Beursdagboek Trader Guy 18 oktober 2023, 08:55

...

Chip aandelen onder druk, olie en rente lopen weer fors op

18 oktober 2023, 08:55 | Trader Guy | leestijd: 11 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Vooral de technologie sectoren verloren dinsdag op Wall Street, de halfgeleiders stonden onder druk door nieuwe beperkingen om AI chips te verkopen aan China. Verder loopt de rente weer fors op en staat zo bijna weer rond de topzone dicht bij de 4,9%. En als het allemaal nog niet genoeg is zien we dat de olieprijzen weer fors oplopen door de spanningen in het Midden-Oosten. Voor een vat Brent olie moet er vanmorgen al 91,6 dollar worden betaald. Allemaal tekenen dat er weer over de inflatie en de rente zal worden gepraat de komende dagen. Aan de andere kant zou het goed kunnen dat er weer een top komt bij zowel de rente als bij de olieprijs maar dat moeten we nog afwachten. Voorlopig wacht ik nog even om posities op te nemen, het is nu even te onzeker door de nevenfactoren waarop de markten volop reageren ...

Voor wie een tijdje een signaaldienst wil volgen dan kunt u nu gebruik maken van de proef aanbieding. Er loopt nu een aanbieding om een abonnement uit te proberen tot 1 JANUARI 2024 ofwel tot het einde van dit jaar voor slechts €35 !! Polleke Trading wordt dan €45 en COMBI-Trading kan nu voor €75 !! Kijk vooral even een tijdje met ons mee en beslis daarna of het bij u past ... Schrijf u in via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop en dan staat u snel op onze lijst met leden ... Wat zitten met wat posities in de markt nu, u kunt deze nog opnemen. Verder verwachten we nog veel mogelijkheden om op te handelen richting het einde van het jaar.Marktupdate 18 oktober:
Wall Street lag er verdeeld bij dinsdag, vooral de technologie indices deden het minder goed deze keer met gedurende de sessie behoorlijk wat volatiliteit. De Nasdaq stond op een gegeven moment fors lager door dat de rente in de VS weer snel opliep na de economische cijfers. Later gedurende de sessie herpakte alles zich wel om zo de schade te beperken richting slot van de sessie. Alleen de Dow Jones en de Dow Transport index sluiten positief maar de technologie sectoren bleven negatief en sluiten dus lager. We zien opnieuw dat de markten behoorlijk reageren op het sentiment bepalende factoren zoals de rente, de kwartaalcijfers nu en de onrust in het Midden-Oosten.

Door dat de VS opnieuw strengere beperkingen invoert rondom de verkoop van halfgeleiders van Amerikaanse bedrijven richting China om zo de toegang tot AI-chips te beperken. De spanningen tussen de twee landen blijft zo verder escaleren op het gebied van de technologische innovaties. De Amerikaanse minister van Handel zei daarbij dat het doel van China is dat het de AI-chips kan gebruiken om kunstmatige intelligentie toe te passen bij zeer geavanceerde computers die van cruciaal belang zijn voor militaire toepassingen. Vooral Nvidia stond behoorlijk onder druk deze keer, het aandeel moest op een gegeven moment tot 8% inleveren en sluit uiteindelijk bijna met 5% verlies. In deze update een korte analyse van het aandeel Nvidia.

Uiteindelijk won de Dow Jones maandag 0,04%, ofwel 13 punten, de technologie indices zoals de Nasdaq (-0,25%) en de Nasdaq 100 (-0,33%) verloren dinsdag na een volatiele sessie. De S&P 500 sloot de sessie nagenoeg onveranderd af met 0,4 punt (-0,01%) verlies. De SOX index deed het slechter met een verlies van 0,8% terwijl de Dow Transport index het met 0,85% winst beter deed dan de rest op Wall Street.

Vanavond nabeurs krijgen we de cijfers van Tesla en Netflix die tot de top van de technologie aandelen behoren. Vooral Netflix kan het wat moeilijker krijgen door de lange staking van de scenario schrijvers in Hollywood waardoor en minder nieuwe series werden gemaakt. Uit de cijfers zal moeten blijken welke gevolgen dat met zich mee bracht.

In Europa zien we dinsdag een kleine winst van 0,09% bij de DAX, de AEX won 0,19%. Verder zien we dat de Franse CAC 40 met 0,11% winst de sessie afsloot terwijl de BEL 20 zo'n 0,05% hoger sluit.

Rente:
De rente op tienjarige staatsobligaties steeg dinsdag met ongeveer 13 basispunten en noteerde rond het slot ongeveer 4,85% wat op slotbasis het hoogste niveau in 16 jaar. Op 6 oktober stond de rente heel even op 4,89% waar het hoogste punt nu op uitkomt.

Olieprijs:
Vanmorgen zien we dat de olieprijzen weer fors oplopen na dat de spanningen verder toe nemen in het Midden-Oosten. De Brent olie staat vanmorgen zo'n 2% hoger op 91,6 dollar terwijl de WTI olie ook op 2% winst staat en nu rond de 87,25 dollar uitkomt.

Conclusie voor vandaag:
U merkt dat het een moeilijke kan worden vandaag, de rente loopt weer op richting het hoogste punt net onder de 4,9% terwijl de olieprijs weer fors aan het stijgen is. Gisteren heb ik via een ledenupdate al aangegeven om even te wachten met het opnemen van nieuwe posities, het is nu niet het moment maar we houden het wel heel goed in de gaten, mogelijk doen we later deze week wel iets met de indices en mogelijk ook met een aandeel ...

