wordt dan €45 en COMBI-Trading kan nu voor €75 !! ... Schrijf u in via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop en dan staat u snel op onze lijst met leden ...

In Azië zien we vanmorgen een verdere daling bij de Nikkei index die zo'n 0,5% lager staat, ook de Hang Seng index verliest 0,5%.

Marktoverzicht:

Analyse Dow Jones:
De Dow Jones begint nu ook weg te zakken en raakt de steunlijn nu aan rond de 33.400 punten. Als de Dow Jones onder deze steun zakt dan ligt de weg open richting de 33.000 punten waar we de bodem van begin deze maand zien uitkomen. De Dow Jones zakt nu ook verder weg onder het 200-daags gemiddelde en staat al sinds midden september onder het 50-daags gemiddelde. De lagere toppen vallen uiteraard ook op, de laatste top geraakte niet eens tot de lijn over de toppen van begin augustus en midden september.

De indicatoren zien er ook niet goed uit, de RSI zakt verder weg onder de 50 terwijl de MACD onder de 0-lijn weer negatief draait. Wat betreft de Dow Jones moeten we net als bij de andere indices op Wall Street wachten op een punt om in te stappen met een positie.

Weerstand zien we nu eerst rond het 200-daags gemiddelde en dat komt uit rond de 33.830 punten, later weerstand rond de 34.000-34.200 punten.

Om mee te doen met onze signalen kan dat nu voor €35 tot 1 januari. Schrijf u meteen in via onze Tradershop op de website, de link daarvoor is https://www.usmarkets.nl/trade... en schrijf u meteen in ...

Grafiek Dow Jones:

S&P 500:
De S&P 500 zakt nu ook verder weg maar blijft in tegenstelling tot de Dow Jones nog boven het 200-daags gemiddelde al komt de index net als begin oktober weer dicht bij dat niveau. Steun kunnen we nu rond de 4250 punten verwachten met daar snel onder de 4231 punten waar dat 200-MA nu uitkomt. Later zien we steun rond de 4210 punten, onder die 4210 punten ligt er een diep gat tot rond de 4100 punten waar dan de volgende belangrijke steun wacht.

Weerstand in eerste instantie rond de 4300 punten, later rond de 4330 punten de volgende hindernis. Het 50-daags gemiddelde komt nu uit rond de 4391 punten en dat werd dinsdag nog getest zien we op de grafiek. Verder nog weerstand rond de 4450 punten.

De indicatoren worden weer zwakker nu, de RSI staat onder de 50 terwijl de MACD nu weer draait in de negatieve zone.

We handelen vaak op de indices zowel in Europa als op Wall Street. Om de signalen te ontvangen kunt u lid worden. Schrijf u in via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop en ontvang onze updates en signalen om te handelen tot het einde van dit jaar (2023) ...

Grafiek S&P 500 index:


Analyse tienjaarsrente VS:
De rente op de 10 jaar Amerikaanse staatslening loopt verder op, als ik naar de grafiek kijk dan zie ik overeenkomsten met het verloop van aandelen die lange tijd ongeremd opliepen en door FOMO hoge toppen neer hebben gezet. Dat zien we nu een beetje bij de rente, het is meer een soort hype beweging dan dat het de realiteit is, we zitten duidelijk in de overdrijvingsfase. Er komt een draai maar wanneer weten we niet, het is niet zo dat de rente nu snel tot ver boven de 5% zal uitschieten maar we kunnen niks uitsluiten. Er zijn meerdere factoren die meespelen, de oorlog en de inflatie zorgen ervoor dat de risico premies op staatsobligaties hoger worden. Simpel uitgelegd, men is bereid om meer rente te betalen om zo meer geld te kunnen ophalen.

Vergeet niet dat de rente al in een dag of 3 tijd van 4,89% terugviel tot rond de 4,5% vorige week, dus het kan snel gaan. Aan de andere kant is het ook zo dat de markten tijdens deze terugval tussen de 4% en 6% hoger wisten te geraken. Dus ja, het verloop van de rente is nu een van de meest belangrijke indicaties voor wat de markten gaan doen. We blijven de rente dan ook op de voet volgen want op dit moment is het onze gids voor het verloop van de markten.

De 5% staat bijna op de borden, gisteren en vanmorgen werd de 4,996% en de 4,997% al aangetikt, dus het gaat om amper een fractie voor dat de test er komt. De vraag is dus niet of die 5% er komt of in feite al werd getest, het gaat erom wat de rente daarboven zal doen later. Als die 5% kan worden vastgehouden en de overdrijving doorzet dan kan de rente net zo snel oplopen tot rond de 5,5%. Dat zal voor de beurzen niet beter worden, zolang de rente niet zakt richting de pakweg 4,5% dan blijven we beter nog uit de markt. De grote vraag blijft waar het pijnpunt ligt voor wat betreft de rente ...

Grafiek tienjaarsrente VS:


Handelen met Turbo's of Boosters op indexen en aandelen?
Voor wie een tijdje een signaaldienst wil volgen dan kunt u nu gebruik maken van de proef aanbieding. Er loopt nu een aanbieding om een abonnement uit te proberen tot 1 JANUARI 2024 ofwel de rest van dit jaar voor slechts €35 !! Polleke Trading wordt dan €45 en COMBI-Trading kan nu voor €75 !! Kijk vooral even een tijdje met ons mee en beslis daarna of het bij u past ...Schrijf u in via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop en dan staat u snel op onze lijst met leden ...

We hebben op dit moment geen posities meer lopen na dat we afgelopen vrijdag winst hebben genomen. Zie hieronder de resultaten van deze maand (oktober) en die van vorige maand (september)

Resultaat deze maand (oktober)

Resultaat maand september:


Met vriendelijke groet,
Guy Boscart


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.