Beursdagboek Trader Guy 11 juli 2020, 11:05

...

Weekend update: Wat de markt nu doet is de boel opblazen

11 juli 2020, 11:05 | Trader Guy | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Een sterke dag vrijdag al begon die met de nodige twijfels want voorbeurs hebben we bij de Dow future nog 25.300 gezien en het hoogtepunt lag op 26.000, nog onder de hoogste stand van de week want die lag op 26.300 punten.Wat betreft de Dow Jones een volatiele week maar vrij normaal met bewegingen aan beide kanten. Bij de Nasdaq is en blijft dat duidelijk anders, de 2 grote Tech indexen blijven dag na dag nieuwe records neerzetten met nu al een slot boven de 10.835 punten (Nasdaq 100), de Nasdaq Comp sluit de week af op 10.617 punten. Wat betreft de weekscore zien we op Wall Street overal plussen behalve bij de Transport en de Russel 2000. De Dow won op weekbasis uiteindelijk 250 punten, de S&P 500 ging er met 55 punten op vooruit omdat daar al die grote Tech bedrijven wel in zitten. De Nasdaq 100 won de afgelopen week alweer 495 punten terwijl de Nasdaq Composite 340 punten winst behaalde.

De Dow Transport ging er met 76 punten op vooruit maar de Small Cap index, de Russel sluit de week met een verlies van 12 punten, de kleinere bedrijven in de VS doen het dus niet zo goed merken we. We weten ook dat de grote 5 meer dan 20% van de S&P 500 sturen terwijl die nu al bijna voor 50% de Nasdaq 100 in hun greep hebben. Neem er ook Tesla en Nvidia bij en we gaan tot ruim over die 50% heen met marktwaarde en weging. Met ander woorden, het hangt aan een zijden draadje momenteel, het gewicht wordt door te weinig bedrijven gedragen bij de Nasdaq en juist die pakweg 8 bedrijven waar we het over hebben zijn zo vet gemest de afgelopen weken (pakweg amper een maand in totaal) dat er in no-time 10 tot 15% van de koers af kan. Uiteraard zal dat de tech indices fors doen corrigeren, ik durf zelfs te zeggen zo'n 1000 punten in amper een week tijd.

Hier in Europa zien we dat de DAX zo'n 105 punten winst boekt op weekbasis, de AEX doet er 2 punten bij en zien we amper verandering en opzichte van de week ervoor, wel was ook Europa volatiel de afgelopen week. De Franse CAC 40 verloor wel, de index sluit de week 37 punten lager af.

Bij dit positieve geweld van de afgelopen weken merken we ook op dat het goud oploopt, het goud breekt uit boven de 1800 dollar en wint op weekbasis 12 dollar. De Brent olie bleef ongeveer gelijk aan het slot van vorige week.

Wat kunnen we verwachten de komende week?
Als de markt zo doorgaat moeten we rekening aan houden met Tesla boven de 2000 dollar, Amazon boven de 4000 dollar en Apple dat richting de 500 dollar opstoomt. Je zou zeggen, onmogelijk, maar dat mag ik niet meer zeggen in 2020 want dit jaar is alles mogelijk en vrijwel zonder uitzondering. In 1 jaar tijd eerst een blowoff, dan een CRASH gevolgd door opnieuw een blowoff die de vorige met verve overtreft. Dus zeg SVP niet dat een nieuwe CRASH onmogelijk is want dan past het niet in 2020, het jaar van uitersten op alle vlakken. Zie ook de olieprijs, kijk naar het goud, zie de miljarden op de markt afkomen en zie hoe de economie er voor staat. En zo zijn er nog tal van zaken die dit jaar uitzonderlijk waren.

En dus er zullen er nog genoeg komen dit jaar en dat kan al vanaf volgende week al. Dus zeg niet dat Tesla volgende week geen 400-500 dollar kan verliezen, of dat Amazon plots in een versnelling omlaag terecht komt richting de 2500 dollar, of dat Apple niet terug kan naar de 300 dollar enz... Het kan allemaal, je moet er gewoon rekening mee houden. En ik snap dat velen nu denken, nee dat is niet mogelijk hetgeen ik begrijp want 85-90% van de beleggers is al gehersenspoeld de afgelopen weken zodat er geen plekje in het hoofd meer is om in te zien dat de markt hier echt aan het overdrijven is en dat zoiets in 99% van de gevallen helemaal verkeerd zal aflopen. Dat zie je aan het verloop van de genoemde aandelen maar bijvoorbeeld ook dicht bij huis met ASML dat even op €175 stond in maart en nu al is verdubbeld is tot €350 hetgeen ruim boven de vorige top is van begin februari op €294. Let op, ik ben alleen maar de boodschapper, met de feiten moeten we het doen en die feiten lijken mij in ieder geval zeer gevaarlijk aan het worden.

Dat is mijn mening over de markt maar de markt zit nu eenmaal in een ontzettend moeilijke fase waar veel spelers aan het overdrijven zijn en extreme risico's aan het nemen zijn. Ook zitten er veel tussen die niet weten waar ze mee bezig zijn en in deze fase denken dat de bomen tot in de hemel groeien. Bubbels kennen we en die barsten altijd, zie recent nog de Bitcoin en andere cryptomunten waar op een gegeven moment het speelveld lag, ik kan u vertellen dat het toen ook helemaal verkeerd afliep. De Bitcoin stond op een gegeven moment op 20.000 dollar maar ging terug naar 3000 dollar, andere munten naar een paar cent zelfs. Wel bij sommige aandelen mogen we ook een stevige terugval verwachten, denk hierbij aan Tesla, Amazon, Apple, Nvidia en ja ook aan ASML. De afstraffing ligt niet ver meer maar zolang de bubbel lucht krijgt kan het zoals nu hoger ...

Wat ik doe is strategisch posities opnemen, de markt doet de rest. Donderdag en vrijdag kwam ik al even op ongeveer de instapkoers maar door de rally later op de dag staan de posities weer op wat verlies. De komende week zal dat denk ik zo blijven met de kans dat het in ons voordeel zal uitdraaien ofwel dat het kan doorzakken. Dan zitten we goed, en dat kan heel snel gaan. Meedoen met de posities kan nog door ze aan te kopen, nu kunt u lid worden tot 1 september voor €39, dan krijgt u meteen inzicht op de openstaande posities. Schrijf u dus meteen in via https://www.usmarkets.nl/tradershop

Guy Boscart


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »