Beursdagboek Trader Guy 15 augustus 2019, 09:01

...

Recessie lijkt onvermijdelijk nu de rente op dieptepunt staat

15 augustus 2019, 09:01 | Trader Guy | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Wat een geweld op de financiële markten, eerst nog een behoorlijke rally dinsdag na dat Trump wat sectoren van de lijst haalde maar de dag erop nog dieper omlaag dan alle vorige dalingen. We zitten in een fase waar er klappen vallen en dat aan beide kanten, het is heel moeilijk om hier mee te scoren. Vanmorgen zien we de futures weer opkrabbelen maar tot waar? Vooral de rentemarkt laat beleggers huiveren want alle indicaties geven nu een recessie aan.




Marktanalyse:
De beurzen moesten weer een zeer moeilijke sessie verwerken en dat de dag na dat er een behoorlijk herstel op gang bleek te komen. De Dow Jones verloor maar liefst 800 punten ofwel 3% hetgeen de voor de slechtste dag van 2019 zorgt, de S&P 500 verloor 2,9% terwijl de Nasdaq ook ruim 3% lager de sessie afsloot. Een signaal dat er snel een recessie op komst is zorgde ervoor dat beleggers uit de markt willen, dat signaal komt door dat de rente op de 2 jaars lening hoger uitkwam dan die op de met 10 jaar lopende obligaties. Men noemt dat ook een omgekeerde rentecurve hetgeen aangeeft dat die recessie er snel aan zit te komen. Dat zorgt voor de nodige paniek bij beleggers want het is voor het eerst sinds 2007 dat dit plaatsvind op de rentemarkt in de VS en we weten allemaal wat er daarna gebeurde.

Vanmorgen zien we in ieder geval wat herstel via de futures maar het is wachten hoe men zal reageren na de middag als Wall Street weer op gang komt. De futures staan vooral positief door dat Trump zoveel als mogelijk positieve Tweets de wereld instuurt, nu over de situatie in Hong Kong en hij richt zich vooral naar de Chinese President Xi waarmee hij zo snel als het kan om tafel wil zitten om allereerst de situatie in Hong Kong te bespreken en om zo snel mogelijk tot een "DEAL" te komen over de handelsoorlog tussen beide landen. Het lijkt erop dat Trump nu ook inziet dat de situatie compleet in zijn nadeel aan het keren is want het gaat om de economie. Hij vuurt ook de nodige gifpijlen af op Powell (de FED voorzitter) met de intentie dat hij zo snel als mogelijk de rente in de VS moet verlagen, het liefst tussentijds en met 0,5%. Let maar op deze zaken de komende dagen, ik denk dat er iets aan zit te komen op dat vlak, een stap van de FED om de markten te kalmeren.

Vergeet ook niet dat Trump nu in de hoek ligt waar er klappen worden uitgedeeld, hij zal goed voor de dag moeten komen om de situatie los te trekken, Trump ziet ook dat de markten richting een 10-15% correctie aan het koersen zijn. Voor zijn herverkiezing kan hij een lagere beurs niet gebruiken en het feit is dat het door hemzelf komt, de handelsoorlog onderschat hij compleet. Hij zal behoorlijk wat water bij de wijn moeten doen de komende weken. In deze fase zullen de beurzen zeer volatiel blijven, stevige dalingen en forse rally's kunnen elkaar in snel tempo afwisselen.

Conditie markt:
Alles zakt nu snel door de steunpunten die we al enkele keren hebben getest de afgelopen 2 weken, vooral de Dow Jones ziet er nu slecht uit op de korte termijn want de index sluit onder het belangrijke 200-daags gemiddelde. De Nasdaq en de S&P 500 weten daar nog boven te blijven voorlopig, de Nasdaq sluit exact op de oplopende steunlijn (zie grafiek). Hoe dan ook, de conditie verslechterd nu duidelijk, een stevige rebound zal nodig zijn om een verdere correctie tegen te gaan maar ik heb er mijn twijfels over.

Ook Europa kreeg er behoorlijk van langs, de DAX zet een nieuwe low neer die lager uitkomt dan de bodem in juni, en dat is weer een negatief signaal erbij. De AEX sluit net als de Dow Jones en de DAX onder het 200-daags gemiddelde, wat de hoop op een herneming van de rally die eind juli afliep nu helemaal wegneemt. In deze markt weten we nooit, dat hebben we de afgelopen 2 weken vaak genoeg gemerkt maar toch blijft de "Bear" duidelijk aan zet, en met lagere bodems en diepere bodems tot gevolg.

We kunnen niet anders dan ons vanaf nu te richten op een "Sell The Rally" strategie maar met ruime stops en nog steeds met niet al te grote posities. Gisteren zat ik echt klaar om op een iets hogere top short te gaan maar helaas kregen we die kans niet, na de middag was het te laat helaas. Wel zal ik weer wat doen de komende dagen, maar de markt moet wel een punt aangeven waar dat kan zonder een te groot risico te lopen.

Proefabonnement:
Als u lid wil worden via een proefabonnement kan dat nu tot 1 OKTOBER voor €39, schrijf u op tijd in want ik verwacht nog veel nieuwe kansen om op te handelen. Deze maand verloopt zeker nog niet zoals ik het zou willen maar vergeet ook niet dat we 10 positieve maanden op rij winst hebben kunnen behalen. De juiste flow zal naar mijn mening snel weer terugkomen, zorg dan dat u mee bent de komende periode ... Inschrijven kan via de Tradershop en de link daarvoor is https://www.usmarkets.nl/tradershop

AEX:


DAX:


Dow Jones:


Nasdaq:


S&P 500:


Brent olie:



Met vriendelijke groet,
Guy Boscart


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.