Economische cijfers deze week:

Indicatie markt:
De futures staan vanmorgen zowel in Europa als op Wall Street wat lager. Het zal ook vandaag niet makkelijk worden aangezien meerdere nevenfactoren niet meewerken. De 10 jaar rente in de VS is opnieuw snel aan het oplopen want vanmorgen komt die uit rond de 4,85% wat een fractie onder het hoogste punt is. De Brent olie en de WTI olie lopen ook verder op vanmorgen en staan zo'n 2% hoger.

We zitten nu een beetje tussen hoop en vrees, de grote vraag blijft of de markt opnieuw richting de bodems terug moet of dat we als de olie en de rente weer inleveren opnieuw een herstel gaan krijgen? Waar het kan zal ik posities in nemen maar het momentum moet wel goed zijn ...

Er loopt nu een aanbieding om een abonnement uit te proberen tot 1 JANUARI 2024 ofwel de rest van dit jaar en dat voor slechts €35 !! Polleke Trading wordt dan €45 en COMBI-Trading kan nu voor €75 !! ... Schrijf u in via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop en dan staat u snel op onze lijst met leden ...

In Azië zien we vanmorgen een verdeelde sessie, de Nikkei index staat 0,2% in de plus terwijl de Hang Seng index vanmorgen zo'n 0,1% lager staat.

Marktoverzicht:

Analyse DAX:
In tegenstelling tot de indices op Wall Street blijft de DAX hangen rondom de recente bodems. Er komt af en toe wel wat herstel maar de index blijft zwak bekeken over een periode van enkele weken. We zien nu steun rond de 15.200 punten, onder deze steun letten we op de 15.000 punten waar de recente bodem zich laat zien. Bij de DAX doorkruist het 50-MA het 200-MA en dat is absoluut geen goed teken.

Weerstand zien we nu eerst rond de 15.300 punten, later rond de 15.450 punten weerstand. Verder letten we op het 50-daags gemiddelde rond de 15.590 punten en het 200-daags gemiddelde rond de 15.650 punten als weerstand. We blijven voorzichtig met de DAX die nu even zoekt naar richting voor de komende dagen.

Grafiek DAX:

Nasdaaq 100 analyse:
De Nasdaq 100 moest even fors terug dinsdag maar het verlies bleef beperkt tegen het slot. Technisch bekeken zie te er met de lagere toppen niet goed uit want na een test van de weerstand zien we toch weer een beweging omlaag hetgeen duidelijk te zien is op de grafiek. Een test van de blauwe lijn net onder de 15.000 punten blijft zwak. Als de index onder deze steunlijn duikt dan ligt de weg open richting eerst de 14.750 punten en later richting de bodem die we rond de 14.500 punten zien.

De lijn onder de bodems komt nu uit rond de 14.250 punten en dat kan ook een doel worden bij enkele slechte dagen. Verder zien we dat de index moeite heeft om het 50-daags gemiddelde achter zich te laten, ook een zwak teken.

Weerstand nu rond de 15.250 punten, later de lijn over de toppen rond de 15.325 punten. Toch neig ik naar een zwak verloop de komende periode door dat de technische conditie zwak blijft. We zoeken een punt waar we eventueel kunnen instappen met een positie.

De Nasdaq 100 is een index waar we vaak op handelen, om de signalen te ontvangen kunt u lid worden. Schrijf u in via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop en ontvang onze updates en signalen om te handelen tot het einde van dit jaar (2023) ...

Grafiek Nasdaq 100 index:


Analyse Nvidia:
Nvidia staat behoorlijk onder druk na de daling van dinsdag, het aandeel moest even terug tot rond de 425 dollar en dook zelfs even onder de oplopende steunlijn. Op slotbasis wist het aandeel nog net boven die lijn te sluiten. Als Nvidia onder deze steun sluit dan moeten we rekening gaan houden met een daling tot eerst die 420 dollar en later tot rond de 405 dollar waar we de volgende steun zien.

Weerstand kunnen we nu rond de 450 dollar verwachten, later rond de 460 en 480 dollar weerstand. Nvidia sluit nu wel onder het 50-daags gemiddelde dat rond de 449 dollar uitkomt. Nu wel opletten met het aandeel, de conditie is behoorlijk aan het verzwakken.

Grafiek Nvidia:


Voor wie een tijdje een signaaldienst wil volgen dan kunt u nu gebruik maken van de proef aanbieding. Er loopt nu een aanbieding om een abonnement uit te proberen tot 1 JANUARI 2024 ofwel de rest van dit jaar voor slechts €35 !! Polleke Trading wordt dan €45 en COMBI-Trading kan nu voor €75 !! Kijk vooral even een tijdje met ons mee en beslis daarna of het bij u past ...Schrijf u in via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop en dan staat u snel op onze lijst met leden ... We hebben op dit moment geen posities meer lopen na dat we afgelopen vrijdag winst hebben genomen. Zie hieronder de resultaten van deze maand (oktober) en die van vorige maand (september)

Resultaat deze maand (oktober)

Resultaat maand september:


Met vriendelijke groet,
Guy Boscart


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.